SSU-skandalen

Åny o har fusk avslöjats i en svensk ungdomsorganisation. Det är ju inte direkt något nytt. För länge sen avsljöjades upprepat fusk i fler borgerliga ungdomsorganisationer. Vad jag minns rensade dessa då upp i medlemsregister och tog tag i problematiken. Fusket fortsatte dock i SSU och Ung Vänster, vilket avslöjades för några år sen. Ung Vänster förlorade sitt statliga bidrag då de inte kunde redovisa ett korrekt medlemsantal. Så vitt jag kan bedöma är det uppenbart att både SSU och Ung Vänster redovisat/redovisar uppblåsta medlemssiffror.

Några exempel: Ung Vänster har i långa tider redovisat lokalorganisationer på små orter där ingen hört talas om dem osv. SSU i Göteborg är i praktiken osynliga utanför fackföreningsrörelsen och där är de bara en skugga av sitt forna jag. Jag tror att Ung Vänster i realiteten inte har fler än någonstans kring 5 000 medlemmar. SSU har väl förmodligen fler medlemamr än Ung Vänster (men det gäller knappast i Göteborg).

Men nu till det aktuella fusket som enligt Politikerbloggen handlar om fusk med studiecirklar. Sådant fusk tror jag faktiskt att nästan alla svenska föreningar någon gång ägnat sig åt. Så ur den synpunkten är väl inte SSU värre än andra. Det speciella med avslöjandet i SSU är väl att det hela är en del av maktkampen inom förbundet. Enligt Stig-Björn Ljunggren som intervjuas i SVD är det mellan två olika högerkandidater som striden utspelas.

Man frågar sig då vad som är de politisk skillnaderna. Jag har läst och läst men inte kunnat hitta nån egentlig åsiktsskillnad i någon väsentlig fråga. Det hela verkar vara ett utslag av den sjuka som drabbat stora delar av socialdemokratin. Istället för klassbaserad välfärdspolitik med sakfrågor som grund har politiken för sossarna förvandlats till individbaserad postmodern identitetspolitik.

Läs exempelvis varför Laila Naraghi kandiderar till SSU-ordförande. Inte ett enda ord om arbetarklass eller arbetare. Inte ett ord om solidaritet mellan människor från samma klass. Inte ett ord om rättvisa. Däremot gott om identitetspolitiska trossatser. Det är inte bättre hos den andra kandidaten, Jytte Guteland. Inget om arbetarklass, rättvisa och solidaritet där heller.

SSU:s officiella kommentar
Borgarmedia: SVD1, SVD2, EX, DN, SVT, Metro
Annan media: AiP
Bloggat: Politikerbloggen1, Politikerbloggen2, Laila Naraghi1, Politikerbloggen3, Peter Hultqvist, Jytte Guteland, Laila Naraghi2, Thomas Hartman
Andra bloggar om: , , , , , ,

2 svar på “SSU-skandalen”

 1. Att Ung Vänster har åkt ut för indragna statsbidrag är en sak, men att hävda att förbundet registrera icke-existerande klubbar en annan. Finns någon sorts källa för ditt påstående och din ”beräkning” av Ung Vänsters medlemsantal, Anders?

 2. Om icke-existerande lokalorgansiationer. Källor: Medlemmar i lokala föreningar av SUF och SP

  Uppskattningen av antalet medlemmar. Jag har fått en uppskattning från en person som hade extremt bra insyn i Ung Vänsters och Vänsterpartiets ekonomier och centrala partifunktioner. Uppgiften har dock ett par år på nacken.

  Därefter har jag kollat med andra personer inom Ung Vänster om uppskattningen kan vara korrekt. Och de personerna har inte hållit siffran för otrolig.

  Sanningen är ju att ingen egentligen vet. Då hade man ju kunat redovisa korrekt till staten och behållit sitt statsbidrag.

  2001 redovisade ungdomsförbunden följande antal medlemmar:

  MUF 7280
  KDU 4500
  GU 1176
  LUF 1505
  CUF 3820
  SSU 21500
  UV 12738

  Som jag ser det är UV:s och SSU:s siffror orealistiskt stora. OCh siffran 5000 som jag fått som uppskattning verkar för mig mer realistisk när det gäller UV.

Kommentarer är stängda.