Gängland Stockholm – Dalen

I Dalen (som ibland kallas Enskededalen) som är ett område i södra Stockholm invid Sandsborg (som inte är en stadsdel men däremot en tunnelbanestation) och Gamla Enskede finns det ett kriminellt nätverk som enligt media omfattar cirka 30 personer. Något som sannolikt är en kraftig överdrift. Enligt polisen sysslar det så kallade Dalennätverket främst med att sälja narkotika och alkohol. Under de senaste åren menar polisen att nätverket gått från att vara relativt löst sammansatt till att få tydligare strukturer och hierarkier.

Dalen är inget miljonprogramsområde utan stod färdigt 1982. Idag är cirka hälften av bostäderna i området bostadsrätter. Det är ovanligt med kriminella nätverk i denna typ av områden. Det egentliga Enskededalen ligger öster om Sandsborgs kyrkogård/Skogskyrkogården och är ett villaområde. Ibland kallas också hela området inklusive det egentliga Enskededalen, Dalen, Sandsborg och Gamla Enskede för Enskededalen. Ibland anses Dalen ingå i Gamla Enskede som inte omfattar Enskededalen.

Kring 2014 larmade människor i Dalen om att kriminella ungdomar trakasserade och hotade människor. Ett kriminellt nätverka bestående av lokal ungdomar hade börjat växa fram.

En av de personer som anses aktiva i Dalennätverket är en kvinna i tonåren och den yngste i polisens kartläggning av Dalen-nätverket är 14 år gammal. Flera våldshandlingar i närområdet har enligt polisen kunnat sättas i samband med att nätverket försökt utöka sin verksamhet. I slutet av 2018 sköts den man som då ansågs vara ledare i nätverket ihjäl. Han misstänktes ha mördats av en annan ledande gängmedlem, en man i 20-årsåldern.

Den som sköts ihjäl var en man vid namn Faiz Khan. Han ska ha haft kontakter med det så kallade Hagsätranätverket liksom med kriminella nätverk i norra och nordvästra Stockholm. Ett halvår innan mordet hade han dömts för våldsbrott och hade suttit frihetsberövad för grövre brottslighet även innan dess. Den man, John Lidman, som åtalades för mordet friades i både tingsrätt och hovrätt. Han anses också ha tillhört det kriminella nätverket i området.

En annan person som har kopplingar till Dalenätverket är rapparen Einár eller Nils Grönberg som han heter. Sannolikt betraktas han inte som medlem i nätverket men det verkar väl troligt att han har kontakter med personer inom nätverket. Han kidnappades i april i år. De som häktades för kidnappningen tillhör Vårbynätverket och ärendet löstes genom avlyssningen av encrochat,

Även ett annat av de många fall som lösts med hjälp av avlyssningen av encrochat har en koppling till Enskededalen. Det rör sig om ett beslag av en stor mängd narkotika i Vallentuna. Av de 5 personer som greps är två män i 25-årsåldern hemmahörande i Sandsborg. Om de har eller inte har någon koppling till Dalennätverket är inte känt. Den 19 februari 2020 greps en ung man med vapen i Enskededalen. Om han är kopplad till Dalennätverket är heller inte känt.

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!