De misstänkta för dubbelmordet i Köpenhamn

Fyra personer med koppling till den så kallade Dödspatrullen sitter häktade som misstänkta för inblandning i dubbelmordet i Köpenhamn på personer som anses ha kopplingar till det rivaliserande gänget Shottaz. Mordet skedde i juni månad i stadsdelen Herlev där 4 andra svenskar nu gripits som misstänkta för att ha planerat ett värdetransportrån.

Den förste av de misstänkta greps i Århus bara några dagar efter dubbelmordet och häktades senare vid rätten i Glostrup. Den gripne är Mohamed Abdigahni Ali (som kallas Makelele eller Makkan) som anses vara en av de ledande personerna i Dödspatrullen. Han har tidigare dömts för våld mot tjänsteman, rån, vapenbrott och misshandel. I och med att han greps så hamnade alla ledande personer i Dödspatrullen bakom lås och bom.

Mustafa Mohamed (Musse) sitter inne 8 år för grovt narkotikabrott. Zakaria Amin Sheik Ahmed (Shobre och Abdisamed Dahir Ahmed (Talang) blev gripna av Guardia Civil i Barcelona. Shobre i november 2018 och Talang i januari 2019. Talang dömdes till 7 år och 8 månader i hovrätten för samma brott som Mustafa Mohamed dömdes för medan Shobre bara fick åtta månader i tingsrätten. Den sistnämnde är numera på fri fot då straffet är avtjänat. Tillsammans med Talang greps också en annan medlem i Dödspatrullen som kallas City.

I mitten av juli greps ytterligare tre unga män i de övre tonåren, 17, 18 och 19 år gamla, som misstänkta för inblandning i mordet i Köpenhamn. De tre greps i södra Stockholm men är från Rinkeby och anses alla ha koppling till Dödspatrullen. Enligt uppgifter i Aftonbladet ska dansk polis ha tekniska bevis mot de 3 männen. Alla tre har utlämnats till Danmark.

Dansk polis menar dock att det var 5 eller 6 personer som deltog i mordet:

Fire sidder foreløbig bag tremmer i Danmark og Sverige efter det dobbelt bande-drab i Herlev 25. juni kl. 17.48 på Sennepshaven, men politiet jager endnu mindst to uidentificerede medgerningsmænd.

[…]

Det lykkedes en anden 21-årig at flygte fra den blå Renault, som Shottaz-medlemmerne sad i, da der blev åbnet ild, og han slap uskadt. Men politiet mener, at han også skulle have været dræbt. Det fremgår af sigtelserne, som Ekstra Bladet har fået indsigt i, at alle fire fængslede foruden de to drab også sigtes for drabsforsøg på den 21-årige.

Han er kendt i Sverige for tyverier og hæleri, viser svenske dokumenter. Han blev anholdt 24. maj i en sag om groft tyveri og blev varetægtsfængslet, men løsladt igen blot fem dage før skyderiet i Herlev. Den 21-årige bor i Stockholm-forstaden Spånga med sine forældre og fire søskende.

[…]

Politiet fik varetægtsfængslet den første mistænkte 29. juni, og 12. juli blev tre medsigtede på 17, 18 og 19 år varetægtsfængslet ’in absentia’, så politiet kunne udstede en nordisk arrestordre.

De blev anholdt i Stockholm, og torsdag blev den 19-årige frivilligt udleveret til Danmark og varetægtsfængslet i fire uger. To fætre på 17 og 18 år stritter imod en udlevering, men politiet forventer, at de kommer til Danmark indenfor et par uger.

Läs mer:

 

Advertisements