EU-folkomröstning – varför inte?

Danmarks statsminister Fogh Rasmussen vill ha en ny folkomröstning i Danmark om undnatagen från EU:s regler. Han hoppas att den danska befolkningen då ska rösta ja till euron.

Även Henrik Brors i DN ser fram mot en ny folkomröstning i Danmark och han hoppas att detta ska blåsa liv i den svenska EU-debatten. Med eventuellt resultat att vi också får en omröstning om euron antar jag att han tänker. Men finansminister Anders Borg och EU-minister Cecilia Malmström avvisar en svensk folkomröstning om euron. Anledningen till det är ju helt klar. Svenska folket skull förmodligen i så fall återigen svara med ett rungande NEJ.

Jag håller med Anders Borg och Cecilia Malmström om att vi inte behöver en ny folkomröstning om euron. Däremot skulle jag gärna ha samma demokratiska rättigheter som invånarna i Venezuela. Dvs jag vill gärna ha möjlighet att uttrycka min uppfattning om den nya EU-grundlagen i en ny folkomröstning.

Så gärna en EU-folkomröstning. Men inte om euron utan om EU:s grundlag.

Bloggat: Badlands, Hanna Löfqvist, Jinge
Borgarmedia: DN1, SVD1, SVD2, AB
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • iller

  Varför inte ta ett nyval också på en gång? Hehe!

 • Enslingen på skäret

  Det behövs ingen ny folkomröstning om EMU. Svenskarna sade ja till EU/EMU 1994 eftersom man då röstade om Maastricht-fördraget, i vilket EMU ingick. Det är en annan sak att de svenska politikerna inte hade kurage nog att implementera EMU i Sverige när väl den svenska ekonomin vuxit sig stark igen.

  Det är en myt att självständigheten skulle gå förlorad om Sverige gick med i EMU. Finns det någon som på allvar kan hävda att Finland, Nederländerna, Portugal, Irland m.fl. inte är självständiga, suveräna stater ?

  För oss pensionärer som bor i Euro-land är det elände. Våra pensionsutbetalningar är olika varje månad beroende på hur kursen mellan Euro och kronan är.

 • Pingback: Det är klart vi ska folkomrösta | Svensson()