Två personer från fastighetsbolaget Balder häktade för misstänkt grovt insiderbrott

Två ledningspersoner från Fastighets AB Balder i Göteborg, finanschefen Marcus Hansson och ekonomidirektören Magnus Björndahl, har idag häktats av Stockholms tingsrätt misstänkta för grovt insiderbrott. Det två misstänkta, samt ytterligare några misstänkta personer, greps i början på veckan vid ett större tillslag på flera orter i Sverige. Ärendet utreds vid Finansmarknadskammaren på Ekobrottsmyndigheten men de flest av de brottsmisstänkta är från Göteborg.

Brottsmisstankarna gäller grova insiderbrott kopplat till aktieförsäljningar som de två personerna misstänks ha gjort.

– Utredningen pågår för fullt, vi håller förhör med de misstänkta och analyserar de beslag som har gjorts i samband med tillslaget. Mot bakgrund av förundersökningssekretessen som råder kan vi dessvärre inte kommentera ärendet ytterligare i nuläget, säger Pontus Hamilton, kammaråklagare vid Finansmarknadskammare på Ekobrottsmyndigheten, i ett pressmeddelande.

Huvudägare i börsnoterade Fastighets AB Balder är Erik Selin Fastigheter AB (ägs av Erik Selin) som äger 36,4 % av kapitalet och har 49,9 % av rösterna. De två ledande personerna i företaget, dvs VD som är Erik Selin och vice VD har skyddade personuppgifter men styrelsen består av Erik Selin, Christina Rogestam, Sten Magnus Dunér, Fredrik Svensson och Anders Wennergren.

Erik Selin bagatelliserar det hela i uttalanden som han gjort i GP och menar att de två misstänkta högre cheferna är oskyldiga:

Misstänkt insiderhärva eller ej – för Balder spelar det ingen som helst roll, enligt Erik Selin. Eftersom han räknar med att ha tillbaka sina toppchefer inom kort kommer inga åtgärder att genomföras på kontoret.

– Det är en jättegrej för dem personligen. Men man måste hålla sig till fakta och om bara pratar ekonomi och pengar då är det här ett ickeevent för Balder.

[…]

Med samma resonemang finns det alltså ingen risk att den misstänkta insiderhärvan kommer smeta av sig på Balder, enligt Erik Selin. Vad företaget kommer ta till för åtgärder mot de misstänkta är inget som han vill spekulera i nu, två kollegor som han privat aldrig umgås med.

– Det beror på hur det här slutar. Det här är inte kopplat till Balder.

Båda de misstänkta förnekar brott och Balder har gått ut med ett pressmeddelande hävdar att det inte handlar om handel med aktier i Balder. Dagens Industri uppger att det handlar om insideraffärer i bankföretaget Collector AB där Erik Selin är styrelseordförande och huvudägare.

Marcus Hansson tillträde som finanschef vid Balder 2007 och ingick direkt i koncernledningen. Hansson sitter även i styrelsen för Collector Bank som Balder äger. I samma styrelse sitter bland andra Balders vd Erik Selin och Anna Kinberg Batra. Magnus Björndahl tillträde som ekonomidirektör (CFO) i Balder 2008.

Balder har ägarintressen i börsnoterade Brinova, K-Fastigheter och finländska Sato.  Balder är även stor ägare i Collector.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!