Inga gängmord kan egentligen kopplas till släkten Ali Khan

Göteborgs-Posten har i några artiklar skrivit om brottsligheten och de kriminella gängen i nordöstra Göteborg, dvs Angered. De har skrivit om Ali Khan men inte alls om Hells Angels MC som har en av sina klubblokaler i området. De har skrivit om Bandidos MC i historiskt kontext men inte om att detta gäng fortfarande har sina viktigaste lokaler i närheten av Angered, närmare bestämt i Marieholm. Med tanke på att Hells Angels MC nästan uteslutande har svenska medlemmar skulle detta kunna tolkas som ett rasistiskt urval av kriminella gäng i Angered.

Många personer från släkten Ali Khan kan knytas till brottslighet. Det handlar om sådant som misshandel, rån, hot och narkotikabrott. Några har varit misstänkta för mord. Familjen har också kopplats till bilbränderna i Tynnered och Frölunda år 2018 och släktingar är kopplade till skattebrott i den så kallade snusligan och i andra fall. GP har kartlagt 67 personer från släkten. Urvalet är skevt då bara delar av släkten undersökts. Av 44 män undersökta män förekommer 32 i belastningsregistret. Av 23 undersökta kvinnor förekommer fem i belastningsregistret.

Endast en person från släkten har dock dömts för mord. Men bara ett av de mord som rykten eller polisutredningar kopplar till släkten skulle kunna vara ett gängrelaterat mord, de andra är inga gängmord överhuvudtaget och har inget med några gängkrig att göra.

Det enda mord där en släktmedlem dömts för mord skedde den 1 april 2007 då en helt oskyldig ung man sköts ihjäl av en person från släkten Ali Khan som hämnd för en knivhuggning. Det var ett hedersrelaterat mord och inte ett gängrelaterat mord. Den 30 oktober 2016 mördades David Isho i Lövgärdet. Detta mord har kopplats till familjen Ali Khan och flera personer från släkten har varit misstänkta. Orsakerna till detta mord är oklara men det är det enda av de mord som kopplas till släkten Ali Khan som skulle kunna vara ett gängmord. Det tredje mordet som kopplats till släkten är mordet på en lärare den 11 maj 2017. Ingen person har varit misstänkt för det mordet som bär alla tecken på ett hedersmord och sannolikt inte på något sätt är relaterat till nåt gängkrig.

Faktum är att av de 6 mord GP hävdar har kopplingar till gängkrig är det bara två som i verkligheten har det. Inget av dessa två mord har någon koppling till släkten Ali Khan. Ett av dem skulle dessutom kunna vara utfört av Hells Angels vilket GP nogsamt undviker att nämna.

Fam

Läs mer:

GP:s urvalslista över domar mot personer från släkten Ali Khan:

  • Man född 1977: Dömdes för några år sedan till fängelse i tre år och sex månader för våld mot sin fru och flera av sina barn. Det rörde sig bland annat om grov kvinnofridskränkning, grov fridskränkning, grov misshandel och misshandel.
  • Man född 1983: Förekommer under omkring 15 avsnitt i belastningsregistret. Förutom narkotikabrott har han även dömts för exempelvis grov stöld.
  • Man född 1987: Är den som dömts för grövst brott – ett mord. Straffet blev fängelse i tio år. Under tiden i fängelset dömdes han för misshandel mot en medintagen. Nyligen dömdes han till fängelse i åtta månader för två fall av misshandel på en Angeredskrog.
  • Man född 1991: Slog och stampade på en medfånge när han avtjänade ett fängelsestraff på en anstalt i Luleå. Har dömts till flera fängelsestraff. Förutom misshandel även för människorov, olaga hot och rån.
  • Man född 1992: Förekommer i över 20 avsnitt i belastningsregistret. För omkring tio år sedan dömdes han för bland annat för misshandel, olaga frihetsberövande, grov stöld. Straffet bestämdes till ungdomsvård.
  • Man född 1992: Blev påkommen med att förvara en helautomatisk pistol i en lägenhet i Malmö sommaren 2018. Innan dess avtjänade han ett tvåårigt fängelsestraff för att ha deltagit i en grov misshandel av en man. En misshandel som skedde inför mannens barn.
  • Man född 1994: Lagfördes första gången som 15-åring för våldsamt motstånd. Därefter har han dömts för bland annat rån och narkotikarelaterade brott. Straffen har varierat mellan fängelse, ungdomsvård, böter och åtalsunderlåtelser.
  • En idag 26-årig man från Frölundagrenen av släkten, dvs nära släkt med den kände fotbollsspelaren från släkten, dömdes till tre års fängelse för rån och grov utpressning mot en företagare i Lindome, en man som var kallad att vittna mot den kamrat till 26-åringen som också var med när paret trängde in i offrets bostad. Han satt häktad i nästan fyra månader, misstänkt för inblandning i mordet på David Isho vid en klubblokal i Lövgärdet den 30 oktober 2016. Utredningen mot honom lades dock ner i december 2018. Det är ett ärende där gärningsmännen ännu inte kunnat gripas. Han utreddes för möjlig delaktighet i det uppmärksammade guldsmedsrånet i Utby, våren 2018. För detta dömdes för övrigt just den kompis som 26-åringen hade med sig i Lindome ett par år tidigare.

 

 

Advertisements