Benazir Bhutto är ingen förbättring

För Pakistans arbetare och fattiga innebär Bhuttos återkomst förmodligen ingenting. Inga förbättrigar överhuvudtaget. För Pakistan som helhet då? Troligvtis ingenting heller. Hon tillhör landets gamla elit. Landets gamla överklass.

Hennes politik, efter ett eventuellt demokratiskt val och en eventuell valseger, kommer inte att skilja sig nämnvärt från den hon förde förra gången vid makten. Eller den politik som den nuvarande militärregimen för.

Inte heller innebär det faktum att man kanske får en formell demokrati att Pakistan blir mer demokratiskt. Tidigare civila regimer i landet har visat att korruption, valfusk etc går hand i hand med elitväldet.

Även andra formellt demokratiska regeringar i området visar prov på begränsad demokrati. Som exempelvis USA:s lydregering i Afghanistan, eller regimerna i några av de forna sovjetiska centralasiatiska republikerna.

Tidningen Internationalens eminente Asien-kännare, Farooq Sulehria skriver om Benazir Bhutto och andra kvinnor vid makten i Asien på Intisbloggen.

Borgarmedia: SVD, DN
Andra bloggar om: , , ,