Venezuela och okunniga liberaler

Biology and Politics redogör för okunnighet, slarvighet och fördomar kan leda till en lång serie av artiklar och inlägg som utgår från helt ifrån felaktiga premisser.

Det börjar med Zaida Catalans slarviga läsning och Lars Palmgrens slarviga rapportering om händelser i Venezuela. Lars Palmgren befinner sig i Mexico så det är inte underligt att rapporter om Venezuela blir konstiga, underliga och felaktiga.

Men det är underligt att svenska media finner sig att rapportera felaktigt om Venezuela. Klart partiskt och mot Hugo Chavez. Men faktum är att jag tror att de vill ha det så, då det hela blir en del av deras ständigt pågående anti-socialistiska kampanj. Det duger med vad skit som helst, bara det är anti-socialistiskt. Naturligtvis hakar propagandminister Per G på det hela. Han är som alltid totalt okunnig och ovederhäftig. Precis som Catalan också är i detta fall. Det är okunnigheten hos liberalerna som kryper fram, förmodligen beroende på en begränsad bildning. Den gröna liberalen slarvar och upprörs över nåt som inte finns, den svarte liberalen tar den gröna på orden och fortsätter dyngspridningen. Fördomarna och de förutfattade meningarna haglar.

Men ingen av dem tänker på följande fakta:

 • I Sverige sitter statschefen på livstid och ämbetet ärvs. Regeringschefen kan väljas om hur många gånger som helst.
 • I Frankrike kan presidenterna väljas om i oändlighet.
 • I Venezuela föreslår man att presidenten ska kunna väljas om fler gånger än två
 • EU har antagit en ny grundlag och befolkningen får inte rösta om den.
 • Venezuela har ett förslag till ny grundlag som befolkningen ska få rösta om.
 • I EU:s grundlag är marknadsekonomi och privatiseringar av gemensam egendom inskrivna. Och det är förbjudet/svårt att återta gemensam egendom som privatiserats.

Frågan är vilket som är mest demokratiskt? För mig franstår i alla fall venzuela som mer demokratiskt än EU. Oavsett det faktum att jag är anhängare av begränsade mandatperioder och fler folkomröstningar.

Läs också vad jag tidigare skrivit om Venezuela

Intressant?
Bloggat: LOKE
Borgarmedia: SR, DN
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

7 svar på “Venezuela och okunniga liberaler”

 1. Hej Svensson,

  Jag förstår inte varför både du och Erik på den biologiska bloggen börjar räkna upp massa tidigare diskuterade fakta i och med Zaidas kommentar. Låt oss istället koncentrera oss på det kommentaren gäller.

  I detta fallet är det så att konstitutionen i strid emot artikel 2 i den samma förkunnar i artikel 70 hur medverkan skall fungera för att bygga socialism.
  En kompleterande atikel för att bevara den politiska pluralism som nämns i artikel 2 saknas – det finns ingen artikel för hur man kan delta för att bygga annat än socialism.

  Ställer samma fråga till dig som till Erik, kan du läsa det på något annat vis?

  Referera gärna till orginaltexten på spanska, men jag har även en översättning på min blogg där förändringarna och problemen är markerade.

  /Alexander

 2. Nej, jag kan inte se nån motsättning mellan de olika paragraferna om nu din översättnign är korrekt.

  Inte heller kan jag se att politisk pluralism förnekas eller omöjliggörs. Istället födjupas ju demokratin genom att man förutom den parlamentariska nivån också vill införa en rådsnivå. Det råder inget tvivel om att det hela är ett stega i socialistisk riktning, men på inget sätt hindrar det några människor från att delta i de olika demokratiska församlingarna. Det är precis så jag menar att en demokratisk och pluralistisk socialism måste fungera. Med flerpartisystem och rådsstrukturer, sida vid sida.

  Det hela innebär i jämförelse md EU och Sverige en betydligt djupare och bättre demokrati. En betydligt sundare demokrati. Där folket får inflytande över långt fler beslut än i exempelvis Sverige.

  I EU:s grundlag finns inget som gör att medborgarna kan delta överhuvudtaget. Varken i bygget av kapitalism eller socialism. Det är odemokratisk grundlag för styre över befolkningen huvud. Så verkar inte vara fallet i Venezuela.

 3. Det som får mig att känna olust är den personkult som håller på att byggas upp runt Chavez. Titta till exempel på länder som Italien och Tyskland under 20-talet. Det finns gott om beröringspunkter mellan Venezuela under Chavez och Italien under Mussolini. Observera att jag inte påstår att Chavez är fascist eller ute för att utrota judar eller så, men den personkult som håller på att skapas påminner lite om den som fanns runt Il Duce.

  Senast igår såg jag ett fantastiskt uttalande om att revolutionen inte kan stoppas, men om han (Chavez)inte fick sitt kvar så skulle den gå för långsamt och det var förstås ett gott argument för att han skulle vara kvar så länge det behövdes. Det är den typen av uttalanden tillsammans med skapanden av lojala revolutionsgarden med obestämda användningsområden som skapar oro hos i alla fall mig.

 4. Personkulten är som sagt obehaglig, men det är ett annat otrevligt kapitell.

  Problemet med konstitutionen är att socialister och icke-socialister inte har samma deltagande rättighet, man skriver in i konstitutionen en mängd deltagande verktyg och dedikerar dem till socialister.

  Och det är inte bara studiecirklarna som är förvägrade icke-socialister. Utan det gäller: ”he election of public officials, the referendum, the consultation of public opinion, mandate revocation, the legislative, constitutional and constituent initiatives, the open town council, and the citizens‚Äô assembly, THE DECISIONS OF THE LATTER BEING BINDING, THE COUNCILS OF POPULAR POWER (COMMUNAL COUNCILS, WORKERS COUNCILS, STUDENTS COUNCILS, FARMERS COUNCILS, AMONG OTHERS), THE WORKERS DEMOCRATIC MANAGEMENT OF ANY DIRECT OR INDIRECT SOCIAL PROPERTY ENTERPRISE, THE COMMUNAL self-management, FINANCIAL AND MICRO-FINANCIAL COMMUNAL ORGANIZATIONS, COMMUNAL PROPERTY COOPERATIVES, COMMUNAL credit unions, NETWORKS OF FREE ASSOCIATED PRODUCERS, VOLUNTARY WORK, community enterprises and other forms of association constituted to develop values of mutual cooperation and SOCIALIST solidarity”.

  Hur kan det vara förenligt med en demokrati syn där alla ska få vara med och bestämma, socialist som icke-socialist?

Kommentarer är stängda.