Burma – dags för munkprotester igen

Munkarna demonstrerar åter i Burma. Nog så bra. Men jag upplever att det finns en brist på politiska alternativ i Burma. I alla fall har jag svårt att få syn på dem. Kanhända beror detta på att jag vet för lite om Burma och därför inte kan se att det finns.

Inte heller har jag någon koll på den eventuella vänster som finns i landet. Finns där måhända nån obskyr maoistisk grupp som kommer att poppa upp som en maktfaktor om militärdiltaturen störtas. Med tanke på maoisternas meritlista i Asien så vore det inget vidare. För att förstå detta behöver bara Pol Pot regimen i Kampuchea nämnas. Mindre känt är att maoisterna på Filippinerna har dödslistor på andra vänsteraktivister (kamrater till mig står högst upp på de listorna). De har redan mördat en del fackliga aktivister som tillhör mitt partis systerorganisation på Filippinerna. Hot mot mina kamrater från maoisters sida har också förekommit i andra länder.

Men som sagt jag har ingen aning om hur en eventuell burmesisk vänster ser ut. Kanske har militären utplånat den.

Borgarmedia: SVD1, SVD2
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Advertisements
 • Catti Ullström

  Hej

  Stöd Burma genom att länka till den här sidan http://sondagforburma.blogspot.com/.

  Söndag för Burma är ett arrangemang i Stockholm då burmesiska och svenska artister går samman för att hylla de modiga burmeserna och för att samla in pengar till Solidaritetsfonden – Burma.

  Bakom arrangemanget står privatpersoner, en grupp exilburmeser, PalmeCentret, Solidaritetsfonden, Svenska Burmakommittén och Amnesty Sverige.

  Catti Ullström

 • Per

  Communist Party of Burma

  Bl.a. har man publicerat detta viktiga linjedokument.

 • CPBurma är inget annat än knarksmugglare… de var en rörelse ett tag. Först inspirerade av indisk kommunism, sen av Mao. Så åkte en del av dem till Kina, kom tillbaka och började döda icke ”renläriga”. Sen tog knarkhandeln över… för att göra en väldigt lång historia kort. (Mer rättvist finns den berättad i Bertil Lintners Burma in Revolt)

  Vänsteralternativet i Burma är de burmesiska ”sossarna” Democratic Party for a New Society. De är egentligen den enda rörelse i landet med någon tydlig ideologi och partiplattform. se här: http://www.dpns.org/

  //Catti