Ödesdigra misstag?

För mig verkar det som om polisledningen i Nyköping begått ett antal missatg. Något som tillsammans med en våldsam och hatisk person lett till att en polisman blivit dödad. Den lokala polisledningen visste på förhand att den person man skulle hämta var en farlig person, som hotat poliser och som tidigare mördat. Det verkar trots detts om om man inte använt någon form av insatsstyrka utan bara vanliga lokala poliser. Som dessutom verkar ha saknat skyddsväst (eller så har den dödade polisen blivit skjuten på väldigt nära håll). Polisens presstalesman i Södermanland säger i GP:

– Det är riktigt. Den här personen är känd av oss och betraktas som mycket instabil. Dessutom har han tydligt uttryckt ett hat mot just poliser, konstaterar Lars Franzell, presstalesman för polismyndigheten i Södermanland.

Polisfackets Jan Karlsen är upprörd över det inträffade och tycker att poliser borde erkännas som brottsofer. Detta är jag lite tveksam till. När man tar ett jobb som polis vet man ju att det kan vara farligt. Att man kan bli dödad eller allvarligt skada. Det är liksom en en del av själva arbetet, tyvärr. Men naturligtvis måste vi se allvarligt på när poliser blir mördade och hotade och inte bagatellisera våldet i samhället. En lokal facklig företrädare säger en sak i GP som förstärker mitt intryck av att den lokala polisledningen gjort ödesdigra misstag:

– Hur det har gått till vet jag inte. Man visste att den person som skulle gripas var av den kaliber att det behövdes en insatsstyrka med väpnad polis i skyddsutrustning, utbildade för uppgiften. Man visste att det kunde bli farligt, säger Skog till GP.

Ytterligare ett tragiskt dödsfall inom polisen, denna gång kanske delvis orsakat av misstag inom den lokala polisledningen. För skickade de dit poliser utan den personliga skyddsutrustning som behövs i såna här fall är det ett allvarligt misstag. Dessutom, att inte skicka dit de poliser som är specialutbildade för denna typ av ingripanden, verkar ju väldigt konstigt. Tyngre vapen som det ofta argumenteras för i samband med sånt här hade knappast hjälpt. När mannen till slut greps, så skedde det utan hjälp av grova vapen.

Mer i borgarmedia: GP1, GP2, SVD1, SVD2, SVD3, AB1, EX1, EX2
Andra bloggar om: , , , ,

Advertisements
 • Yrvaken

  Som Nyköpingsbo inbillar jag mig att övriga poliser som kunnat hjälpa till förmodligen var fullt upptagna med att jaga farliga trafiksyndare.

 • Tenor Jr.

  jaså? skapar det ett hat mot samhället & poliser om man blir frihetsberövad & förnedrad av samhället?
  Men var va alla andra poliser när deras arbetskamrat blev skjuten? eller är det bara dörrvakter som poliser håller bakom ryggen? eller kanske dom hade skickat ut en 20-30 poliser till nån rave-fest för att kanske sätta dit en 10 ungdomar för ringa narkotikabrott och för att förstöra för folk som har kul istället?
  Fast det är ju så bra att vi slösar alla resurser på det, bra då att vi låser in ”normala” människor som sköter sina liv som vilka svensson som helst förutom att dom brukar cannabis?! Är det för att skapa mer hat mot samhälle, stat & poliser eller är det bara för att sända ut signaler om att alkohol som dödar 40.000 människor per år är en bättre drog?
  förövrigt känner jag ingen sympati för polisen som dog, vill man förfölja, förnedra & låsa in andra oskyldiga människor för att dom röker en växt så är olyckan som kommer tillbaka förtjänad.
  what goes around comes around, what goes up must come down.

 • Kimberly

  Svar till tenor jr:

  Jag förstår inte riktigt vad narkotika brott har med saken att göra. Av ditt inlägg antar jag att du använder cannabis och är purken för att det är är olagligt. Men jag förstår inte vad det har med saken att göra jag har inte läst ett ord om att 55-åringen skulle varit åtalad för narkotikabrott men däremot för dråp vilket är en helt annan sak. Du verkar nära ett stort polishat själv eftersom du tydligen anser att det är OK att skjuta poliser så länge vi har lagar mot narkotika.