Tillbaka till Lövgärdet

Bränderna i Lövgärdet som visat sig var den tidningsanka jag från början skrev att det var. Ja, kanske inte just bränderna, de var bara i linje med vad som är allmänt i Sverige. Och har ingenting alls att göra med att det denna gång råkade vara en miljonprogramsförort som det skedde i.

Det som var en tidningsanka var upploppen. Ty några sådana fanns inte. DN insåg detta och ändrade snart rubriken på sin förstasida. Men andra tidningar stod fast. Det riktigt bedrövliga i det hela är ju att genom att tidningarna beskriver händelser på ett felaktigt sätt så stigmatiseras dels de förorter som berörs i artiklarna. Men möjligheterna att diskutera den fråga som det hela egentligen handlar om missar man också. Nämligen varför ungdomar och barn i alla typer av svenska samhällen och miljöer eldar upp sina skolor.

På mitt tidigare inlägg har jag fått diverse otrevliga kommentarer som jag inte tagit med. Detta då de varit personangrepp och dessutom rasistiska. Jag blev anklagad för att jag hade fel och bagatelliserade. Det enda jag ville, var att saker och ting ska kallas vid sina rätta namn. Anlagda skolbränder, som är myket allvarliga brott, ska inte kallas upplopp. Utan rätt och slätt anlagda skolbränder.

Men vad värre är att ledarsideskribenter som Abraham Staifo i GP också är inne på linjen att vi som är kritiska till medias rapportering bagatelliserar. Det gör vi inte. Vi kallar saker vid dess rätta namn och öppnar därmed upp för en vettig diskussion. Staifo och borgarmedia gör tvärtom, de döljer vad som egentligen hände, varför det hände och försämrar möjligheten till en vettig diskussion. Och hallå, det var inga gängbråk heller. Precis som det inte var några upplopp. När Abraham Staifo skriver att det var gängbråk gör han ånyo sig skyldig till att sprida falska uppgifter och bidra till skapandet av fördomar.

Och jag håller förstås med min faster, Sonja Sjödin, en av de som driver allaktivitetshuset Eklövet, som säger: Några ligister ska inte få förstöra vår verksamhet. Så var det med det. Det som hände var för jävligt och dessutom jobbigt för alla människor i Lövgärdet. Men det är bara att ta nya tag och sätta igång igen. Något som de falska borgartidningarna och deras ledarskribenter tyvärr inte hjälper till med.

Bloggat: Pelaseyed, Badlands Hyena, Approximation
Borgarmedia: DN1, DN2, GP1, GP2
Andra bloggar om: , , , , , ,

Advertisements