Släktfejden i Malmö

En av de familjer som pekas ut i polisens så kallade klanrapport är släkten Fakhro i Malmö. Det är främst kända för en släktfejd som pågått i decennier. Två grenar av släkten Fakhro från Libanon har varit osams i nästan två decennier. Det har resulterat i fem rättegångar och ett femtiotal polisanmälningar. Släkten Fakhro är från den befolkningsgrupp med ursprung i Turkiet som brukar kallas mhallami men också kallas mardelli.

Orsaken till fejden har egentligen aldrig blivit klarlagd. Den ena grenen beskyller den andra grenen för maffiametoder mot släktingars butiker medan den andra grenen säger att det handlar om att en kvinnlig släkting gift sig med en manlig släkting från den andra grenen. Något som enligt dem inte var godkänt av den ena släktgrenen.

Många människor i Skåne såväl som ilandet i övrigt tror att det rör sig om en släktfejd i en romsk familj men det är inte fallet. En som gör det misstaget är  Peter Forsman på Internet Sweden som dessutom blandar ihop olika släktfejder och tar upp händelser som inte alls har med släkten Fakhro att göra. Några av de saker han tar upp har dock med en annan mindre släktfejd att göra Den kan ha en koppling till romska familjer.

Efter bråk och en sammandrabbning utanför gallerian Leonard på Claesgatan i Malmö den 8 mars 2006 sköts en 30-årig man ner några dagar senare vid Möllevångstorget.

I slutet av juni dömdes en 56-årig man till tio års fängelse för att ha skjutit ner den 30-årige mannen på Möllevångstorget. Han fick senare, i september 2006, sitt straff sänkt till 8 års fängelse i hovrätten. Vid rättegången i tingsrätten om skottlossningen på Möllevångstorget utbröt bråk, då två åhörare i tingsrättens säkerhetssal drabbade samman.I  mitten av juni besköts en man på en parkeringsplats i Rosengård och den 6 juli var det ett stort bråk med knivar, machete, järnrör och batonger.

Några dagar senare, den 11 juli. knivhöggs en man i en bil på Jägersrovägen i Malmö. Några timmar senare larmades polisen till samma plats på grund av skottlossning. Totalt åtta personer greps. Därefter kidnappades två barn men lämnade snart tillbaka. Den 12 juli greps en man som misstänkt för knivskärningen, Han dömdes i augusti 2006 till 2,5 års fängelse för knivskärningen. Under tiden hade också en 14-åring tagit på sig skulden för knivskärningen men utredarna fäste ingen tilltro till hans uppgifter.

Sexton personer togs av Malmöpolisen den 5 juli 2006 i samband med en rättegång i tingsrätten. Två män i den ena släktgrenen stod på torsdagen inför rätta i Malmö tingsrätts säkerhetssal, åtalade för misshandel och olaga hot mot en medlem i den andra släktgrenen. Eftersom polisen såg en hotbild i samband med rättegången sändes flera patruller till domstolen och fordon i området kontrollerades. Vid kontrollen hittade polisen flera olika sorters tillhyggen i ett par av bilarna och i samband det greps tre personer som misstänkta för förberedelse till grov misshandel. När en person lite senare kom ut från tingsrätten, uppstod bråk med många deltagare på gatan utanför. Polisen var på plats och kunde snabbt ingripa. Tretton personer omhändertogs med stöd av polislagen.

I oktober 2006 blossade striden upp igen med skottlossning vid Triangeln. Två män, 26 och 37 år gamla, besköts.

Den 2 mars 2007 attackerades en 47-årig man med kniv. På kvällen utbröt skottlossningen i ett villakvarter där några i släkten bodde och därefter satte en godisbutik i brand. Butiken ägdes av en av de bråkande släktgrenarna. En 16-åring åtalades för mordförsöket och tre andra åtalades för inblandning i händelserna. 16-åringen fick vid hovrättsförhandlingar i slutet av augusti sänkt straff.

Den 1 augusti 2007 var det rättegång kring flera händelser med koppling till släktfejden. Under rättegången utbröt tumult och slagsmål. Fyra personer greps och en fördes till sjukhus. Däfeter var det lugnt i flera år. Efter denna händelse var det lugnt mellan släktgrenarna i flera år.

Den 1 november 2010 besköts två unga män, bröder, från en bil i korsningen Sorgenfrivägen och Östra Farmvägen i Malmö. Mellan tio och femton skott ska ha avlossats. De beskjutna klarade sig oskadda men chockades. Två skyttar kunde identifieras och greps senare men en en av dem friades i rättegången. Polisens husrannsakan gav även en elpistol och flera burkar med tårgas. Den 23 december samma år sköts det igen.

Orsaken till att fejden flammat upp igen ska vara att den ene gärningsmannens 60-årige pappa stötte ihop med en anhörig till en av de beskjutna tidigare på dagen vid ett sjukhusbesök och hamnat i gräl.

26 september 2011 fick polisen återigen ingripa mot bråk i släkten Fakhro. Polisen tvingades skjuta en 33-åring i benet. Sex personer häktades, misstänkta för bland annat grov misshandel. Det som misstänktes ha utlöst den nya våldshändelsen var en skilsmässa i släkten.

I augusti 2012 beräknades att 200 personer deltog i ett slagsmål som berörde den stora släktfejden. En 19-årig kvinna i en av släktgrenarna hittade sen på att hon blivit kidnappad för att få sin exmake fängslad.

En 28-åring som åtalats men inte dömts för nåt brott i samband med släktfejden stoppades i december 2012 som misstänkt för narkotikabrott. Vid husrannsakan hittade de sen skjutvapen.

Hashem Ali Khan i Göteborg har uppgett att han medlat i släktfejden inom släkten Fakhro i Malmö. Faktum är att det verkar som om konflikten lösts. Kanske med hans hjälp.

Som jag ser det är den enda anledningen till att grenar av släkten Fakhro är upptagna i den så kallade kallade rapporten är den långvariga släktfejden. Någon större brottslighet kopplat till släkten finns för övrigt inte. Även om det finns många i de från släkten som bor Helsingborg som dömts för brott. I den gren som bor i Malmö finns bara några få och samma gäller de som bor i Göteborg medan den gren som bor i Trellborg bara har en dömd. Släktmedlemmar återfinns också i Kristianstad. Många av domarna har med släktfejden att göra.

Läs mer:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!