Har vi en korrumperad regering?

Nej, det tror jag inte. Men en majoritet av de moderata statsråden har fuskat med skatten, betalat svarta löner etc. Sådana handlingar utanför lagens ram innebär att dessa personer kan antas ha lättare att bryta även mot andra regler och lagar. Vilket kan öppna upp för korruption. Dvs att regeringsmedlemmar och regeringstjänstemän mot ekonomiska ersättningar i någon form (exempelvis gratis utbyggnad av huset eller gratis städhjälp) kan tänkas ge de tjänstvilliga personerna/företagen fördelar. En sådan utveckling är absolut inte vad vi behöver i Sverige.

Men det är en fara. Det är väl belagt att folk som är beredda att bryta mot lagen i vissa fall har lättare att göra det även i andra fall. Med en fortsatt borgerlig regering tycks det finnas en allt större risk för att korruption blir vardagsmat i det svenska samhället.

Att Fredrik Reinfeldt då inte vill gör något åt problemen med statsekreterare och ministrar som fuskar är oroväckande. Det öppnar upp för en ökad korruption i Sverige.

Dessutom innebär fuskandet i eliten att fuskandet bland vanligt folk och arbetare legitimeras. Vilket naturligtvis inte är bra på något plan. För att ett samhälle ska fungera krävs faktiskt en fungerande stat, fungerande regeringar och frånvaro av korruption. På sikt är därför en fortsatt borgerlig regering ett hot mot välfärden och det ändå förhållandevis öppna samhället i Sverige.

Moderaternas och alliansregeringens kampanj mot eventuellt fusk bland vanligt folk framstår dessutom som ett extremt exempel på dubbelmoral och överklassarraogans. Man fuskar själv för 10 000-tals kronor per moderat och försöker sätta åt vanligt folk som kanske fuskat för några hundralappar eller nån tusenlapp.

Bloggat: Jinge, Jonas Morian,
Borgarmedia: DN1, DN2, DN3, SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, SVD5, SVD6
Andra bloggar om: , , , , , ,

Advertisements
  • Du har helt rätt i att det spelar roll hur samhällets elit beter sig, om folk i allmänhet ska tycka att det är värt att sköta sig. Medborgarna gör inte som de politiska ledarna säger, man gör som dom gör! Förutom att deras beteende öppnar upp för ett mera utbrett fifflande bland folk i allmänhet, finns risken att dom rör sig i lagens utkanter i andra sammanhang. Jag tror faktiskt att Fredrik Reinfeldt vill bidra till en uppryckning, men hur göra det i detta sällskap?