Inget regeringsskifte i Danmark

Valet i Danmark gick ungefär som väntat. Fogh Rasmussen sitter kvar som regeringschef. Ett av problemen ur min synpunkt är att han inte behöver stöd från det nya partiet Ny Alliance för att kunna fortsätta regera. Det räcker med stöd från de tidigare stödpartierna inklusive det rasistiska Dansk Folkeparti. Så den danska politiken, med en delvis misslyckad integration (det som skrivits om motsatsen är vad jag förstår inte helt sant), inhuman flyktingpolitik, privatiseringar, nedskärningar och fortsatt deltagande i imperialistiska krig kommer att fortsätt. Dåligt för arbetarklassen, dåligt för den vanlige dansken.

På vänstersidan gick det som väntat väldigt bra för vänsterpartiets systerorganisation, Socialistisk Folkeparti. Enhedslisten å andra sidan klarade sig med nöd och näppe kvar i folketinget. SF verkar ha tagit röster från främst socialdemokraterna som ändå behöll sin andel av väljarna, förmodligen på grund av att väljare gått från Radikale Venstre till dem. Det är i alla fall så det ser ut. Väljarna som Enhedslisten tappade har helt säkert gått till SF och en anledning till tappet är säkerligen nomineringen av den i Danmark kontroversiella kandidaten, Asmaa Abdol-Hamid.

Jag var på Enhedslistens förra kongress och kunde konstatera att Asmaa inte bara var omdiskuterad i Danmark utan också i det egna partiet, där det fanns en högljudd grupp som väldigt starkt motsatte sig henne som kandidat.

Enhedslistens första kommentar:

På trods af, at Enhedslisten har været dømt ude af Folketinget i store dele af valgkampen, så er vi der stadig. En masse vælgere har tilkendegivet, at de mener at der forsat er brug for Enhedslistens kritiske stemme i Folketinget. Line Barfod, folketingsmedlem for Enhedslisten, udtaler: – Vi kan konstatere at vi er gået tilbage, men efter at have været dømt ude i store dele af valgkampen, så er det en sejr i sig selv, at vi stadig er i Folketinget. Rigtigt mange mennesker mener fortsat, at det er vigtigt at Enhedslisten er i Folketinget.

– Vi lover alle de mennesker der har stemt på os, at vores mandater vil blive brugt til at gøre livet surt og så kort som muligt for regeringen. – Vi glæder os til at vise at vi har fortjent vælgernes tillid. Vi vil kæmpe for en afstemning om EU-forfatningen, at tropperne bliver trukket hjem fra Irak og Afghanistan og et regeringsindgreb i forbindelse med de forestående overenskomstforhandlinger forhindres.

Borgarmedia: DN1, DN2, SVD1, SVD2, Sydsvenskan1, Sydsvenskan2, Sydsvenskan3
Andra bloggar om: , , , , , ,

8 svar på “Inget regeringsskifte i Danmark”

 1. Ja, en riktig besvikelse. Men dessvärre inte särskilt överraskande.
  Jag ser trots allt valresultatet inom den vänstra blockhalvan lite som ett tecken på att många väljare vill ha en tydlig vänsterpolitik hellre än det där eviga mittenharvandet de danska socialdemokraterna — och nu även de svenska — ägnar sig åt. Sahlin borde ta lärdom.

 2. Jag skriver bara för att delge Er min fullkomliga och ohöljda skadeglädje gällande Dansk Folkepartis fortsatta framgångar. Svensk media har slagit på stora trumman om att danskarna är trötta på Pia Kjersgaard och att hon håller på att förlora sin maktställning. Nu är rösterna lagda och Dansk Folkeparti överträffar sina väljarsiffror från förra valet. Nu knyter det sig i Era PK-magar, va? Som de säger i USA – In your face.

 3. Jävla danska demokrati! När ska dom fatta i danmark att staten inte kan släppa kontrollen över media då ett sådant sätt att folket ges möjlighet att rösta på vad skit som helst. En liten klick av socialistisk elit måste bestämma hur landet ska styras, annars går det åt helvete.

 4. Men hur ska danskar kunna veta något om politik och världen när de inte läser svenska tidningar? Bättre om våra fina svenska politiker bestämde i Danmark också.

 5. Ja, vi danskere ville have bedre af at blive styret af Stockholm. Så kunne vi langt om l?¶nge blive befriet for vores frisind og levende demokrati. P?¶ling, tortur, afbr?¶nding m.v. kunne jo passende v?¶re den måde vi blev gjordt til gode lydige borgere i folkehjemmets paradis. Sådan som ??stdanskerne blev for 350 år siden. Efterf??lgende kan vores b??reb??rn så l?¶se i de gode ansvarbevidste svenske aviser om, hvordan de blev befriet for de ondskabsfulde og fremmedfjendske danskere….

 6. Ironiska inlägg som argumenterar kring något som ingen tycker känns lite tröttsamma. Så jag undanber mig från fler såna.

 7. Så den danska politiken, med en delvis misslyckad integration (det som skrivits om motsatsen är vad jag förstår inte helt sant), inhuman flyktingpolitik, privatiseringar, nedskärningar och fortsatt deltagande i imperialistiska krig kommer att fortsätt. Dåligt för arbetarklassen, dåligt för den vanlige dansken.

  :-)))))))))))))

 8. Med ”inhuman flyktingpolitik” menar du alltså att INTE släppa in oerhört många fler invandrare än man har en chans att integrera? En svensk är väl den sista på jorden som har rätten att kritisera andra länder för ”dålig integration”?

Kommentarer är stängda.