Polisen och Rödebymordet

Det är möjligt och och kanske till och med troligt att det är en serie slumpmässiga händelser, som Peter Kadhammar i Aftonbladet skriver, som ledde fram till de tragiska händelserna i Rödeby.

Men det är också så att polisens dåliga arbete och inkompetens förmodligen varit en bidragande orsak till att det gick så långt att en ung 15-årig pojke fick sätta livet till. Liksom den intolerans som finns i bygden, bevisat genom det höga röstetal Sverigedemokraterna hade i Rödeby.

Polisen oförmåga och inkompetens illustreras väl av de uttalanden närpolisen Lennart Hansson gör i Göteborgs-Posten den 4/1 (ej på nätet). Han förnekar totalt kännedom om hoten mot familjen, detta trots ett flertal polisanmälningar. Han avfärdar dessutom de senare som totalt ointressanta och ovederhäftiga. Med en sådan inställning borde den mannen överhuvudtaget inte vara polis. Vad mer är, han hävdar också att Rödeby är som vilket litet samhälle som helst. Det är också fel. Rödeby skiljer sig från de flesta små samhällen i Sverige. Genom att det finns större stöd för högerextrema åsikter i Rödeby än i samhället som övrigt.

Med en sådan inställning hos poliser kommer polisens arbete knappast att förbättras genom fler närpoliser och/eller genom en mer synlig polis. Det som första borde krävas är ju faktiskt att de som är poliser gör sitt jobb. Att de inte nonchalerar anmälningar och hot på det sätt som polisen i Karlskrona gjort. Det är en skandal att polisiär inkompetens så uppenbart bidragit till att det gick så långt i Rödeby.

Intressant?
Borgarmedia: AB1, AB2, SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, SVD5,
Andra bloggar om: , , , , , , ,

Advertisements
 • Göran

  Släpp pappan fri. Nu!
  I de flesta länder är intrång på privat mark straffbart. De ungdomsbrottslingar som hotat familjen under en längre tid gjorde sig skyldiga till brott vid ett flertal tillfällen innan dödskjutningen. Deras intrång på privat mark föranleddes av grovt olaga hot mot familjen via telefon.
  Sluta tyck synd om brottslingar.
  Rätten att försvara sig själv mot påhopp och hot reduceras kraftigt om pappan blir dömd för mord. kan möjligtvis dömas till vållande till annans död, UTAN efterföljande straffpåföljd pga den mycket hotfulla situation som familjen befann sig i.
  Det daltas med kriminella, men när man utsätts för upprepade hot, skiter polisen i att utreda.

  Lägg ner åtalet och låt detta bli en nyttig läxa istället. Vi kan inte längre tolerera att brottslingar får göra precis som de vill, utan risk för påföljder. Oavsett ålder på förövarna.

 • Svirre

  Jag blir lätt äcklad av din fördomsfulla och kategoriska ställningstagande för ena sidan. Det hela är en bedrövlig tradgedi och du har inte den blekaste lilla aning vad som hänt och inte.
  Uppenbarligen sköt fadern ner pojkarna och laddade om och sköt ihjäl en pojke som bad honom inte skjuta mer, detta är aldrig försvarbart utan är att klassificera som mord.
  Din inställning är nån märklig häxbrygd av vänsterflum och hollywoodsk cowboymentalitet….Hur du har mage att sitta o skriva massa skit på din blogg. Men lätt och vara tuff här

 • Anders_S

  Jag tar inte ställning för någon i själva fallet. Jag anser att mannen som sköt har gjort något som är helt oacceptabelt. Man kan aldrig acceptera att någon tar legn i sina egna händer så som Göran verkar tycka att man ska göra.

  Jag anser också att trakasserierna mot familjen var oacceptabla. Ett mordåtal ser jag som korrekt (vilket jag också skrivit i mitt förra inlägg) om det händesleförlopp som media beskrivit är det korrekta.

  Dessutom anser jag att polisen inte gjorde sitt jobb och att intolerans spelat roll för det som utspelades i Rödeby.

 • Thomas

  Om inte detta är nödvärn finns inget nödvärn. De stackars skjutna ungdomarna var nu mitt i natten hemma hos 50-åringens familj och knackade på med tillhyggen. Det var inte första gången de var där och hotade familjen men nu hade dessutom dödshot utalats tidigare på dagen.
  Mannen visste dessutom av tidigare erfarenhet att polisen inte skulle rädda dem från ligan.
  Jag skulle solklart försökt freda min familje genom att kanske i första hand skjuta knäna av ligisterna, men hur mycket tid har man att sikta lågt, om avståndet är mindre än ett par meter.
  Av den lilla juridiken jag lärde mig under militärtjänstens skyddsvaktsutbildning gäller proportionalitetsprincipen i en hotad situation och man har rätt att ta till de medel som situationen kräver för att skydda sig själv eller andra. Det är precis samma rätt som polisen och alla andra har för att skydda sig själv eller andra.
  Det är aldrig rätt att döda eller skada andra men det finns situationer när det är nödvändigt. Vad jag jag vet fanns ingen jourhavande socionom som kunde tala de stackars missledda ynglen till rätta där på natten.
  Sätt mannen på fri fot nu!

 • Anders_S

  Thomas och Göran visar precis upp det beteende, de attityder och den intolerans som jag tror är en bidragande orsak till det som hände i Rödeby. Den sortens tankar, idéer etc kan inte leda framåt. Utan leder bara bakåt.

 • Liberal student

  ”Thomas och Göran visar precis upp det beteende, de attityder och den intolerans som jag tror är en bidragande orsak till det som hände i Rödeby. Den sortens tankar, idéer etc kan inte leda framåt. Utan leder bara bakåt.”

  Jag vet inte vart Thomas lr Göran står politiskt men de har alldeles rätt. Vad ska den stackars pappan ha gjort? Bjudit in de på lite te och kakor efter massa hot, trakasserier och våld från ligisterna. Han handlade helt enkelt i självvärn, vilket måste anses vara legalt. Hade det varit jag hade jag förmodligen spöat upp eller skjutit ungdjävlarna tidigare. Låt pappan gå fri, låt det finnas nån rättvisa i vårt korrupta samhälle…

 • Det är ju rätt intressant att läsa loggen från samtalet mellan sonen i familjen och polisen. Polisen som tar emot samtalet ger en knappast bättre förtroende för polisväsendet. Man borde ju i alla fall kunna kräva att polisen ska kunna ta emot en adress på rätt sätt istället för att be att få den upprepad 5 ggr.

  Den enda kompetens polisen visat i det här fallet måste ju vara att de inte lyckades med att vådaskjuta pappan vid gripandet.

 • Gunnar Karlsson

  Om en vanlig svensson ser att någon försöker stjäla hans bil eller göra inbrott i hans hus, så är det enklast att inte försöka förhindra detta, eftersom men då riskerar att få stryk också. Dessutom anser väl inte polisen sådanana gärningar är brott, då de sällan blir föremål för polisutredning.
  Om någon angriper dig eller din familj i hemmet, har du mycket begränsad rätt att försvara dig. Om du skulle skada eller ta död på dina ”besökare” åker du in, eftersom du då begått ett mycket allvaligare brott än de gjort. I såna här fall är det mycket bättre att ringa polisen eller socialjouren.
  Om du däremot skulle tillhöra ett folk, som anser att det är viktigt att försvara sin ära och sin familj, så kanske det är bättre att sitta i fängelse än att bli utesluten ur klanen?;)

 • Pingback: Tragiken i Rödeby | Svensson()

 • Riborg Ericson

  Det är upprörande att pappan i denna familj, efter lång tids trakasserier från dom unga MC-grabbarna och utan att hans anmälningar till polisen tagits till följd, nu kan komma att straffas för att han grep sitt gevär till försvar för familjen. Pöbelgänget bör ställas till ansvars, och samhället måste engagera sig för att ändra dessa ungdomars beteende. Pappan som sköt har redan fått sitt straff och bör nu få släppa fri.

 • Arne

  > Man kan aldrig acceptera att någon tar lagen i sina egna händer så som Göran verkar tycka att man ska göra.

  Utan att gå in på detaljer, när de som ska upprätthålla lagen sviker sin uppgift så ser jag det som legitimt att göra det. Om man ska hårdra det, rättsväsendet, och därmed lagstiftningen, har genom walk-over tappat sin legitimitet i ärendet.

  50-åringen har, pga av rättsväsendet svek, tvingats in på en gladiatorarena mot sin vilja, och under förutsättningar och i ett tillstånd som han inte kunnat välja. Detta gör hans moraliska skyldighet att handla på något speciellt sätt oerhört begränsad. Som jag ser det borde någon ansvarig i rättsväsendet anses skyldig för vållande till annans död baserat på grov vårdslöshet. Att åklagaren väljer att inte se åt det hållet gör rättegången till en skenrättegång utan legitimitet.

 • Pingback: Sociala myndigheter visste inget | Svensson()

 • Pingback: Polisen behöver förändras | Svensson()