Borgerlig = skattesmitare?

I alla fall verkar det som om borgerliga företrädare oftare bryter mot lagar, smiter med skatten och inte vill betala för den välfärd de ändå har nytta av, än att vänsterpolitiker gör det. Eller är det bara moderater som är lagbrytare och fifflare?

Nu är det den nya handelsministern, som inte heter Anna Kinberg Batra och tur är väl kanske det, utan Ewa Björling. Hon har enligt Fredrik Reinfeldt smitit med skatten och brutit mot lagen genom att använda svart arbetskraft. Dessutom ska hon ha åkt fast för fortkörning.

Jag kan inte se att något av detta skulle diskvalificera henne som minister dock. Även om jag är mycket skeptisk till människor som är skattesmitare. Hon har ju en adekvat erfarenhet också, med tidigare uppdrag i utrikesnämnden och utrikesutskottet.

Om hennes åsikter i olika frågor vet jag föga och därom förtäljer inte heller tidningsartiklarna. Så det är väl något som jag får anledning att återkomma till när hon gör nåt puckat utspel. För det lär hon ju göra förr eller senare.

Hon har dock uttalat sig i frågan om muslimer och lagen i en debattartikel i Aftonbladet. Där verkar hon ha en vettig ståndpunkt. Fast å andra sidan uttrycker hon en del förvirring och okunnighet om islam och muslimska organisationer i Sydsvenskan. Blandat med vettiga saker ska det dock sägas. Men när det gäller Afghanistan är hon verkligen ute och cyklar. En i raden av krigshetsare och USA-rövslickare. Det bådar inte gott. Inte heller det faktum att hon verkar vara sionist.

Och det är ju underligt att alliansregeringen ska ha så svårt att få fram ministrar som inte fuskat med skatten eller med nåt annat, exempelvis köpta examensbevis.

Borgarmedia: TV4, Metro, AB
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Hans Engnell

  …och tidigare visade undersökningar bland landets väljare att de som var mest benägna att snatta och stjäla var vänsterpartister.

 • Anders_S

  Hans: Som vanligt kommer du med ett påstående helt utan belägg och bevisföring. Och utan relevans för det aktuella inlägget.

  Dessutom borde du kanske undersöka vilket parti jag är med i. Det är i alla fall inte vänsterpartiet.

 • Hans Engnell

  När det hävdas att borgerliga skulle bryta mot lagar i större utsträckning än andra, är det synnerligen relevant att påpeka att det de facto har gjorts en undersökning kring snatterier av Sifo. Frågan var rätt och slätt ”Har du snattat någon gång?”. Resultatet blev 62 % (v), 30 % (s), 29 % (mp), 25 % (m) osv. Bäst i klassen var kristdemokraterna med bara 14 % snattare. Jenny Lindahl Persson försökte förklara det höga antalet snattande vänsterpartister i undersökningen med att ”mer rättvisa i samhället borde leda till färre brott”. Jamen vad bra då. Undersökningen publicerades f.ö. i ICA-Kuriren, var så god och googla.

  Om du är med i vänsterpartiet eller inte, spelar väl ingen roll. Det intresserade mig aldrig.

 • Anders_S

  Tack Hans. Är vi säkra på att alla svarat ärligt i undersökningen? Svar: nej! Men i stort stämmer det säkert.

  Fattigare människor har högre brottslighet än rika. Vänsterpartiet har fattigare väljare än moderaterna. Men det var inte det som mitt inlägg handlade om. Inlägget handlade om aktiva politiker. Kanske gjorde udnersökningen det också? I så fall: Vänsterpolitiker kommer från en fattigare bakgrund än högerpolitiker. Det är därför vanligare att de har begått brott.

  Och jag har aldrig påstått att borgerliga politiker är mer brottsliga än vänsterpolitiker. Jag har påstått att det verkar så. Läs ordentligt!

 • Pingback: Vad är det med moderater och diktaturer? | Svensson()