Vad blev egentligen bättre med nya a-kassan?

Borgarregeringen minskade det statliga stödet till a-kassan med resultatet att många lämnade a-kassan. Detta har fått regeringen att lägga sitt förslag om obligatorisk a-kassa.

Vidare har kraven för att få a-kassa skärpts. Har man bara jobbat 6 månader de sista 12 månaderna så får man bara 50% a-kassa eller ännu lägre om jag förstått saken rätt. Detta innebär naturligtvis vissa ekonomiska problem för en del grupper.

De nya reglerna innebär att man måste var beredd att flytta. I mitt fall innebär den regeln att jag knappast kan få nån a-kassa. Jag har absolut ingen lust att flytta från min sambo för att arbeta i Stockholm. Att dagpendla Göteborg-Stockholm låter sig knappast göras. Alltså får jag skita i att försöka få ut a-kassa.

Jag misstänker att regeringen också trott att det skulle spara lite pengar om man minskade statsbidraget till a-kassan. Men det var fel. Det visar sig att statskassan förlorar på det hela.

Så vem tjänar på alla de nya reglerna för a-kassan. Staten – Nej, Den arbetslöse – Nej. I slutändan är det bara storföretagen som tjänar på det hela. Och det var/är väl antagligen regeringens mål med förändringarna.

En del dårar i det underliga partiet centern vill dock gå ännu längre med försämringarna för vanligt folk och arbetare.

Läs mer: Internationalen1, Internationalen2
Mer i borgarmedia: SVD1
Bloggat: Trotten, Alliansfritt Sverige
Andra bloggar om: , , ,