6-timmars arbetsdag i Venezuela

Det är grundlagsförändringar på gång i Venezuela. I vad DN kallar ett socialistiskt reformpaket, föreslår president Chávez 6 timmars arbetsdag, slut för centralbankens självstyre, större möjlighet för staten att expropriera egendom och stärkt presidentkontroll över landets internationella valutareserver. Allt bra åtgärder, om än dock inte direkt nåt socialistiskt. Han gör inga inskränkningar i makten över företagen, i det privata ägandet osv. Det är en slags mild reformering av det kapitalistiska systemet han ägnar sig åt.

Dessutom vill han att presidenten i Venezuela ska kunna väljas för fler perioder än två. En förändring som jag tycker är ett dåligt förslag. Men det är inte ovanligt att det ser ut så i världen.

Nu är det ju inte så att det är Chávez själv som bestämmer om det ska ändras. Först ska parlamentet rösta. Sen ska det bli folkomröstning.

Betydligt mer demokratiskt än i Europa där grundlagsändringar drivs igenom helt ovanför folkens huvud. Utan folkomröstning. Helt odemokratiskt.

Läs också: Demokrati och Venezuela
Borgarmedia: SVD,
Bloggat: Elisabeth Biström Risslén
Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati: , ,

3 svar på “6-timmars arbetsdag i Venezuela”

  1. varför skulle det vara något negativt att han kan bli omvald om och om igen? Vill folk ha honom vid makten så är det väl något possitivt att dom kan välja honom igen?

  2. Därför att begränsade mandatperioder minskar risken för byråkratisering av parti stat. Det minskar risken för en sovjetisk utveckling. Läs gärna Ernest Mandel.

Kommentarer är stängda.