Rödeby-mordet och högerextremismen

Idag står det klart att mannen i Rödeby som sköt ihjäl en 15-åring efter långvariga trakasserier från ett ungdomsgäng åtalas för mord. Med tanke på de omständigheter som redovisas i tidningarna (om de nu stämmer) finner jag inte denna brottsrubricering speciellt uppseeendeväckande.

Jag har tidgare skrivit att min uppfattning är att polisen i Karlskrona skött alltihop mycket dåligt och att detta lett till den tragiska utvecklingen med en död 15-åring och nu en mordåtalad 50-åring. Som en av få skribenter har jag också uppmärksammat det faktum att Rödeby är ett av Sveriges starkaste fästen för Sverigedemokraterna och att detta troligen haft betydelse för den tragiska utvecklingen.

Denna aspekt är något som vanlig media normalt helt förbiser när det gäller brott i Sverige. För en stor andel av våldsbrotten i Sverige innehåller faktiskt högerextrema element. Något som ofta bidrar till en våldsam utveckling.

Högerextremismen och dess betydelse för våldsamma brott i Sverige är något som måste diskuteras för att man ska kunna komma tillrätta med våldsbrott som jag ser det. Tar man inte med alla vinklingar och ingredienser när man analyserar brottslighet når man inga lösningar för att kunna minska densamma.

Så oavsett den stora tragiken kring mordet i Rödeby så måste vi även diskutera sådant som högerextremismens betydelse för den tragiska utvecklingen. Detta för att ordentligt kunna förstå det hela och kunna förhindra liknande saker i fortsättningen.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1, SVD2, DN1, DN2, AB1, AB2, AB3, BLT, SDS, HD1, HD2
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

19 svar på “Rödeby-mordet och högerextremismen”

 1. Intressant vinkling! Aspekten kring högerextremism har jag inte tänkt på. Jag har i stället tagit vinkeln i målet från en handikappfamilj, som du kan läsa på min blogg.

 2. Så mordet är Sverigedemokraternas fel? Nu får du väl för f–n skärpa dig! Det här har ingenting med vare sig Sverigedemokrater eller högerkrafter att göra,men som vanligt så passar vissa individer på att kasta skit i den riktning som passar dom själva! Historiskt sett så har vänster-krafter stått för de största vålds-dåden här i världen!

 3. Min uppfattning är att intolerans och högerextremism går hand i hand. Rödeby som samhälle och bygd tycks på många sätt präglas av intolerans. Högerextremismen bidrar till att skapa denna.

  Jag har vidare aldrig sagt eller skrivit att Sverigedemokraterna som parti är driekt ansvarigt för vare sig trakasserier eller dödskjutning. Men högerextermism för med sig intolerans. Predikar intolerans. På det sättet är högerextremismen ansvariga för situationen/kulturen/attityderna i Rödeby.

 4. Enligt valmyndigheten är Rödeby ett fyra gånger så stort sossenäste så antagligen var det väl LO som låg bakom mordet.

 5. Att försvara sin familj är sin rättighet och skyldighet. I Rödebyfallet gick det förstås för långt. Men inte ett ord får vi höra om familjen som i åratal blivit utsatt för våld. 15-16 åringar är inte barn utan är fullt medvetna om sina handlingar det är högtid att ändra våra lagar och sänka straffåldern. Låt dem tar ansvar för sina handlinagr och vi kommer att se betydligt mindre våldsdåd. Vidare att påstå att detta skulle vara något högerextremistisk är sorligt och okunnigt dock något vi jämt för dras med.

 6. Ännu ett paradexempel på att det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta.

  Din tes synes vara att invånarna i Rödeby till följd av sina partisympatier tolererat mobbningen av sonen i familjen. Sverigedemokraterna har 10%. Vad tusan gjorde de övriga 90%?!

 7. För Anders S är kritik mot den förda invandringspolitiken lika med intolerans.

  ”Jag har vidare aldrig sagt eller skrivit att Sverigedemokraterna som parti är driekt ansvarigt för vare sig trakasserier eller dödskjutning.”

  Löp för all del linan fullt ut med din ”logik”.

 8. I ett samhälle där 10% röstar på Sverigedemokraterna finns det uppenbarligen en större tolerans för rasistiska partier och intolerans mot andra människor än på en plats där 0% röstar på dem. För varje procent som röstar på dem finns det ett antal tysta individer som inte uppmärksammar SDs lögner och förtal.

  Tidigare, hårdare straff har inte hjälpt någonstans i världen mot brott. Snarare har det på många platser höjt brottsfrekvensen, som i delar av USA. Sådana här saker kan bara förklaras med samhällsklimat och lokala omständigheter. I just Rödeby är intoleransen med SD i spetsen stark, och det kan bidraga. Jag vet personligen att många som är med i SD är betydligt mer rasistiska och hatiska än vad partiets frontmän är och sprider sådan propaganda.

 9. Att 10% i en kommun röstar på Sverigedemokraterna kanske avspeglar just att de känner sig övergivna att polis och samhälle…

 10. 10% är egentligen en väldigt låg siffra för ett värdekonservativt, invandringskritiskt parti, jämfört med vad liknande partier når i andra europeiska länder. Potentialen är onekligen på Sd’s sida inför framtida val. Ett upplyst och kritiskt tänkande folk som det svenska borde inte i all evighet svälja etablissemangets lögner, käbbel och indoktrinering.

 11. @ Patrik (sd):
  Ett överhuvudtaget tänkande folk skulle inte ha 3% Sverigedemokrater utan ganska exakt 0,00%. Är det det du vill ha sagt?

 12. Du har ju gett dig in i en diskussion kring sverigedemokraterna. Jag är ganska trött på partier som har hat och förrakt som ledstjärna. Men om vi ni skiter i just den delen. Människor får väl ha vilka åsikter de finner sig roade av.
  Men socialtjänstens icke-aggerande är något som borde belysas bättre. Det är ju märkligt att en myndighet som känner till problematiken inte aggerar. Jag brukar kalla det vetlandametoden efter det uppmärksammade fallet med Louise.
  Det är ändå alltid socialtjänsten som har ansvaret att utreda. Det ansvaret har socialnämnden bl.a. för att se till och förebygga att ingen medborgare far illa..
  Men tragiskt är det både för orten och alla som drabbats. Du skriver att brottsrubriseringen mord inte är den rätta. Utan att känna till allt är det svårt att veta vad som är sant eller falskt. Men utifrån mediabilden så blir det märkligt att mannen ställs till svars för mord. Som avslutning så skriver du intressant och har nog fått en trogen läsare:)

 13. Björn:

  Patriks inlägg handlade om Sovjet. Vädigt off-topic alltså. Hade det varit om SD så hade det varit okej.

  Nej mordåtal är inte så märkligt utifrån mediabilden som jag ser det. Hagelbössa. Tre skott. Han laddade alltså om. Sköt killen i benet först och sen en gång till.

  Du har rätt om socialtjänsten. Det är underligt att de inte agerade.

Kommentarer är stängda.