Polisprovokatörer startade bråken i Rostock?

I de pågående blockaderna mot G8-mötet i Rostock har vad som förmodligen är en polisprovokatör avslöjats. Det gör det mycket troligt att polisprovokatörer kan ha varit aktiva när de (visserligen små i förhållande till helheten) bråken startade i Rostock i lördags efter den stora demonstrationen. Efter det har i stort sett alla aktioner varit utan störningar från minoriteter bland demonstranterna. Idag avslöjades emellertid en polis bland demonstranterna. En polis i svarta kläder och luva som uppmanade till stenkastning.

Från ett antal toppmöten finns det bevis eller starka misstankar om polisprovokatörer. Från Barcelona finns det fotobevis och från Genua finns det polisvittnen som säger det. Även från flera andra möten finns misstankar om provokatörer. Däribland Quebec och Göteborg.

I Göteborg 2001 vet vi att det förmodligen var polisen som kallade till protestmötet på Järntorget på lördagskvällen. Väl där fanns ett antal svartklädda personer i folkmassan. Med mask och allt. Det finns fotobevis och vittnen på att detta var poliser. Vi har hela tiden utgått från att de var klädda så för atts mälta in. Men med tanke på händelsen i Rostock, kanske vi måste tänka om. De kanske var där för att provocera fram bråk. Och hur var det med skadegörelsen på Aveneyn. Vi vet att de flesta som deltog var ungdomar från Göteborg. Helt vanliga ungdomar. Att det också deltog svenska och tyska aktivister. Det har emellertid hela tiden funnits ett rykte. Det ryktet menar att sönderslagningen startades av polisprovokatörer när de slog sönder en busskur. Dessa rykten har aldrig gått att bekräfta. Men det som nu avslöjats i Rostock gör dessa rykten mer trovärdiga. Observera dock att jag inte påstår att provokatörer startade bråken ner på Berzeeligatan, där bråk startade innan händelserna på Avenyn.

Något som förstärker att det kan ha rört sig om provokatörer på Avenyn i Göteborg 2001 är att alla uniformerade poliser drogs bort från Avenyn precis när skadegörelsen och bråken startade. Polisen stationerades på Sten Sturegatan istället, något som starkt förundrade DN:s journalist i Göteborg år 2001. Frågan om eventuella provokatörer undersöktes inte av Göteborgskommittén med Ingvar Carlsson i spetsen.

Mer om blockader etc i borgarmedia: DN1, DN2, SVD.
Läs mer: Motkraft, Yelah, Internationalen, Flamman, Arbetaren, Min dagbok från Göteborg 2001.
Andra bloggar om: , , , , , ,

Advertisements
  • Slutstadium

    Det här är vad jag alltid trott sedan jag läste Erik Wijks tegelsten ”Göteborgskravallerna och processerna”. Man blir så frustrerad, men inte alls lika förvånad som första gången man stötte på ryktena. Det vore så skönt med något konkret bevis.