Elin Segerlind är olämplig som Vänsterpartiets företrädare i fiskerifrågor

Elin Segerlind är vänsterpartist. Hon sitter i riksdagen. Hon är ansvarig för fiskerifrågor i vänsterpartiet. Det är olyckligt. Jag är medlem i samma parti och en flitig debattör i fiskerifrågor. Min uppfattning är att Segerlind är olämplig som företrädare för partiet i fiskerifrågor då hon inte utgår från vetenskap, fakta och analys i sitt tyckande och agerande i fiskerifrågor.

I tidningen Altinget har en artikel av henne publicerats. Hon kallar i artikeln det storskaliga fisket för ohållbart vilket innebär att hon vänder sig mot all kunskap, vetenskap och forskning kring fiske. Enligt WWF är den bästa fisken att äta den som fångas i det storskaliga fisket. Enligt alla undersökningar, och vetenskapliga rapporter är detta fiske det mest klimat- och miljövänliga fisket genom låg bränsleförbrukning, i stort sett inga bifångster och utan skador på bottnarna. Fisket sker i enlighet med vetenskapliga rådgivningen och inom de ramar som beslutats utifrån denna.

Det finns ingenting som tyder på att det storskaliga pelagiska fisket orsakat problemen i Östersjön. Istället visar allt forskning på att problemen är miljöförstöring, klimatförändringar, övergödning, säl och skarv.

Hon upprepar också den lögnaktiga uppgiften om att de stora silltrålarna tar upp 370 gånger mer sill (strömming) i Stockholms skärgård än vad de småskaliga yrkesfiskarna gör. Verkligheten är att de inte fiskar i Stockholms skärgård och den sill de fångat i ICES-område 29 (som omfattar halva Stockholms skärgård samt hela Östersjön norr om Gotland upp till Åland samt över till Finska viken och Estland) har i huvudsak fångats nordost om Gotland nära Finland och Estland. I Stockholms skärgård fångas maximalt 100 ton per år. (se kartorna i botten av inlägget)

Kustkvoten i östra Östersjön som bl.a. inkluderar ICES-område 29 är på 2 500 ton. Hittills i år har 36% av denna fiskats upp. Det är bara vissa år denna kvot helt fiskas upp. Det finns alltså inga som helst problem med kvotfördelningen vilket Segerlind påstår.

Segerlind tror också att en utflyttning av trålgränsen skulle göra nån skillnad. En ensidig svensk utflyttning av trålfiskegränsen skulle bara drabba svenska fiskare, kanske främst de mindre trålare från Östkusten och Gotland som idag trålar precis utanför trålfiskegränsen. De större trålarna har ju inga problem med att fiska längre ut vilket de också oftast gör. Trålare fån Finland, Estland, Polen och Danmark skulle kunna fortsätat fiska innanför en ny trålfiskegräns utan problem. Jag kan inte förstå varför Segerlind vill missgynna svenskt fiske på detta sätt.

Det svenska fisket har sen 1970-talet dragits med överkapacitetsproblem. Detta ledde tillomfattande svartfiske och dålig lönsamhet. För att till slut få bort överkapaciteten krävde de pelagiska svenska fiskarna ett införande av TFC-system (kallas också ITQ-system).Det ledde till att hälften av alla stora pelagiska trålare försvann och att inga små båtar försvann (det finns två utvärderingar som visat detta och en annan partikamrat, Jens Holm kan intyga att så är fallet, han var tidigare fiskeriansvarig i riksdagen för Vänsterpartiet). TFC-systemet gynnade alltså det småskaliga fisket och fick bort olagligheter från det storskaliga fisket.

Sen menar Segerlind att bara småskaligt fiske skulle ger social hållbarhet till kustorter och fiskelägen. Det är helt enkelt dumheter. Det finns idag ett enda samhälle i Sverige som lever på fiske, ett litet fiskeläge i Göteborgs norra skärgård som heter Rörö. Utan det storskaliga fisket hade Rörös befolkning halverats och det hade blivit som på grannöarna, gamlingar och sommargäster i alla hus. Utan storskaligt fiske har det småskaliga ofta svårt att klara sig. För det storskaliga garanterar och betalar för infrastruktur kopplad till fisket som de småskaliga inte kan betala för. Det krävs en ömsesidighet med både småskaligt- och storskaligt fiske för att fiskelägen ska kunna överleva i längden.

Elin Segerlind bortser från fakta, hon går emot forskningen och vetenskapen, hon sprider felaktiga uppgifter om fisket, kvoter, förvaltningssystem och TFC. Hon är därför olämplig som Vänsterpartiets företrädare i fiskerifrågor.

 

 

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!