Ny distriksstyrelse i Vänsterpartiet Göteborg

Distriktskonferensen i Vänsterpartiet Göteborg är över. Den tog slut på eftermiddagen igår och avslutade med val av en lång rad förtroendepersoner till regionen och partidistriktet. Att utse en ny distriktsstyrelse var tillsammans med att en verksamhetsplan antogs det viktigaste som skedde på konferensen.

Så vitt jag kan bedöma valdes en mycket kompetent och välrenommerad styrelse som med stor säkerhet kommer att bra jobb. Vi fick bra presentationer av dem inför valet både vad det gäller deras formella erfarenheter och hur de är som personer, arbetskamrater och hur de är att arbeta politiskt ihop med.

Däremot var det mycket oklart vad de stod för i politiskt hänseende. I det avseendet är det främst intressant att veta i frågor där det finns olika åsikter om Vänsterpartiet. Sådana frågor är inställningen till EU, att arbeta i nätverk, fraktioner, branschföreningar, arkitektur, stadsplanering, massrörelser av olika slag med mera. Det finns säkert också fler såna frågor som jag inte känner till. Politiken lös på sätt och vis alltså med sin frånvaro.

De politiska diskussioner som ägde rum under distriktsårskonferensen var bra, men de ägde kanske rum på fler punkter. Förutom valen så var en verksamhetsplan det viktigaste dokumentet under konferensen. Förutom vissa punkter där det lämnats motioner om ändringar var det mycket får frågor och diskussioner. De frågor som diskuterades mest var representationen i regionen och frågan om nätverk. Framförallt i den senare frågan fanns det två klara linjer i diskussionen, en mer positiv och en negativ. Den senare ståndpunkten delade jag inte och jag upplevde försvararna av den som mycket formalistiska. Samtidigt går det inte att förneka att de hade en del poänger i sin argumentation om interndemokrati som kan bli lidande och aktivitet som kan minska. Men nätverk behöver inte leda till problem med interndemokratin och kan lika gärna betyda att fler medlemmar blir aktiva. Det hade kanske vati mer önskvärt med fler diskussioner och åsikter om verksamhetsplanen.

Mer omfattande diskussioner var det dock kring de parlamentariska verksamhetsberättelserna. Kanske avspeglar det den parlamentariska slagsidan i partiet men det behöver inte vara så. Diskussionerna eller åsiktsutbytena handlade om kollektivtrafik, vård, äldrevård, konsekvenserna av covid 19 med mera.

Men kanske ska vi återgår till den nya distriktsstyrelsen som valdes. Håkan Eriksson valdes enhälligt i distriktsordförande medan Daniella Brummer Pind, Maria Wåhlin, Elinor Garcia Ek, Jesper Berglund, Ljiljana Bukera, Gustav Landström, Mia Mårtensson, Rebar Alnazar, Paul Hedman och Sara Carlsson Hägglund.

Som helhet var årskonferensen en trevlig och demokratisk med en trevlig och sympatiskt grundton med respekt för varandra. Trevligt, artigt och välkomnande men kanske lite för lite politik.

Läs också: Distriktskonferens i Vänsterpartiet Göteborg