Gangsteradvokaterna – Edip Samuelsson

En gangsteradvokat är en advokat som ofta försvarar personer från välkända kriminella nätverk. I många fall är det enbart såna fall de arbetar med och i vissa fall arbetar de nästan uteslutande för ett visst kriminellt nätverk. Det betyder inte att advokaterna ifråga är gangsters eller kriminella och det betyder inte heller att de begått nåt brott.

Edip Samuelsson är en sådan advokat. Han är brottmålsadvokat och försvarar därför kriminella. Det är hans jobb. I hans fall innebär detta att han ofta arbetar för det kriminella nätverket med bas i delar av släkten Ali Khan. Samuelsson är från en framgångsrik syriansk invandrarfamilj i Göteborg som från början hette Anip. Hans syster är Gunilla von Platen som drivit och driver olika företag och idag sitter i flera olika styrelser i framförallt fastighetsbolag.

Flera av Edip Samuelsson bröder äger och driver för sin del cafékedjan Le Pain Francais. De driver bland annat en restaurang och krog på Kungsportsavenyen (Avenyn) i Göteborg, Le Pain Francais Bistro, som hamnat i en stor konflikt med myndigheterna på grund av covid-19. Krogen har flera gången fått anmärkningar och varningar för att det varit för trångt. Det är också ett av de ställen där det oftast är bråk på Avenyn och ett stamställe för kriminella personer ur släktnätverket Ali Khan. Något som dock förnekas av ägarna. Det är till och med så att inspektörer från Miljöförvaltningen i Göteborg hindrats att komma in och utsatts för våld från vakterna på stället.

När det gäller advokaten Edip Samuelsson så är han lite av familjeadvokat för släkten Ali Khan. Delar av släkten Ali Khan utgör ett kriminellt nätverk i Göteborg och när någon från nätverket är misstänkt så heter försvarsadvokaten oftast Edip Samuelsson. GP har kartlagt de fall där han företrätt släkten Ali Khan och här är ett urval:

 • Pengar beslagtagna från familjeöverhuvudet Hashem Ali Khan (mer känd som Abu Saleh). Pågående mål.
 • Hashem Ali Khan misstänkt för grovt olaga hot eller utpressning. Nedlagt ärende.
 • Hashem Ali Khan häktades efter att automatvapen hittats i ett förråd. Han blev aldrig åtalad. Den person som åtalades friades.
 • Narkotikabeslag i källare i Hammarkullen. Tre bröder i släktnätverket åtalades. Det är ett av de fall där Samuelsson anmäldes till Advokatsamfundet för brott mot god advokatsed. Alla tre bröderna dömdes till fleråriga fängelsestraff.
 • Vräkning av de tre dömda brödernas familj. Bostadsbolagets begäran att vräka föräldrarna togs upp i hyresnämnden, där föräldrarna företräddes av Edip Samuelsson. Fastighetsägaren fick rätt. Beslutet har dock överklagats till Svea hovrätt.
 • Hot med automatvapen mot misshandlad man. En idag 22-årig man från släktnätverket och flera andra personer åtalades för att ha misshandlat två unga män på och vid Angeredsgymnasiet. Bland de inblandade i misshandeln fanns också två yngre bröder till den idag 22-årige mannen. Senare ska de ha hotat en av de misshandlade unga männen med att han skulle försvinna om han anmälde händelsen för polisen. Vid det tillfället var de beväpnade med automatvapen. Den då 18-årige unge mannen dömdes till skyddstillsyn och fängelse i två månader.
 • Den tidigare dömde unge mannen friades senare vid ett nytt fall där han åtalades för att ha hotat en av de två misshandlade männen vid ett nytt tillfälle.
 • Cannabis och tramadol hittades i ett garage i Hammarkullen. En annan idag 22-årig man från släktnätverket som då var 19 år dömdes till tre månaders fängelse och skyddstillsyn för grovt narkotikabrott.
 • Barn omhändertagna enligt LVU. Edip Samuelsson företrädde två föräldrar inom släkten i Förvaltningsrätten mot Angereds stadsdelsnämnd. Total har han företrätt släktnätverket i nio olika ärenden som handlat om omhändertagande och vård enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU).

I fallen med Hyresnämnden och Förvaltningsrätten har släkten så vitt jag kan förstå betalat Samuelsson ur egen ficka.

I tre ärenden har Edip Samuelsson anmälts för brott mot god advokatsed. Två av dessa ärenden har koppling till släkten Ali Khan. I fallet med narkotikan friades Samuelsson av Advokatsamfundets disciplinnämnd men i fallet med mordförsöket fälldes han.

Förutom att han gjort sig känd för att arbeta för släkten Ali Khan är Edip Samuelsson också känd för en annan sak. Han tycks ha som en grundregel att salta sin räkningar och sina krav på ersättning. Han har fått sina ersättningskrav nedskrivna med betydande belopp vid flera tillfällen:

 • I ekobrottsmålet som är ett av de fall där Edip Samuelsson anmälts till Advokatsamfundet skrevs hans arvode ned med drygt 200 000 kronor. Februari 2020.
 • När det gäller mordförsöket i Biskopsgården som också anmäldes till Advokatsamfundet skrevs Edip Samuelssons arvode ned med drygt 52 000 kronor i tingsrätten, och ytterligare omkring drygt 17 000 kronor i hovrätten. Juli 2019.
 • I fallet där de tre Ali Khan-bröderna dömdes för grovt narkotikabrott skrevs Edip Samuelssons arvode ned i hovrätten med nästan 39 000 kronor. Februari 2019.
 • Edip Samuelsson hade begärt drygt 345 000 kronor i ersättning i ett fall som bland annat rörde synnerligen grovt vapenbrott. Ersättningen skrevs ned med nästan 83 000 kronor. September 2018.
 • Edip Samuelsson hade begärt drygt 228 000 kronor exklusive moms för sitt försvar av en person från släkten Ali Khan i ett mål som rörde bland annat grov misshandel. Ersättningen skrevs ned med nästan 47 000 kronor. September 2017.
 • Edip Samuelsson hade begärt drygt 761 000 kronor exklusive moms för sitt försvar av en misstänkt mördare. Ersättningen skrevs ned med drygt 172 000 kronor. Mars 2015.

Läs mer:

Jag vill till slut understyrka att Edip Samuelsson inte gjort sig skyldig till nåt brott. Det är an advokats arbete att företräda och försvara åtalade och det gör att de lär känna sådan personer. Det innebär in att advokaterna på något sätt ingåpr i sådan kriminella nätverk eller på något sätt är brottsliga. Att försvara åtalade personer är ett viktigt arbete och Edip Samuelsson är en av de personer som utför detta viktiga arbete.

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!