Åtal för mord på Birger Jarlsgatan i Stockholm

Åklagare har i dag väckt åtal mot en man som misstänks för mord i ett garage på Birger Jarlsgatan på Östermalm i Stockholm. En person sköts till döds i ett garage den 27 mars 2020, en annan person undkom utan skador.

– Mordet är ett resultat av en konflikt i kriminell miljö. Sprängningen av Café Sirap ett par veckor innan mordet samt flera andra händelser är motivet för mordet, säger kammaråklagare Marina Chirakova, i ett pressmeddelande.

I utredningen har uppgifter i den krypterade internationella chatten Encrochat, som knäcktes av Europol i våras, kastat ljus på bakomliggande orsaker till mordet. Den åtalade är en man från Örebro vid namn Christer Hofmeijer som är 36 år gammal. Tidigare var även en kvinna misstänkt för inblandning i mordet men hon har enbart blivit åtalad för nakrotikabrott.

Det hela har en koppling till flera andra våldsdåd i Stockholm. Natten till den 6 mars utsattes Café Sirap som ägdes av Sirap AB utsätts för stenkastning. Händelsen rubricerades som skadegörelse. Den 10 mars sprängdes kaféet sönder och den 27 mars mördades Laith Hussain Ibrahim på Birger Jarlsgatan. Hans kompanjon Nidal Bahjat Osta undkom utan skador.

Det var inte den första gången Nidal Bahjat Osta utsattes för beskjutning. De hade tidigare skjutits flera skott mot honom och två andra gängmedlemmar i ett garage i Östberga. Han klarades sig undan mordförsöket med en skottskada i benet men en av ledarna i Östberganätverket dödades. En man åtalades för mord och mordförsök men friades i hovrätten.

Den 15 april 2000 hittades en död man i ett skogsområde intill en kyrkogård i Älta. Mannen som hette Karl Molin (tidigare Ali Al-Yousawi) hade händerna bundna bakom ryggen och hade skjutits med flera skott i huvudet. Kroppen låg några hundra meter där platsen där mordoffret från Östermalm är begravd.

Karl Molin var sen en tid ägare till Sirap AB och hade förekommit som misstänkt i mordutredningen. Han hade tidigare ett bolag som hettet Alix Café AB (med en adress i Älvsjö där ett halvt kilot kokain balsagtogs under utredningen av mordet) vilket ändrade namn och bolagsordning till Kunberg Holding AB innan köpet av Sirap AB. Hans yngre bror satt också i styrelsen för Sirap AB och Kunberg Holding AB. Kunberg Hilding AB övertog ägandet i Sirap AB från Sirap Holding AB

Den ena sidan av denna konflikt har en koppling till Östberganätverket och den andra sidan tycks ha en koppling till Bandidos MC (därav kommer det sig troligen att den åtalade mannen är från Örebro) och därmed också till Bredängsnätverket.

– Det finns omfattande bevisning avseende motivet i utredningen, säger Marina Chirakova.

Avlyssningsmaterial från encrochat har bidragit till att Hofmeijer kunnat åtalas.

Läs mer:

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!