Inhumana borgare

Borgarnas lösning på sjukskrivningarna i Sverige är att folk inte ska sjukskrivas alls. Denna linje kritiseras i dagens DN av en läkare. Den läkare som är ansvarig för Socialstyrelsens kriterier för utmattningssyndrom, Jörgen Herlofson. Han skriver bland annat:

I medier berättar personer med stressrelaterad ohälsa hur de förgäves försökt få lämplig behandling och stöd för att komma tillbaka till arbetet. Det enda de har fått är sjukskrivning. Nu ska de inte ens få det!

Lösningen på problemet med långa sjukskrivningar och utmattningssyndrom borde vara motsatsen till borgarregeringens recept. Man borde satsa på en bättre förebyggande vård och bättre arbetssituation och arbetsmiljö så att folk inte behöver bli sjukskrivna för stress och utmattning. Dessutom borde man satsa på rehabiliteringsvård så att folk snabbare kan komma tillbaks i arbete. Istället säger borgarna bara att sjuka personer inte längre får sjukskrivas.

Herlofson menar att regeringens attityd är inhuman och att det finns en ideologi som bara anser att teknologiskt behandlingsbara sjukdomar är de enda som räknas. Ett resultat av en rent biologistisk syn på människan. Samma biologistiska ideologi som lett till backlash inom andra områden, exempelvis för kampen för jämställdhet, leder nu ockås till problem inom vården.

Borgarmedia: DN1, DN2, DN3, DN4, SVD1, SVD2
Bloggat: Jinge
Andra bloggar om: , , , , , , ,
———————————————————–
Läs också Alis Esbatis ”Terroristen som neutraliserades”, Hanna Löfqvists ”Övergrepp” och Katrine Kielos om mediefeminismen

Advertisements
 • PC

  Det är inte borgarna som styr Socialstyrelsen.

 • Anders_S

  Jo, det är det. Oavsett hur man resonerar.

  1. Borgarklassen som helhet har makten i Sverige. Oavsett regering. Även över Socialstyrelsen. Borgarna bestämmer alltså.

  2. Ibland har vi sosseregering, ibland en högerregering. (borgarregering). Alla regeringar har makt över Socialstyrelsen (vi är väl ett demokratiskt land). Nu har vi borgarregering. Borgarna bestämmer alltså.

 • PC

  Jesus, giv mig styrka…

 • Joakim Norbäck

  Missförståndet är ju att sjukskrivning skulle vara lösningen på utbrändhet. Men så är det inte. Man måste i stället få behandling. Att bara gå hemma är INTE en behandlingsform som fungerar mot utbrändhet. Många av orsakerna till sjukdomen återfinns långt utanför arbetsplatsen.
  Vi har idag en sjukskrivningskultur i Sverige som är kontraproduktiv och präglas slentrian. Det måste sluta här och nu.
  Det flesta skulle vara mycket bättre hjälpta av att få vägledning till insikten om vilket yrke som skulle passa dem bättre.

 • Anders_S

  PC: jesus är död. Jag tvivlar på att han kan hjälpa dig;-). Dessutom har regeringens ansvarige minister, Husmark Pehrsson, sagt att hon stöder de nya riktlinjerna.

  Joakim: Jag tror inte att sjuksrivning är en lösning. Inte heller tror jag det finns många som har den uppfattningen. Bättre vård är en lösning. Att inte sjukskriva såna som är sjuka är ingen lösning. Det är inhumant.

  Inte heller anser jag att vi har en sjukskrivningskultur i Sverige

 • Tutte i blåbärsskogen

  Ja, det är inhumant att inte se till hela människan, vid ”utbrändhet”. Både från socialstyrelsen och läkarkåren.

  Jag hade tur och fick all behandling som fanns att tillgå, när jag hamnade där och kom tillbaka på ett halvår… med en helt ny syn på mig själv.

  För det handlade faktiskt inte om att jag jobbade mycket… utan varför.

 • PC

  Är Allah också död? I så fall: ska han ändå respekteras?

 • TOMMY RYDFELDT

  Överst på bloggen står:

  Tyckande om det mesta. Varmt, vänligt, elakt och rättframt

  Borde stå:

  Tyckande om det mesta. Varmt, vänligt, elakt och rättframt och ibland helt fel.

  Hur du än försöker argumentera att allinsregeringen står bakom socialstyrelsen och styr dem så är det fel. Men vill du inte förstå så vill du inte förstå.

  Lägger regringen sig i är det ministerstyre lägger sig inte regeringen i så styr man. Enkelt kanske för dig men ändå, fel.

  Socialstyrelsen följer upp ett uppdrag från regeringen Persson fråmn 2005.

  Känner att du har brist på ämnen att hacka på regeringen för och därför behöver glida på sanningen.

 • Tomas

  Sossarna beställde utredningen för några år sedan och sossarna är också positiva till resultatet av den (hörde jag på ekot).

  Så det hade knappast spelat någon roll om det varit socialdemokratisk regering, förslaget till ny praxis vid sjukskrivning hade gått igenom i alla fall.

 • Thomas

  Jag tycker Anders borde ta reda på vilken regering det var som beställde utredningen.

  Varför är det fel att införa ett regelverk som tvingar läkarna att göra en vettig diagnos? Syftet är ju att bli av med slentrianmässiga sjukskrivningar. Det är ett nödvändigt steg som leder bättre vård.

  Heja sossarna som beställde utredningen! Heja borgarna som åtgärdar baserad på utredningens resultat!

 • Jonas

  Snarare tror jag att Socialstyrelsen räddar en del människor på det här sättet, om vi pratar om utbrändhet. Nu tror jag att många kommer att säga ifrån betydligt tidigare, INNAN det går överstyr.

  Utan att se ner på de människor som är/varit utbrända – vi måste alla ta ansvar för vår egen hälsa! Man kan inte skylla på samhället, arbetsgivare, familjen osv när man själv inte tagit ansvar för sin egen kropp och själ! De som nu gått in i väggen har passerat ett stort antal varningssignaler.

  ALLA utbrända är överens om att det bästa vore att inte bli utbränd alls. Därför ska det aldrig gå så långt att man blir utbränd.

  För övrigt var det (s)-regeringen som initierade Socialstyrelsens översyn. Varken alliansen eller (s) har ännu officiellt uttalat sig om förslaget.

 • Ida-Barbro

  Måste ange att individen har ett visst eget ansvar – även om det leder till påhopp om att vara ruskig borgare…

  Eget ansvar gäller oavsett om man 1. hatar sitt jobb och tycker att måndagmorgon är en pina, eller 2. älskar sitt jobb och har minst 20 övertidstimmar per vecka.

  I första fallet så får man överväga att hitta ett nytt jobb (jo det går om man vill, åtminstone på dagens arbetsmarknad) alternativt bita ihop (det är inte alltid superskoj att jobba, men var glad att du kan försörja dig och din familj)

  I det andra fallet så måste man lära sig att säga ifrån i tid – och företaget måste ha ett ansvar att lyssna. Alternativ överväga om man verkligen klarar av nuvarande jobb, hur kul det än är.

  Personligen tillhör jag kategori två. Har tvingat mig själv att tacka nej till ett antal roliga extrauppgifter, eftersom min kropp har börjat säga ifrån (svårt att sova, ont i magen). Mår nu mycket bättre.

 • Anders_S

  Jag tcyekr folk ssom skriver kommenarerr borde läsa på ordentligt om vad jag tycker. Man aknske ska läsa de inlägg jag länkar till också.

  Ja, sossarna beställde utredningen. Det har jag tdidgare också skrivit. Jag har inte mer förtroende för en sosseregering än för en högerregering. Men faktum är att vi inte vet vad Socialstyrelsen skulle rekommenderat med en sosseregering. Det kunde blivit nåt helt annat.

  Tommy, du har en viss poäng. Det finns inget direkt styre. Men det finns ju ändå. Så fungerar ju ett samhälle. Det vet du och dte veta jag. Vi är ju båda politiker. Jag har aldrig suttit i nåt parlament, men jag har påverkat den svenska polisens utbildning mer än de flesta i riksdagen. Allt är inte formellt, allt är inte uupenbart. Styrning finns alltid, men kanske inte på det sätt som man förväntar sig. Dessutom måste man ta i beaktande att jag ser på samhället på ett radikalt annorlunda sätt an vad en människa med liberala värderingar gör. Däför är det så att när ni tycker jag har fle, kanske jag har rätt i andras ögon.

  PC: Allah har så vitt jag vet aldrig funnits. Mohammed är död, så mycket står klart. Och jag har inte mer repsekt för islam än för kristendomen. Läs inlägget om Vilks.

  Ida-barbro: Om det är så lätt att fixa ett jobb. Fixa gärna ett åt mig. Jag har sökt 200 jobb. Men får inget. Är välutbildad, erfaren programmerare. men jobb får jag fan inget. Inte helelr syns jag i arbetslöshetsstatistiken. Jag är utstämplad sen ett tag. så lätt är det inte. Det är inte alltid lätt att säga nej till en arbetsgivare om övertid heller. Många har inte råd att bli av med jobbet. Osv.

 • Anders_S

  Sen kan man ju ockås tolka era komentarer på följande vis.

  1. Ni tycker att de nya direktiven är dåliga och försöker säga: Det var inte vi. Det var inte jag. Som en liten fyraåring som skyller ifrån sig. Det var dom andra. Sossarna, Socialstyrelsen. Inte borgarregeringen. Uppbackat med påståenden om att jag inte förstår eller inte vill förstå.

  2. Ni tycker förslaget är bra och försöker dölja att ni är såna skitstövlar och så inhumana genom att säga att jag inte förstår eller inte vill förstå.

  Att det är jag som förstått visar dock socialförsäkringsminister Husmark Pehrsson på ett bra sätt genom att uttala sig i dagens SVD.