Massakern på Virginia Tech

Efter att ha varit i Rostock över hela helgen, vaknade jag i morse upp med ett ryck när jag hörde radionyheterna. En massaker på det amerikanska universitetet Virginia Tech var det som orsakade det snabba uppvaknandet. På universitetet arbetar nämligen en vän. Så jag slog på datorn och kollade mejlen. Och där fann ett mejl som talade om att min vän och hans sambo var helt okej. Dom var inte ens på campus när skjutningen inträffade.

I de svenska tidningarna spekuleras nu fritt och man drar återigen upp den fria tillgången på vapen som en viktig faktor för att massakrer av den sort som nu ägde rum på Virginia Tech ofta verkar inträffa i USA, men ingen annan stans. Tillgången till vapen är större i flera andra västerländska länder, däribland Canada och Sverige, så detta kan inte vara den huvudsakliga anledningen. Förmodligen finns det dock en skillnad i typen av vapen, där vapnen i Sverige och Canada i första hand är jaktvapen, vilket naturligtvis påverkar vilka som har tillgång och hur tillgången till vapen ser ut.

Men tillgången till vapen kan bara vara en liten del av förklaringen. En viktigare förklaring torde vara det amerikanska samhällssystemet som så lätt utdefinierar människor. Utanförskapet kan vara enormt. Misslyckas du i dina studier eller på annat sätt finns inga sociala skyddsnät utan ditt fall rakt ner i misär är omedelbart och mycket påtagligt. Sådant skapar desperata människor. Detta är den stora skillnaden mellan USA och många andra länder. Där USA saknar skyddnät har Sverige och Canada det. Därför blir det massakrer i USA, men inte i andra länder. Ett socialt skyddsnät är A och O när det gäller att hålla nere våldet i samhället.

En annan orsak kan naturligtvis vara USA:s underliga dubbelmoral när det gäller filmer, TV-program, dataspel etc. Hur mycket våld som helst är tillåtet, men när det gäller sex är ingenting tillåtet. Inte ens ett naket kvinnobröst får visas i de vanliga TV-kanalerna. Våld på film etc kan inte vara nån viktigare orsak till massakrer av det slag som nu inträffat, men kan naturligtvis påverka redan instabila personer och på så sätt bidra till vad som kommer att hända och på olika sätt därmed trappa upp våldsanvändningen.

Advertisements