Sjukvårdsslakt

I Stockholm kommer vid årskiftet att genomföras en mängd förändringar inom sjukvården. Dessa förändringar innebär enligt SVD att arbetarklassförorters vårdcentraler inte längre kommer att få pengar utifrån de behov de har. Fattigare människor är oftare sjuka och därför behövs mer pengar per capita i arbetarklassförorter än i rika områden.

Men detta tänker de borgerliga partierna ändra på. De rika ska ha ha den bästa vården menar man uppenbarligen. Rika ska alltså gynnas på ytterligare ett sätt. Nu genom bättre sjukvård. Socialdemokraten Ingela Nylund Waltz säger följande till SVD:

–Detta är ren och skär klass­politik. Sjuka och fattiga i de socialt utsatta områdena får betala när alliansen rusar fram med den här reformen. Det är tråkigt och tragiskt.

Hon har rätt. Det är ren och skär klasspolitik. Klasspolitik för att gynna borgarklassen, de rika.

Samma system som ska införas i Stockholm finns sen tidigare i Halland. Men det är en viss skillnad. Halland har inte de stora sociala klyftor som storstadsområdena har. Segregationen är inte lika stor. En vårdcentral i Halmstad innefattar oftast områden med olika social sammansättning. Så är det inte i Stockholm. Därför får systemet svåra konsekvenser för sjukvården i Stockholms fattiga södra delar.

Borgarmedia: SVD, DN
Andra bloggar om: , , , , , ,

4 svar på “Sjukvårdsslakt”

 1. Svenska Dagbladet skriver visserligen om den HEMLIGSTÄMPLADE rapporten, men de nämner inte att det ansvariga sjukvårdslandstingsrådet heter Filippa Reinfeldt!

 2. Vårdslakten är redan utförd av åratals sossestyre, långt innan högerpartierna kom till makten fick man vänta på läkarhjälp i landets akutmottagningar i över sex timmar för att inte tala om landets barnakutmottagningar där föräldrar med sjuka barn fick vänta en hel arbetsdag, jag är en av dom som har råkat ut för det.

  För att få vård snabbt åker svenskar idag till andra europeiska länder och här skall det pratas om vårdslakt, vården upphörde redan 1985 i Sverige.

  Frågan är vem som vågar ta itu med problemet och reformera allt och allting.

 3. Christos: Menar du då at det är okej för borgarna att fortsätta slakten. Bara för att sossarna också förstörde vår allmänna sjukvård? Eller menar du bara att borgarna inte ensamma är skyldiga?

  Det senare håller jag i så fall med om. Och om vi ska dra det väldigt långt så är förstås kapitalismen det grundläggande problemet.

  Men jag kan också konstatera att vi i internationella jämförelser fortfarande har en bättre sjukvård än de flesta andra länder. Det är väl då dumt att försämra som borgarna gör? Eller?

Kommentarer är stängda.