Bästa sättet att påverka samhällsfrågor

Karin Långström Vinge skriver som sin del i en bloggstafett om hur ”hon skulle tänka, prioritera och agera om hon för en enda dag fick chansen att påverka en samhällsfråga. Vilken skulle det bli och vad har hon för lösning?”.

Uppdraget fick hon av Alter Ego som skrev del 1 om övervakningssamhället och lite annat som jag kommenterat i mitt inlägg Mer förbud – fler brott?

Jag tycker Långström Vinges inlägg är lite vagt i konturen. De frågor hon vill ta upp redovisar hon klart, men metoderna är för vaga. Hon har rätt i att man kan påverka varje dag. Men missar det väsentligaste i opinionsbildning underifrån som jag ser det.

Nämligen att sånt arbete måste vara långsiktigt. Det måste bygga på många människors engagemang och demokratiska medverkan i arbetet. Ungefär så som Folkkampanjen mot kärnkraft eller FNL-rörelsen jobbade på sin tid (fats den kanske inte var så demokratisk om man tänker efter). Eller för den delen Miljögruppen i Göteborg och deras arbete kring kollektivtrafik och bilism, vilket ledde till stoppandet av Kungstorgsgaraget och stopp för nedläggning av Göteborgs Spårvägar.

Ett opinionsarbete underifrån blir mycket effektivare om man är många och om det hela är demokratiskt uppbygt och genomfört

Andra bloggar om: , , , , ,

2 svar på “Bästa sättet att påverka samhällsfrågor”

  1. FNL-rörelsen var både demokratisk och odemokratisk hur underligt det nu kan låta. Läser du Kilanders bok ‚ÄùVietnam är nära‚Äù så får du en tämligen klar bild av verksamheten. Själv var jag bara med perifert som sympatisör, men jag vet att de ibland var lite FÖR demokratiska. Allt skulle ältas i oändlighet, alla skulle vara överens. Samtidigt var det fraktionsstrider internt, bland annat åkte väl trotskisterna ut såsom varande icke önskvärda vill jag minnas.

  2. Hej,
    och tack för din kommentar till mitt inlägg. Mm..fast jag tycker att det finns många som arbetar med frågan. I kyrkomötet är vi demokratiska. Samtliga riksdagspartier utom kd stöder förslaget. RFSL ligger på. Så visst är vi många!

Kommentarer är stängda.