Om 10 år finns det kåkstäder igen

För hundra år sen fanns det mycket slum i Sverige. Många kåkstäder i utkanten av våra städer. Ja, till och med för 60 år sen fanns det gott om slum i Sverige, t.om. rena kåkstäder fanns kvar, exempelvis Nilssons Berg i Göteborg. Vi är snart där igen om den borgerliga regeringen får fortsätta på den väg de slagit in på när det gäller bostadspolitiken.

Mycket av allmännyttan ska säljas ut. Det mesta ska göras om till bostadsrätter och nu ska hyrorna i hyresrätter chockhöjas, mest i attraktiva lägen. Vad blir följden av detta? Jo, ökad segregation, de rika tar över de centrala delarna av alla städer. Fattiga får flytta till förorterna, men där kommer det främst att finnas bostadsrätter. Vad återstår då? För den som inte har råd? För den som inte hör till de välbeställda? För den som inte hör till de grupper som borgarna värnar om?

Och hur står det till med den ansvarige ministern, Mats Odell. Ska inte han vara kristen? Men hans kristendom innebär väl inget annat än att bara de rika ska få komma till himlen. Fast den himlen tänker Mats Odell skapa här och nu. Odell har övertagit Guds-rollen.

De som är arbetare och fattiga ska trängas ut i det kalla helvetet istället. För ett kallt helvete lär arbetarklass och fattiga få bo i. Det lär ju bli gamla arbetsvagnar, taskiga husvagnar, kåkar av bräder och plast etc för alla som inte kan betala marknadshyror, har råd med bostadsrätt eller villa. Odell kommer att bli känd som slumministern. Mannen som återförde slummen till Sverige. Det är helt enkelt för jävligt.

Det är detta som återstår. Eftersom inga nya billiga hyreslägenheter kommer att byggas. Inga hyresrätter kommer att byggas alls. Det är inte lönsamt för byggbolagen att bygga bostäder för fattiga. Det krävs subventioner för det. Borgarregeringen har tagit bort alla subventioner till byggande. Alltså inga nybyggda billiga hyresrätter.

Snacket om att det till och med kan bli hyressänkningar i förorter är bara skitsnack. Det råder extrem brist på bostäder (det egentliga behovet i Göteborg är 10 000 till 30 000 nya bostäder omedelbart). Utan subventioner byggs inga nya hyresbostäder. Det betyder att de allra fattigaste också trängs ut från förorterna. Till gatan. Till kåkstäder. Till tomma industrilokaler.

Det är vad som kommer att hända om borgarregeringen får fortsätta. Mats Odell – slumministern.

Borgarmedia: DN, SVD, E24,
Bloggat: Jinge, Motvallsbloggen, Käringen mot Strömmen, Thomas Hartman
Andra bloggar om: , , , , , ,

Advertisements
 • Peter

  Gissa vad socialstyrelsen skyllde den skenande hemlösheten på förra året?

  Ja, just det, socialdemokraternas bostadspolitik.

  Minst 17 800 utan bostad

  För att åtgärda bristsituationen så behöver vi en fri marknad, inte mer social ingenjörskonst.

 • Anders_S

  1. Socialdemokraterna bostadspolitik har inte varit någon social bostadspolitik på länge. Den har inte varit mer än snäppet bättre än borgarnas.

  2. En totalt fri bostadsmarknad finns inte i New York. Varför ska vi ha det i Sverige? En bostadsmarknad totalt utlämnad till marknaskrfaterna finns i Brasiliens stora städer. Resultat – stora slumområden och gangstervälde i vissa av dem (ja det hänger ihop). Så vill jag inte ha det.

 • Anders_S

  Jag fattr inte hur jag kan stava så fel och inte se det. marknadskrafterna ska det stå

 • Thomas Tvivlaren

  Ett intressant fenomen med utförsäljningen av allmännyttan är ju att de hyllade marknadskrafterna inte anses tillämpliga. Vadan detta? Varför klagas inte från de mest pådrivande partierna (Alliansen) om slöseriet med skattemedel på att slumpa bort lägenheter ibland till rena vrakpriser?

  För övrigt är det intressant att ett samhälle där mat, bostad och försörjning inte är en självklarhet kan anses vara ”fritt”…

 • Pingback: Avskaffa bostadsköerna - cynism på högsta nivå | Svensson()

 • Pingback: Straffa de fattigaste! | Svensson()

 • Pingback: Kåkstäderna brer ut sig | Svensson()