Aborter – varför ska de minskas?

Det behövs inte. I alla fall är det ingen större grej det här med antalet aborter. Eftersom det inte finns nån ökning. Trots att det påstås i en artikel i SVD, eller rättare sagt antyds. Men artikeln handlar ju inte heller primärt om aborter. I själva verket är det en reaktionär syn på familjen, åktenskapet och sex som artikelförfattaren vill föra fram.

Argumentationen från puritanerna i KD fungerar dock inte riktigt. Först står det att aborterna inte ökat sen abortlagen infördes. Sen står det att aborterna ökar.

Abortlagen infördes 1975 och sedan dess har det utförts cirka 1 miljon aborter i Sverige. Totalt utförs 35000–36000 aborter per år. Nivån är relativt oförändrad sedan abortlagen infördes.

Andelen gravida tonåringar som väljer att göra abort ökar kontinuerligt och har ökat mer under senare år (enligt information från socialstyrelsens statistikdatabas).

Det råder en diskrepans mellan de olika uppgifterna här. Och vidare hävdar artikeln då att antalet aborter inte minskat. Det har de ju inte heller, inte i absoluta tal. Men eftersom befolkningen ökat med cirka 1,5 miljoner sen abortlagen infördes har ju antalet aborter per 1000 invånare faktiskt minskat.

Men kanske någon invänder, det första stycket handlar ju om alla aborter, det andra stycket om tonårsaborter. Jo men visst, men det är fel att jämföra tonåringar då med tonåringar nu. Så vitt jag vet så har åldern för den sexuella debuten sjunkit. Naturligvis kommer antalet aborter att öka bland tonåringar då. Men hur ser det ut i den grupp man kanske borde jämföra dagens 15-18-åringar med, dvs 19-22-åringar? Ingen aning, men att antalet aborter totalt inte minskat kan kanske vara en vägvisare. Det troliga är väl en minskning i den åldersgruppen sen abortlagen infördes.

Debattartikeln i SVD har visserligen ett par vettiga meningar, men tyvärr desto fler tokiga. Det här är ju riktigt:

Skolans läroplan bör omfattas av kontinuerlig, kvalitetssäkrad sexualundervisning och abortförebyggande information från och med senast årskurs sju.

Men det här har ju inte med saken att göra:

Även religionskunskap bör få en mer central plats i grundskolans undervisning för att återgå till en mer holistisk syn på människan. Vårt samhälle bygger på kristna värderingar och de bör vara grundläggande i ämnet.

Sen är det ju bedrövligt att författaren av artikeln försöker framställa sig som nåt annat än det hon är. Nämligen en bigott kristdemokrat. Vars reaktionära syn på familj och sex Kamferdroppar behandlar.

Bloggat: Deep Edition, Guero
Andra bloggar om: , , , ,

Advertisements
 • Slutstadium

  Skitbra skrivet. Det här gillar jag skarpt. Har följt din blogg och ditt engagemang i dagsaktuella händelser ett längre tag. Definitivt läsvärt.

  Nu länkar jag din blogg!

 • Christoffer

  man ska inte missa denna lilla smygaren. Den är skrämmande

  ‚ÄúBarnmorskans förhållningssätt ska vara objektivt och utgå ifrån att graviditet är något positivt och barnmorskor bör stödja kvinnan i hennes eventuella ¬?beslut att fullfölja graviditeten.‚Äù

  En barnmorska som utgår från det paradigment är INTE objektiv.
  snarare har han/hon en moralisk värdering. Och det har ingen plats i sjukvården. speciellt inte i kontakter med osäkra tonnåringar.

 • Agge

  Jag tycker inte att abort är en nonsensfråga som bloggägaren tycks anse. Det finns inget egenvärde att använda sjukdvårdens (läs skattebetalarnas) resurser till att abortera foster hos tjejer/kvinnor i olika åldrar för att de inte tar ansvar för sin sexualitet.

  Samhället borde utarbeta en nollvision även här.

  Jag vill absolut INTE ta bort aborträttigheten. Men för det första är inte abort helt medicinskt riskfritt, för det andra är det många som mår psykiskt dåligt efter genomgången abort. För det tredje måste någon betala.

  Unga tjejer dricker alkohol, har sex med vem som helst och sedan skall någon annan betala aborten.

  Min lösning. Låt föräldrar betelar aborten så slipper vi andra göra det.

 • Anders_S

  agge: du kanske har missat att det krävs två personer när man har sex med vem som helst.

  Killarna som springer runt och har sex med vems som helst har etta nsvar för att se till att de tjejer de ligger med inte blir med barn.

  Och såväl killar som tjejer har rätt att ligga med vem de vills, dvs vem som helst.

  Och det ingår i samhällets ansvar att utföra aborter som jag ser det.