Vänsterpartister om tröttsamma högerkritiker

Med anledning av det vänsterpartistiska kommunalrådet Staffan Norbergs debattartikel i DN om vänsterpartiets förslag till nytt program har det kommit ett antal kommentarer från olika vänsterpartister och före detta vänsterpartister. Låt oss titta på om de verkligen i något viktigt hänseende skiljer sig från Norbergs på det politiska planet eller omd e framfrör nåt intressant överhuvudtaget.

Esbati har skrivit ett längre inlägg som bara argumenterar politiskt på en två punkter vad jag kan se. Han kritiserar Staffan Norberg för att ha en tvivelaktig syn på föreningsdemokrati. Något jag inte kan utläsa av debattartikeln i DN dock och Ali Esbatis artikel framstår därför som något kryptisk och intern. Den innehåller däremot inget som egentligen visar att Esbati på något sätt vill positionera sig längre till vänster än Norberg, mer än att han kritiserar Norbergs dåliga engagemang i sociala rättvisefrågor.

En annan som skriver totalt innehållslöst och bara rapar upp att Norberg varit kritisk förut (vad det nu skulle vara för fel på det) är Hanna Löfqvist. Hon hänvisar dock till Röda Raketers inlägg och säger att hon håller med.

Det inlägget innehåller en viss politisk kritik som i korthet går ut på att Staffan Norberg själv har varit med att ta fram den politik som han kritiserar. Vidare att Norberg i sin iver att kritisera vänsterpartiet glider på sanningen och ibland till och med far med osanning (om narkotikapolitiken bl.a.). Men precis som i andra inlägg framgår det inte hur Röda Raketer skulle vilja att partiet agerade. Nu är väl den bloggskribeneten iofs inte medlem i vänsterpartiet, men kan jag ha åsikter, kan väl han.

Den före detta vänsterpartisten Charlotte med bloggen Kamferdroppar tycker i likhet med mig att det är lite tröttsamt med såna som Staffan Norberg och uppmanar honom helt enkelt att lämna partiet då han tillhört samma gnälliga och tjatiga minoritet hur länge som helst. Men det tycker jag skulle vara fel. Det vore bättre om vänsterpartiet öppnade upp sig och belv ett bredare parti. På samma sätt som SP i Nederländerna eller SV i Norge. Istället för att bli smalare om det blir så att såna som Norberg lämnar.

Bloggen Vänstra Stranden, som väl inte är vänsterpartistisk, menar att Norbergs kritik är oförståelig eftersom programmet ju förändras i den gröna riktning som ju denna vill. Men jag tror att Vänstra Stranden missuppfattat vad Norberg vill. Norberg vill gå bort från allt som luktar socialism som jag ser det. Han vill gå till en utsmetad mittenpolitik för medelklassen på samma sätt som miljöpartiet. Men en sån förändring av politiken (som ju kanske ändå verkar vara på väg även utan Norbergs falang i partiet) skulle enligt vad jag tror leda till vänsterpartiets utplåning.

På samma sätt som andra inlägg av organsierade vänsterpartister innehåller Helena Durojs inlägg på bloggen Politik och Poesi väldigt lite politik, istället mycket personfrågor och interndemokrati. Inte så intressant för andra än de i partiet redan organiserade.

En vänsterpartist som dock tycker att Norbergs artikel känns alarmerande är Feministisk vänstertjej samtidigt som hon ställer sig frågande till Staffan Norbergs motiv. Kaj Raving håller i stort med om vad jag också skrivit. Det handlar om vänsterkritik mot vänsterpartiet och mot Staffan Norberg specifikt. Medan Life of Avlo skiver ett ganska innehållslöst inlägg.

Henning Süssner däremot skriver ett betydligt mer innehållsrikt inlägg än andra. Det innehåller en kritik av vänsterpartiets funktionssätt idag, dess politik, dess sätt att föra ut politiken och mycket annat som jag kan hålla med om. Men inte heller han presenterar hur han vill att det ska vara.

Sammantaget saknar jag i stort hos de vänsterpartistiska bloggarna åsikter om hur de vill att vänsterpartiet ska utvecklas och hur dess politik ska se ut. Esbati hänvisar iofs till programförslaget, men det räcker inte som jag ser det. Vad vill ni egentligen, vänsterpartister? Vad Staffan Norberg vill är nog emellertid ganska klart. Han vill överge all form av arbetarpolitik (även den som vänsterpartiet idag bara omfamnar i ord) och likvidera partiet. Men vad vill ni andra?

Exempelvis om dessa frågor:

 • Hur skapar vi en bred och framgångsrik vänster i Sverige? Ett parti som inte är ett lillsosseparti eller ett stalinistparti.
 • Hur ska vi gå till väga för att skapa en bred och stor vänstertidning i Sverige? En tidning som kan motsvara Klassekampen?
 • Hur bygger vi upp en bred och effektiv social rörelse mot nedskärningar och privatiseringar i Sverige?

Ett program är som jag ser det den lätta biten. Det praktiska arbetet är det svåra.

Intressant?
Bloggat: LOKE, Robert Zackrisson,
Borgarmedia: DN1, DN2
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

5 svar på “Vänsterpartister om tröttsamma högerkritiker”

 1. En stor & bred vänstertidning i Sverige vore onekligen ett önskescenario.
  Och jag håller med om att det vore önskvärt med ett brett Vänsterparti. Min postning igår handlar kanske mer om ren frustration än om en genomtänkt kritk av Norberg.
  Vänstra stranden är välan vänsterpartistisk förresten?

 2. Vad *ÄR* en bred och framgångsrik vänster. Innan man letar efter vägen är det nyttigt att veta vart man vill. Benulic beklagar sig över att vänstern blir allt mer som en New Age-rörelse.

  Låt oss läsa en 10-i-topp-lista på politiska ståndpunkter och en 10-i-topp-lista på samhällsvärderingar men lite spridning på olika områden! Förslag?

Kommentarer är stängda.