Apotea kritiseras för dåliga arbetsförhållanden

I en artikelserie har tidningen Dagens ETC kritiserat arbetsförhållanden vid nätapotekets centrallager i Morgongåva. ETC har rapportera om såväl olagligheter som oacceptabel kameraövervakning, kollektiva bestraffningar med mera:

Han är en av sju personer som är eller nyligen har varit anställda av Apotea som Dagens ETC intervjuat. Deras vittnesmål bekräftas av foton, ljudinspelningar, myndighetsdokumentation och sms-konversationer med vd Pär Svärdson. De anställda berättar om en konstant hög stress och chefens ständigt vakande öga genom övervakningskamerorna högt ovanför deras huvuden.

[…]

En tidigare arbetsledare berättat att Pär Svärdson ”styr det här stället med järnhand” och att övervakningen till stor del har automatiserats. Omkring 500 anställda arbetar i lagret och de är organiseras i ”team” bestående av fem personer. En vanlig arbetsdag loggar de in med sina operatörsnummer på en läsplatta där en klocka räknar ner till deadline. Halva dagen plockar de ordrar och halva dagen ägnas åt att packa varorna till kunderna. Men om en arbetare plockar för långsamt, är inaktiv eller börjar ägna sig åt fel arbetsuppgift straffas samtliga fem personer i arbetslaget.

[…]

Arbetslaget straffades för att de tog en schemalagd rast som arbetsgivaren plötsligt hade dragit in. De bestraffades med att plocka varor oavbrutet under två dagar. Enligt stegräknaren på telefonen brukar de gå minst 1,5 mil på ett arbetspass, berättar en anställd.

– Ingen vill plocka hela tiden eftersom det är jobbigt och sliter på knä och rygg.

Bestraffningssystemet beskrivs också av Pär Svärdson själv i en sms-konversation med en chef om en annan anställd: ”Han bränner sitt team”, skriver Pär Svärdson och tillägger: ”Han lär ju få plocka imorgon”, det vill säga det arbetslaget kommer straffas.

Tidigare var det Pär Svärdson som manuellt straffade arbetslagen men nu har han installerat ett system som utfärdar bestraffningarna automatiskt. Missnöjet är stort bland personalen, men få vågar protestera av rädsla av att förlora jobbet.

Enligt medbestämmandelagen (MBL) är det inte tillåtet med kollektiv bestraffning. När en anställd tidigare i höstas informerade en av mellancheferna att Apotea antagligen bryter mot lagen fick han sparken.

Det är uppenbart att allt inte står rätt till på bolaget och att arbetsmiljön är helt under isen. Enligt de intervjuade tidigare anställda arbetsledarna och anställda på företaget är det Per Svärdson (VD och huvudägare) själv som är ansvarig för den fruktansvärt arbetarfientliga och olagliga personalpolitiken på företaget. Han förnekar själv detta liksom att det förekommer oegentligheter och oacceptabla arbetsförhållanden. Problemen tycks enligt artiklarna i ETC ha ökat i takt med att bolaget fått allt mer att göra på grund av covid-19-pandemin.

På många sätt verkar det som företaget har svårt att f tag på folk till sitt lager i en liten håla på landsbygden vilket resulterat i underbemanning med ständig övertid. Det har lett till nya typer av övergrepp mot de anställda:

Ett ovanligt stressigt lördagspass är över i Apoteas lager i Morgongåva och lagerarbetaren Agnes går mot utgången. Men det är något som inte stämmer. Det är den 4 april, pandemin har slagit till med full kraft och ordrarna strömmar in. Enligt schemat är arbetsdagen slut klockan 17.30 men kön framför stämpelklockan står still. I vägen står två arbetsledare och blockerar utgången. De säger att det är ”order uppifrån”, ingen får lämna byggnaden och obligatorisk övertid för alla arbetare i två och en halv timme.

[…]

Dagens ETC har tagit del av mejl och intervjuat tre andra anställda som arbetade den kvällen. De bekräftar Agnes berättelse.

– Jag tyckte lite synd om arbetsledarna som stod där framme. De är snälla i grunden men får ta skiten i mellanledet, säger en person som fortfarande arbetar på Apotea och därför vill vara anonym.

Han tillägger att endast en handfull av de 100 arbetarna på helgpasset har fast anställning och därför vågade ingen trotsa arbetsledarnas order.

– Den som hade gått hem då hade garanterat fått sparken.

Ett mejl hade skickats ut klockan 17.22, alltså åtta minuter innan passets slut, med order om övertid.

– Vi får inte kolla mobilerna under arbetstid så knappt någon hade hunnit läsa mejlet, säger en anställd.

Det hela visar också hur systemet med tillfälliga anställningar och inge anställlningstrygghet kan utnyttjas av arbetsgivarna. Genom att nästan alla bara är tillfälligt anställda innebär det att de lätt kan få sparken om de inte lyder företagets chefer.

Men en sak kan jag säga, att om jag arbeta där och varit Agnes så hade jag bara gått rakt ut likförbannat. Jag hade inte accepterat att bli instängd eller att få order om övertid direkt. Om alla de anställda bara hade gått rakt ut hade dessutom ingen blivit avskedad. De kan ju knappast avskeda hela styrkan på en gång. Förutom att det är helt oacceptabelt att agera så som Apotea och dess chefer tycks agera så måste folk våga kämpa för sina rättigheter. Sker kampen kollektivt kan företagen göra mycket lite.

I styrelsen för Apotea AB sitter Pär Svärdson, Camilla Günesli, Jonas Hagströmer, Martin Alsander, Mats Lindell, Eva Swartz Grimaldi, Anders Eriksson, Amelia Adamo och Monica Lindstedt (en av tidningen Metros grundare) med Adam Imreorow som suppleant. Eva Swartz Grimaldi är gift med Salvatore Grimaldi och från familjen Swartz som varit en av Norrköpings rikaste och mest inflytelserika familjer i århundraden. Martin Alsander bland annat VD i Stampen Media AB (bland annat tidningen GP) som ägs av bland annat Ernström & Co, familjen Olsson (Stena) och familjen Hjörne. Familjen Hjörne och ägarna av Ernström & Co (fam. Hielte) är släkt.

Advertisements