Religiös debatt?

En förläggare tror att Sverige står inför en pånyttfödd religiös debatt. Det tror inte jag. I ett land där hälften av befolkningen uppger att de inte är religiösa och ädr 40% inte tror på gud är det knappast läge för en djupgående religiös debatt. Och jag tvivlar på att förläggaren faktiskt tror på det han säger.

Däremot kanske kritik av religion och religiositet som kommer att leda till ännu fler ateister och agnostiker i Sverige. Fast det känns ju inte direkt brännande hett som det står i SVD-artikeln.

Och några frågor är ju aktuella. Och jag är ju intresserad. Ateist som jag är. Uppvuxen i ett fiskeläge med religionen överallt runtomkring mig.

Skolfrågan – där bör inte religiösa sekter tillåtas driva skolor med offentlig finansiering
Äktenskap – äktenskap som en juridisk, lagreglerad sak bör skiljas från kyrkan och göras till en strikt sekulär sak. Då blir det inga problem att införa samkönade äktenskap, multipartneräktenskap osv. Sen får de kyrkliga samfunden göra som de vill med sina traditionella ceremonier utan officiell status.

Bloggat: Allotetraploid
Andra bloggar om: , , ,

Advertisements
  • Nineve

    äktenskapet är en religiös idé varför inte ta bort det helt och hållet och låta alla ingå vilka avtal de vill med vemsomhelst…..så kan även de som inte har en sexuell relation ge samma juridiska trygghet till personer…så som äktenskpet gör idag