Burma är en – världens diktaturer är många

Det finns en mängd diktaturer i världen och de stöds av olika länder. Här kommer ett urval och många av dem är från arabvärlden och allierade med USA. Men just nu är Burma i centrum för världens blickar. Och som jag ser det är det Kina som bestämmer vad som kommer att hända. Vill Kina att juntan ska falla kommer den att falla. Annars förmodligen inte.

Kina – störst och kramas av alla storföretag, av de flesta borgarskribenter och stater i väst.
Burma – klarar sig inte utan Kina
Nordkorea – mest bisarrt av alla världens diktaturer
Thailand – har inte sett att västvärlden kritiserat dem. Stöds snarast rejält av Väst.
Pakistan – stöds av USA och västvärlden

Abu Dhabi, Saudi-Arabien, Kuwait, Dubai, Bahrein, Qatar, Ras-al-Khaimah, Sharjah, Jordanien, Egypten, Marocko är några exmpel på diktaurer i arabvärlden som stöds av USA och västvärlden.

Vitryssland – överlever inte utan stöd från Ryssland – självt en mycket tvekskam demokrati.
Kuba – partidiktatur
Syrien
Libyen
Iran

Däremot hör Chavez och Venezuela inte hemma bland diktaturerna, vilket Claes Armodsson i SVD försöker antyda. Och det verkar på mig som om USA håller betydligt fler skumma diktaturer under armarna än vad Kina och Ryssland gör. Armodsson har dock rätt när han säger att inte bara Burma behöver frihet. Det är många som behöver sin frihet. Förutom ovanstående länder kan jag dock inkludera även de länder som står under ockupation/delvis ockupation i listan över vilka som behöver sin frihet, exempelvis Afghanistan, Irak, Palestina och Somalia.

Bloggat: Käringen mot strömmen,
Borgarmedia: SVD1, SVD2, SVD3, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6
Andra bloggar om: , , , , , ,

5 svar på “Burma är en – världens diktaturer är många”

 1. Tack för länk, jag länkar tillbaka med automatik. Kanske jag återkommer i en debatt om Chavez fast inte idag. Jag tykcer inte det är helt okomplicerat med folkvalda som avskaffar delar av sina parlamentariska funktioner även om det sker med demokratiska verktyg. Annars är det enkelt att instämma att det finsn flera diktaturer i världen. Men Burma är den grymmaste av dem alla just nu.

 2. Det finns värre länder att leva i än Burma. Colombia är ett. Filippinerna ett annat. Det dör betydligt fler personer i de länderna på grund av politiskt våld från regeringen än i Burma. Och de betraktas som demokratier.

  Diktatur är inte ett mått på hur jävligt det kan vara. Diktaturerna runt Persiska Viken har ofta en mycket hög levnadsstandard och folk lever ett bra liv. Samma på Cuba.

  Det Chavez vill inföar är samma system som finns i de flesta västländer. Jag är emot det, mina kamrater i Venezuela är emot (både enhetsparti och att presidenten ska kunan bli vald flera gånger). Men till skillnad från i Europa från folket folkomrösta om grndlagsförändringar.

 3. Visserligen är det kanske inte helt lätt att jämföra graden av diktatur, men att Filippinerna skulle vara ett värre land än Burma är lite magstarkt.
  Filippinerna har problem med extrajudicial killings, men där finns ett rättssystem som försöker hantera problemet. De väljer också sina ledare och har kanske den friaste pressen i hela Asien (trots en rad journalistmord). De har också ett ytterst kraftfullt civilsamhälle.
  Burma har inget av detta. Burma är helt slutet. En i stort sett hemlig junta styr. Ett antal hundratusen människor är flyktingar i Thailand. Nästan lika många har dött inne i landet. Övergreppen är fruktansvärda med tvångsarbete, granatattacker på flyktingläger inne i landet och civila mobbar (USDA) som inte drar sig för att misshandla oppositionella till döds. Detta är väldokumenterat. Det är så allvarligt att till och med Röda Korset tvingades rikta så hård kritik att de blev utslängda, vilket torde vara nästintill unikt i världen.

 4. Jens. jag vet inte vad du har för kontakter med Filippinerna. Men mina kontakter är bl.a. de tre som står överst på maoisternas dödslista. Mina kamrater som styr en tredjedel av Mindanao får bekanta och kamrater mördade av regeringen och maoisterna varje vecka. Och hur det går till i de muslimska områdena vet knappt nån.

  Även på Luzon måste mina kamrater alltid vara beväpnade, alltid ha livvakter, alltid ha många olika bilar (detta trots att några sitter i parlamentet).

  Nog är Burma för jävligt. Men kom inte och påstå att det är bra på Filippinerna. Dessutom har jag aldrig påstått att Filippinerna är en diktatur.

  Även länder där det är bra att leva kan vara diktaturer liksom att det kan vara jävligt att leva i demokratier.

 5. Journalister kanske har lättare att se mellan fingrarna på kommunististstater än militärregimer som Burma?

  En bekant från Vietnam nämnde att för ett par veckor sedan var det en stor demonstration mot regeringen i Hanoi – med många buddhistmunkar. Det var stora massgripanden där också, men helt tyst i media om det här och givetvis helt tyst i media i Vietnam också.

Kommentarer är stängda.