Sverige och USA:s krigspolitik

Dagens Brännpunkt i SVD innehåller en debattartikel av bland annat en hög svensk militär som ifrågasätter Sveriges deltagande i USA:s krigspolitik. Där ifrågasätts bland annat USA:s Israel-politik, deras övergrepp mot fångar och mycket annat:

Är det en inrotad falsk föreställning att USA accepterat att Israel skaffat sig atomvapen tvärtemot spridningsavtalet? Eller att president Bush nonchalerade FN:s invändningar när frågan om ett anfall mot Saddam Husseins Irak var på tapeten?Eller att USA i Afghanistan bombat ihjäl många civila vid luftangreppen på föregivet talibanska byar? Eller att Washington i samarbetet med regeringen i Kabul stöder sig på krigsherrar som befolkningen i det svårt härjade landet ej sällan ser som en värre plåga än talibanerna?

Eller att Bushadministrationen vid behandlingen av fängslade misstänkta terrorister visar tydlig brist på respekt för Genèvekonventionen?

Med tanke på hur Bush sedan han tillträdde som president skapat allt fler militära konflikter i världen ifrågasätter de tre artikelförfattarna också Sveriges politik med krigförande trupp i Afghanistan och det faktum att Sverige allt mer närmar sig NATO:

Och visst innebär det nya fördrag – som vi inte ska få rösta om – att vi knyts närmare till EU:s utrikespolitik, som riskerar att identifieras med Natos utrikespolitik, av den enkla anledningen att EU:s dominanta länder – Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Spanien, Italien – alla är Natoländer?

Vi förordar att Sverige istället markerar sin självständighet i förhållande till Natoländerna, även om en del av dem ingår i EU. Och vårt eget försvar ska vara demokratiskt förankrat. En legohär blir lätt en egen maktfaktor, stat i staten. Vårt land är vårt, och plikterna mot det balanseras av våra uppenbara rättigheter som medborgare.

Jag är naturligvis benägen att hålla med artikelförfattarna. Sverige ska inte ha en legoarmé som vi hyr ut till intresserade. Sveriges ska inte vara en del av NATO. Sverige ska inte delta i USA:s krig i Afghanistan. Vi borde få folkomrösta om det nya EU-fördraget.

Viadre ska Sverige inte ha en yrkesarmé. Något som vi ju är på väg mot. Antingen lägger man ner försvaret helt eller så behålls värnplikten är min åsikt.

Borgarmedia: DN1, DN2, SDS, SVD
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Pingback: Svensson » Blog Archive » Militärdiktaturen som gynnas av Sverige och svenskarna()

 • Jag blir rädd när jag tänker på att vi närmar oss USA mer och mer och att man inte kan göra något åt det så länge vi inte får en folkomröstning till stånd.
  Jag blir sugen att själv börja blogga (det är väl det enda jag kan göra), men jag vet inte hur man länkar till svd och får sin blogg visad efter artikeln på tidningens hemsida. Skulle du kunna hjälpa mig?

 • julhklh

  Sverige har nu usa-fjäskaren Bildt i regeringen vilket är olyckligt,svenska folket har sagt,inget medlemskap i nato,då ska inte usa fjanten bildt försöka påtvinga oss ett sådant medlemskap,naturligtvis ställer tidningarna upp å splittrar ¬®åsikterna det är dom duktiga på.

 • De tre herrarna i SvD är väl värda att lyssna på, läs gärna den här upplysande artikeln om den geostrategiska situationen.

  Europe and America:Sharing The Spoils Of War
  http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=6423

 • Pingback: Svensson » Blog Archive » Krig är fred()