Problemet Israel

Ett av de två största problemen i Mellanöstern är Israel. Det andra är USA:s ockupation av Irak. Problemet Israel är ett svårlösligt problem så länge som landet hålls under armarna av västvärlden och speciellt USA.

Israel är en stat som brutit mot otaliga FN-resolutioner, regler om mänskliga rättigheter, avtal och mycket annat. Man är ett av de länder som har kärnvapen illegalt, detta utan att USA hotar med åtgärder som stormakten på andra sidan Atlanten gör gentemot Nordkorea och Iran.

Oavsett vilken period och vilka gränser vi använder (1948 års eller 1967 års) så följer och respekterar inte Israel några av dessa eller de FN-resolutioner som krävt att palestiniernas rättighetr ska respekteras. Istället har Israel flera gånger gjort sig skyldigt till etnisk rensning. För att uppnå detta har man ägnat sig åt terrorism och miltära övergrepp. Man har ockuperat stora landområden som ska vara palestiniernas land.

Genom att placera ut bosättningar överallt på den ockuperade västbanken och bygga en jättemur på ockuperat område har Israel i praktiken gjort många palestiniers liv nästan omöjligt. Man har skapat ett system med muromgärdade och militäromringade bantustans. En ghettofiering av palestiniernas livsutrymme kan man också säga. Det hela fortsätter även idag med oförminskad styrka. Av Gaza har man samtidigt gjort ett enda stort utomhusfängelse.

Problemen i Mellanöstern kan knappast lösas om inte problemet Israel kan få en lösning. Det är dags för världens ledare att börja förstå det.

Intressant?
Bloggat: Esbati, Jinge, Paolo Pissoffi
Borgarmedia: Dagen
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

9 svar på “Problemet Israel”

 1. Bra inlägg! Det börjar bli dags att kalla det här problemet för vad det egentligen är, apartheid, brott mot mänskliga rättigheter.

 2. USA är ju som det är…

  Regeringen består bara av krigsgalna idioter, och den värsta är ju presidenten själv.

  Kolla bara på Kambodja i slutet av 70-talet, då USA stödde kommunist partiet Röda Khmererna för att det tyckte illa om Vietnam som inte stödde dem… Att 1/3 av befolkningen dog brydde de sig då sjutton inte om, bara det kunde jävlas med Vietnam så.

 3. Att påstå att Israel och USA är de två stora problemen i en region full av diktaturer och terrorstater är trams. Men det vet naturligtvis författaren. Inlägget är därför bara ett betrakta som ännu ett i den långa raden av provokationer från vänster.

 4. CLK… kan du definiera ”terrorstat”?
  ar det en stat som bryter mot folkratten? eller ar det en stat som startar krig lite har och var?

 5. CLKA: Ja,diktaturerna i området är ett problem. De flesta av dem stöds dock av USA och därför blir USA också det större problemet i det fallet.

  Diktaturer och nästan-diktaturer som hålls under armarna av USA är: Saudi-Arabien, Kuwait, Israel, Abu-Dhabi, Dubai, Sharjah, Ras-al-Khaimah, Ajman, Bahrein, Qatar, Egypten, Iraks marionettregim, Turkiet och Fatahs palestinska quislingregering. Det finns fler som stöds av USA, men jag tror listan räcker för att alla ska förstå att USA är ett problem i regionen. Undantagen i regionen är Libanon, Syrien, Iran, Libyen och Hamas-regeringen i Palestina.

 6. Om det är nagon som halls under armarna är det väl den uppsattning brottslingar som säger sig företräda palestinierna.

  Vare sig begreppet ’stöds av USA’ eller ’halls under armarna’ har egentligen nagan bäring pa diskussionen.

  De är istället, precis som CLK papekar, bara förösök att flytta fokus, peka finger och att provocera (OK, det finns säkert ett matt av aningslöshet med i bilden ocksa, som sa ofta i sammanhanget)

Kommentarer är stängda.