Tre män häktade för kidnappning av rap-artist

I mitten av april i år kidnappades en svensk rap-artist. NU har tre män häktats som misstänkta är kidnappningen. Alla tre är enligt DN knutna till det kriminella nätverket i Vårby gård (Vårbynätverket). De tre är misstänkta för människorov, rån och grov utpressning.

Den aktuella rap-artisten är Einár som egentligen heter Nils Grönberg. Han är ung, bara 17 år och uppges vara inspirerad av Akon och 50 cent. Själv jämför han sig med Eminem. Vit rappare. Genom att lägga ut klipp på Instagram, sina låtar och videos på Youtube och sedan släppa dem på Spotify blev han snabbt en av Sverige största artister förra året. Han är son till skådespelerskan Lena Nilsson.

Som många andra rappare skriver Einár förhärligande och romantiserande texter om vapen, droger, våld, rån och gangsterliv. Han menar att det beskriver hans liv i Enskededalen (eller Dalen som det kallas på samma sätt som Rinkeby kallas Byn). I området ska det enligt polisen finns ett kriminellt nätverk. Einár förekommer också på bilder ihop med personer från släkten Ali Khan i Göteborg, närmare bestämt producenten Tati.

Han är också själv straffad och har suttit på HVB-hem enligt Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU). Han dömdes i augusti 2019 misshandel och under samma år dömdes han också för olovlig körning, rattfylleri och narkotikabrott. i juni året innan dömdes han för ett ungdomsrån mot tre pojkar där han kom en över en dyrbar jacka. Rånet skedde alldeles innan han slog igenom som rap-artist och genomfördes ihop med två vänner från Enskededalen. Einár var vid tidpunkten 15 år gammal.

Väldigt många ungdomar begår brott av olika slag. Det är ganska normalt för unga pojkar men naturligtvis inget som kan försvaras. Det flesta kommer inte att fortsätta med brottslighet när de blir vuxna. Förhoppningsvis är det fallet med Nils Grönberg.

De tre männen som gripits om misstänkta för kidnappningen häktades i torsdags som misstänkta för bl.a. människorov, rån och grov utpressning. De ska ha klätt ut Einár i förnedrande kläder, misshandlat honom och filmat det hela varefter de krävde honom spå stora pengar som han vägrade betala. Då släppte de ut filmerna på nätet. Gripandena kunde ske på grund av allt det material som samlats in genom avlyssningen av det krypterade telefonnätverket EncroChat,

En av de häktade är Ilija Jurkovic, tidigare ungdomslandslagspelare i fotboll, och ansedd som en ledande person i Vårbynätverket. De två andra som är häktade som misstänkta för kidnappningen är Norbert Sment och Chouaib Lamouri. Dessutom är fyra andra män med koppling till Vårbynätverket häktade för andra brott.

Läs mer om Encrochat:

Läs mer:

Gilla Anders_S på Patreon!