Är FARC en terroristorganisation?

Den colombianska gerillarörelsen FARC är upptagen på listan över terroristorganisationer. Enligt min mening är detta fel. En annan som också tycker att det är fel är Venezuelas president Hugo Chávez. Han kräver nu att terroriststämpeln tas bort från FARC:

Chavez framförde sin syn på gerillorna i Venezuelas nationalförsamling på fredagen.
Presidenten, som i första hand riktade sin begäran till Colombias president Alvaro Uribe, hävdade för sin del att varken Farc eller ELN – Colombias båda vänstergerillor – är terrorgrupper, utan ”riktiga arméer med territorium i Colombia och ett politiskt projekt”.

Min uppfattnign är att FARC är en helt vanlig gerillaorgansiation och jag känenr inte till att de någonsin varit inblandade i något som kan kallas terroristdåd. För att terroristbegreppet sk ha någon betydelse måste det avgränsas på något sätt från gerillarörelser, befrielserörelser. Enligt min åsikt är FARC det sistnämnda, precis på samma sätt som mitt politiska partis (SP) systerorgansiations (RWP-M) armé på Mindanao är en befrielserörelse. Men där upphör också likheterna. FARC använde en mängd tvivelaktiga metoder för att finansiera sin verksamhet och de använder tvivelaktiga metoder som kidnappningar av civila som en del av kampen. Sådana metoder accepterar inte jag, SP eller RWP-M.

Men att en organisation är odemokratisk och använder tvivelaktiga metoder innebär inte att den med nödvändighet är en terroristorganisation. Det krävs, som jag ser det, mer för att den ska vara det. Därför är det för mig klart att FARC borde tas bort från listan med terroriststämplade organisationer. Man ägnar sig inte åt terroristdåd och är ingen terroristorganisation. Detsamma gäller naturligtvis också ELN.

Läs mer om Colombia och FARC:
Kamp, korruption och kokain
Plan Colombia

Bloggat: Vida Latina
Borgarmedia: SVD, DN1, DN2
Andra bloggar om: , , , , , , ,

28 svar på “Är FARC en terroristorganisation?”

 1. Jag är från Colombia, och har bland annat fly från deras våld från min land.
  Detta grupp är riktiga terrorister, dem är Narcoterrorister. Dem spränger bomber i civil befolkningen,
  dem kidnapar, dem kidnapar barn och gjort mordare av dem, dem våltar kvinnor och barn,
  dem dödar civil befolkning ( inte i strid), dem säljer och distribuerar narkotika, etc, etc.
  Om detta är inte att vara terrorist… då vad är det, då?
  Jag är ledsen av många i Sverige och Europa har en falks bild av denna terror organisation,
  Tyvärr alla länkar angånede dem i Internet, som jag känner, är på spanska, dem vill profilera sig
  Har i Europa som en politisk grupp, för olika orsaker:
  -Dem vet av dem kan få ekonomisk stöd och andra sort stöd bland europeer.
  -Dem använder sig av lögner, för att kunna skapa en falsk bild av Colombians regering.
  -Dem trafikerar med narkotika, och Europa är den bästa plats för dem för distrubution.

  Det finns kanske andra orsak, men just nu vill bara nämna dem här.

 2. Nu har bloggarens idoldyrkan av Chavez tagit löjliga proportioner.
  FARC ÄR en terrororganisation som mördrar och kidnappar oskyldiga människor. De landområden de har kontroll över har befolkningen inga demokratiska rättigheter utan får leva i fruktan.

  FARC är precis lika mycket förbrytare och terrorister som Contras var i Nicaragua.

 3. Har du varit i Colombia och är du verkligen påläst om läget?
  De må så vara att Colombia har långt kvar till att bli av med korruption och förbättra det sociala skyddsnätet.

  FARC är själkvlart en terrororganisation, maffiaorganisation och kriminella som levt utanför det normala samhället att de inte längre vet hur man anpassar sig till ett normalt samhälle och förmodligen vet att de tjänar mer pengar så här än ett hedligt jobb. Det handlar bara om makt och pengar. Knappast enligt en leninistisk grundsyn.

  När de startade för 40 år sedan kan jag gott hålla med om att det var förtryckta bönder i ett feodalsamhälle som kämpade för sina rättigheter. Dock över tiden har de tappat sin ideologi och övergått i knarkhandel, kidnappningar av vanlig civilbefolkning utan politisk koppling för att pressa dem på pengar. Om inte sprängningar av oljeledningar och bomben på klubben El Nogal är terrorism, vad är det då?

  Jag tror inte att FARC är intresserade av att ta över styret av landet eftersom de inte har några politiska krav mer än att de skall få en frizon i Colombia igen som de sist endast använde sig av att gömma kidnappade människor och kokainfabriker.

  Jag tycker att Europa skall öppna sina ögon och inse att det är dags att ta bort Che Guevara romantiken från denna organisation. Che skulle vända sig i graven.
  Okunskap och propaganda är vad det är.

 4. Enligt internationella lagar är FARC inte en terroristgrupp, det menar iallafall den amerikanske advkaten Paul Wolf, och jag tycker att han kommer med bra argument.

  Se: http://www.colombiajournal.org/colombia270.htm

  Självklart har både FARC och ELN använt sig av tvivelaktiga metoder och begått övergrepp. Men de är båda gerillagrupper som för en väpnad politisk kamp mot den colombianska staten.

  Om jag förstått det rätt, så använder ni som skrivit tidigare begreppet ”terrorist” för den som begår övergrepp. I detta fall är den största terroristen i Colombia den colombianska staten som är ansvarig för 75% av det poltiska våldet.

  Se den Colombianska Juristkommissionens rapport: http://www.coljuristas.org/documentos/documentos_pag/SituacionDDHH2006Ingles.pdf

  Henry, jag beklagar verkligen att du blivit utsatt för gerilans våld och blivit tvungen att fly. Självklart vill alla ha fred i Colombia, och det är alltid civila som kommer i kläm i krig. Men du faller tyvärr i fällan och ser FARC som det enda problemet i Colombia. Tror du då att allt skulle bli bra bara gerillan försvann?

  Det är ett faktum att det inte går att bedriva reell politisk opposition i Colombia idag utan att riskera livet – och detta är i första statens ansvar. Så länge inte den colombianska staten respekterar mänskliga rättigheter och slutar förfölja och mörda sin egen befolkning förblir gerillans existens legitim. Detta borde man kunna hålla med om vad man än tycker om deras mål eller medel.
  kan inte bortse från

 5. FARC-EP är inte en terroristorganisation, det är en armé för de svaga i Colombia.
  Utan FARC skulle extremhögern i Colombia härja fritt i landet.
  FARC är ett svar på de rop och böner av de fattiga i Colombia gentemot den extremhöger och kapitalism som härjar i landet.
  Det är i och för sig oerhört tråkigt att FARC måste använda sig av knark- och kidnappningspengar för att finansiera sin organisation, men konsekvenserna av att FARC inte skulle existera är bra mycket värre.
  ps Henry, det mesta knarket från Sydamerika går till USA, inte Europa ds

 6. Farc ÄR en terroristorganisation. Extremhögern dvs Paramilitärerna är Också en terrororganisation.
  Den Colombianska regeringen är folkvald och definitivt mycket mer demokratisk än Hugo Chaves som ni förmodligen tycker är bra.

  Farc har dödat Massor av folkvalda guvernörer i olika provinser för att avskräcka andra att ställa upp i val. Detta är terrorism.
  Farc kidnappar minderåriga pojkar liksom i flera afrikanska länder för att tvinga dem bli guerrila soldater. Detta är terrorism. Farc bombar och massakerar civilbefolkningen. Detta är terrorism. Åter igen Paramilitärerna som också är terrorister är inte bättre. Båda grupperna finansierar sitt krig med kidnappningar och narkotika.

  Farc bedriver INTE en politisk kamp eftersom de då skulle ha politisk agenda. (se tidigare inlägg)De är en maffia grupp (dvs organiserad brottslighet) som bedriver terrorism och narkotika smuggling.

  Colombia har långt kvar att nå svenska förhållanden när det gäller korruption och sociala tryggheter, men de har blivit mycket bättre med Alvaro Uribe som president.

  I Colombia finns fackföreningar. Jag har själv jobbat där och vet vad jag talar om. Självklart inte lika bra som i sverige, men jag kan nämna många demokratiska länder i världen som är värre än Colombia.

  Läs på ordentligt och please, inte bara propagandamaterial.

 7. PS.

  Ni som säger att det inte går att bedriva oppositionspolitik i Colombia. Varför läser ni inte på istället för att citera FARC propaganda. Den nya borgmästaren Moreno i Bogota tillhör själv ett oppositionsparti som heter Polo Democratico och är en vänsterparti. Det är den andra folkvalde borgmästaren i Bogota från det partiet.

 8. Att Farc inte skulle ha något politiskt mål är fel. Såhär skriver engelska Wikipedia, som brukar netraktas som objektiva:

  The FARC-EP has proclaimed itself as a politico-military Marxist-Leninist organization of Bolivarian inspiration. It claims to represent the rural poor in a struggle against Colombia’s wealthier classes and opposes the United States influence in Colombia (particularly Plan Colombia). Other prominent areas of focus for the FARC-EP include fighting against privatization of natural resources, multinational corporations, and paramilitary violence. The FARC-EP says these objectives motivate the group’s efforts to seize power in Colombia through an armed revolution.

 9. Wikipedia…..proclaimed itself…

  När Arenas dog, dog även deras politiska ideologiska gren. Det finns andra guerilla grupper som M19 som verkligen ängnade sig åt politik.
  Sanningen och dagens fakta är att Farc terroriserar de svaga bönderna och tvingar dem att fly in till storstäderna eftersom de tvingar dem att betala Farc skatt, odla cocablad och lämna ifrån sig sina söner till FARC för att bli soldater.
  Som jag sade tidigare. FARC VAR en politisk ideologisk grupp för några decenier sedan. Titta på situationen nu. Även när Andres Pastrana gav dem ett stort område i Colombia för att verka fritt förhandla utan tryck, dök de inte ens upp för samtalen och använde ytan att producera cocaine och gömma kidnappare. FARC är inte Castro, inte Che Guevara, de är en skam för vänstern och borde inte lådsas stå för dess ideal.
  Så vikipedia har rätt. FaRC-EP proclaimed itself… men det var länge sedan de levde upp till någon politik överhuvudtaget.

 10. I Wikipedia som hänvisas till står det:

  While the FARC originated as a purely guerrilla movement, the group became involved with the illicit drug trade during the 1980s,[1] which caused an official separation from the Communist Party and the formation of a political structure it calls the Clandestine Colombian Communist Party. Despite their terrorist label, the FARC-EP still claims to be a guerrilla movement, and some analysts[attribution needed] argue that the group’s ideology has remained consistent.[2] With an estimated 16,000 members[3], the FARC-EP is present in 25-30 percent of Colombia’s territory, most strongly in southeastern jungles and in plains at the base of the Andes mountains.

  FARC has financed itself through kidnapping ransoms, extortion, and drug trafficking which includes but it is not limited to coca plant harvesting, protection of their crops, processing of coca leaves to manufacture cocaine, and drug trade protection. Businesses operating in rural areas, including agricultural, oil, and mining interests, were required to pay ”vaccines” (monthly extortions) which ”protected” them from subsequent attacks and kidnappings. An additional, albeit less lucrative, source of revenue was highway blockades where guerrillas stopped motorists and buses in order to confiscate jewelry and money, which were especially prevalent during the presidencies of Ernesto Samper (1994-1998) and that of Andrés Pastrana (1998-2002).

  Läs gärna om den demokratiska oppositionspartiet Polo Democratico. Tyvärr på spanska, men där kan ni läsa att det är en allians av vänsterpartier. Lagliga och i fallet Bogota är borgmästaren från det partiet. Colombia ÄR demokratiskt. FARC-EP är olagliga och representerar endast sig själva och sina penga intressen från knark och utpressning.

  http://es.wikipedia.org/wiki/Polo_Democr%C3%A1tico_Alternativo

 11. Göran:

  Colombia är det farligaste landet i världen att vara fackligt aktiv i. Fler fackligt aktiva mördas där än i något annat land i världen.

  Se den internationella fackliga organisationen ITUC (där LO är medlemmar) årliga rapport: http://survey07.ituc-csi.org/getcontinent.php?IDContinent=0&IDLang=EN

  Så vad är det egentligen du menar? JA – det finns fackföreningar i Colombia, trots allt ska man väl säga. De har inte lyckats utplåna den fackliga rörelsen – men mycket få arbetsaktiva är fackligt anslutna i Colombia.

  I Colombia dör 8 personer per dag av politiskt våld, detta torde vara en av de högsta siffrorna i världen, 6 personer är regeringen ansvarig för, 2 tillskrivs gerillan.

  Se Colombianska Juristkommissionens rapport:
  http://www.coljuristas.org/documentos/documentos_pag/SituacionDDHH2006Ingles.pdf

  Så Göran, JA det går att göra politisk opposition i colombia, trots allt. Och detta är Polo Democratico ett tecken på – men hur stora hade de inte varit om deras medlemmar inte förföljdes och mördades?

  Gör dessa organisationer i sina rapporter gör propaganda för FARC menar du?

  Bara för att det finns oppositionspartier och fack i Colombia kan du inte blunda för fakta. Colombia är bland de farligaste länderna i världen att vara oppositionspolitiker eller fackligt aktiv i – och COLOMBIAS REGERING är ansvarig för 75% av dessa förföljelser. Bara för att Colombia har allmänna val kan vi inte blunda för detta.

  Angående gerillan i Colombia. De omständigheter som rådde när gerillan bildades för 40 år sedan finns kvar och roten till den colombisnak konflikten är fortfarande fattigdom, social och ekonomisk ojämlikhet samt politiska förföljelser.

 12. Fredrik
  Du tar dina fakta får politiska subjektiva tidskrifter.
  Man antar att regeringen pga att man inte gjort tillräckligt för att förhindra dessa mord och antar att man godkänner och sympatiserar med paramilitärerna??? Det är absurt. I de fall när man har kommit på någon i regeringen som hjälpt paras har de fått sparken och det har blivit en politisk skandal.

  Det finns mycket kvar att göra i Colombia för att förbättra den fackliga situationen, men på politisk och laglig väg. Det låter nästan som att du tycker att det är ok att mörda människor, förslava människor i knarkhandel, kidnappa civila. De flesta som kidnappas nu är inte rika utan det drabbar civila på alla sociala nivåer.

  Låt oss inte jämföra pest med kolera här. Vi talar om FARC.
  Hur många regionala politiker har inte blivit mördade av FARC? Jag anser även Paramilitärerna vara terrorister. Dock inte den folkvalda regeringen. Jag har egen erfarenhet av både Colombia och Venezuela och jag kan garantera att det är farligare just nu att vara i opposition i Venezuela där det inte ens finns en fri press.

  En stor del av Colombias fattigdom och ojämlikheter består av att bönder inte kan stanna kvar på sina marker utan tvingas fly in till storstäderna där de hamnar i slumområden, och det är till den största delen FARCs fel.
  Jag är säker på att ett Colombia idag utan guerilla och paramilitärer som slåss om kokain handeln, skulle kunna ha varit ett rikt land med större jämlikhet och sociala tryggheter än nu. Trots narcoterrorismen har Colombia en större medelklass än många latinamerikanska länder. Tänk vad de skulle kunna göra med all sin rikedom utan dessa problem. De har ett otroligt bördigt land, perfekt för turistindustri med mycket naturtillgångar.

  Har du varit i Caracas någon gång? Bara bilresan från flygplatsen till stan är en resa genom ett enda stort slumområde. Detta trots att Venezuela (Hugo Chaves) har en enorm oljerikedom och har varit vid makten i nästan ett decenium.

  Det rätta sättet är på ett fredligt demokratiskt sätt förbättra situationen i Colombia genom oppositionspartier som Polo democratico som har och haft resultat. Det är en bra bit kvar men om du jämför den sociala tryggheten nu med 10 år sedan är den rejält förbättrad. Men tro inte att FARC har hjälpt till med detta. Om ditt mål inte är en demokrati där folket bestämmer utan att en minoritet med våld bildar en diktatur så förstår jag dina synpunkter. Dock kan inte ens FARC leda en sådan diktatur eftesom de är kriminell drog maffia. Det finns så otroligt mycket pengar i Narco handeln och den överskuggar alla ideologiska initiativ. Varför har FARC inte en politisk gren och varför har de inte dykt upp eller ens lämnat politiska krav med sociala förbättringar i fredsamtalen. Alla krav har rört hot mot narco och kidnappnings handeln. Pastrana försökte men det fanns inget intresse från FARC.

  Denna artikel beskriver ganska bra vad denna blogg handlar om.
  http://commentisfree.guardian.co.uk/ben_whitford/2008/01/fighting_the_farc.html

 13. Politiska subjektiva tidskrifter?

  Colombianska Juristkomissionen är en av de mest respekterade människorättsorganisationerna i Colombia, de är knutna till FN och deras rapporter använder FN som underlag.
  http://www.coljuristas.org/documentos/documentos_pag/SituacionDDHH2006Ingles.pdf

  IFS är hela världens fackföreningar samlade.
  http://survey07.ituc-csi.org/getcontinent.php?IDContinent=0&IDLang=EN

  Du verkar inte vara intresserad av fakta utan av att driva din egen politiska agenda, vilket är oseriöst och respektlöst mot den colombianska konfliktens offer och de som vill ha fred i Colombia.

  Och blundar du för att den colombianska konflikten har politiska och sociala orsaker är du verkligen ute och cyklar.

  Angående artikeln du hänvisar till:

  Att erkänna gerillorna i colombia som stridande parter, vilket är det som Venezuela har gjort, handlar inte om att tycka att övergrepp mot mänskliga rättigheter är ok (varken de kommer från gerillan, regeringen, eller paramilitären) utan att bana väg för en politisk förhandlad lösning till konflikten och fred i Colombia.

  I dagens era av ”krig mot terrorism” har ordet terrorist helt tappat mening och i Colombia bidrar det bara till att polarisera och konflikten och föra parterna längre från förhandling.

 14. Du satsar på fel häst! Satsa på att stödja Polo Democratico istället för FARC som verkligen bryter mot mänskliga rättigheterna. FARC använder våld och knarkhandel. ETA och IRA använder också terrorism, men har åtminstone en politisk agenda. Det har inte FARC längre.

  Farc släppte två kidnappade för att dagen efter kidnappa 6 högskole lärare på studiebesök för att studera valar. Vilket politiskt värde har det? LÄS

  http://www.cnn.com/2008/WORLD/americas/01/14/colombia.rebels/index.html#cnnSTCText

  Om de vore en stridande part skulle de följa The Geneva Convension. Läs om hur de behandlar sina fångar.

  http://www.cnn.com/2008/WORLD/americas/01/16/colombia.letters.ap/index.html#cnnSTCText

  Har du sett bilder på den undernärda Betancourt?

  Jag vill göra en sak klar. Jag anser mig själv inte vara högervriden och avskyr BUSH och hans iperalistiska regim. Jag tycker att Colombia behöver förbättra sociala förhållanden, eliminera fattigdom, korruption och öka trasparens i det politiska systemet inklusive att göra det lättare att vara fackligt aktiv. Jag hoppas själv att Polo Democratico får större inflytande i Colombia. Hoppas de vinner nästa val. Dock HELT utan kopplingar till FARC.

  FARC är dock inte svaret. De agerar INTE för de politiska ideal som de säger sig förespråka i sin propaganda. De VAR en Marxistisk Lenenistisk rörelse, dock inte längre. Det startade av politiska och sociala orsaker. Nu är de tillsammans med Paramilitärerna en terroristorganisation som använder våld mot oskyldiga civila och knarkhandel för att hålla sin AFFÄRSRÖRELSE igång. Öppna dina ögon! De samtalade även med representanter på NASDAQ för ett tag sedan om eventuella investeringar.

  Vi diskuterar FARC och inte hur mycket elle lite fackföreningarna kan agera i Colombia. Jag instämmer där. Det behövs förbättras. Dock pekade tidigare inlägg på att det inte finns fackföreningar och opposition i Colombia. Det är FEL. Förbättring sker dock inte med hjälp av FARC eller Hugo Chavez (som själv iskränker mänsklga rättigheter) Tror du att FARC med Hugo Chavez stöd ens funderar på att lägga ner vapnen och övergå till en rent politisk kamp?

  Det är en extremt liten del av den Colombianska befolkningen som stöder FARC. Alvaro Uribe (bra eller dålig) fick över 60% av rösterna i förra valet som granskades av internationella organisationer. Vann han på valfusk?

 15. Vi överens om att stödja Polo Democratico som ett hopp i mörkret för den colombianska oppositionen.

  Uribes ledning har många anledningar, säkert är att hans fokus på säkerhet är en anledning – men ökad säkerhet gäller bara en del av befolkningen – på landsbygden har läget förvärrats med ökade övergrepp från militär. Men årtionden av förföljelse av oppositionella som fortfarande pågår har försvagat vänstern i colombia. Uribe backas dessutom upp alla landets stora medier.

  Valfusk är fel ord – men Colombia är knappast någon vattentät demokrati.

  Jag är emot kidnappningar och övergrepp mot civila – från vilket håll de än kommer. Du däremot verkar blunda för de övergrepp som begås av stat och paramilitär vilket är majoriteten. I en demokrati ska inte staten förfölja och mörda sina egna medborgare – utan skydda dem.

  Angående källor – om du tar all din info från CNN så kan din bild av vad som händer i Colombia lätt bli onyanserad.

  Testa denna blogg: http://www.cipcol.org

 16. Hej,

  Jag tar inte all mina källor från CNN. Jag skrev ett annat inlägg med länkar från FN och Amnesty, men det censurerades bort från bloggen. I alla fall kom den inte med.

  Åter igen. Vi diskuterar om FARC är en terroristorganisation.
  FARC är en terroristorganisation. Det är även Paramilitärerna. Jag blundar inte för detta. Inte heller för att det har funnits och även idag kan finnas kopplingar till vissa regeringsmedlemmar. Dock är detta olagligt och åtskilliga står nu inför rätta. Jag tycker att man skall kämpa på ett demokratiskt sätt med opinionsundersökningar och juridiska medel. Bloggen handlar om FARC

  FARC, in more than 40 years of terrorism:

  • Have killed tens of thousands of Colombian citizens.
  • Have off-trial executed hundreds of Colombian citizens.
  • Have kidnapped thousands of Colombian citizens.
  • Have attacked massive amount of towns in our country.
  • Have performed massive amounts of terrorist attacks to civilian targets.
  • Have used high-power explosives to kill Colombian citizens in indiscriminate attacks.
  • Have dynamited our oil pipelines.
  • Have attacked national energy and roads infrastructure.
  • Have planted thousands of anti-personnel landmines in rural areas of our country.
  • Have used chemical substances such as ammonium nitrate to increase damage caused by it’s bombs.
  • Have recruited hundreds of children for combat.
  • Have attacked medical facilities, medical personnel and ambulances.
  • Have produced displacement of more than 2 million of Colombians.
  • Keep currently more than 700 kidnapped people, which they torture in Colombian forests.
  • Have destroyed more than 98.000 acres of forest to plant coca and produce cocaine.
  • Have trafficked hundreds of tons of cocaine.

  Inget kan rättfärdiga detta. Det är en terroristorganisation på samma sätt som Al Qaida som kämpar för att få ut USAs inflytande i arabvärlden. Eller representerar Bin Laden en ”Stridande part”?

 17. Ni får skaffa ett annat ställe att diskutera på. Ni har upprepat er tusen gånger. Inlägget jag tog bort av Göran var enligt min bedömning off-topic. Ni kommer inte överens. Det är ingen mening med att ni diskuterar längre. Och om ni vill göra det, gör det nån annan stans.

  Att en organisation sysslar med en massa skit gör den inte till en terroristorganisation. Allt som är dåligt är inte terrorism. Det är viktigt att ha olika definitioner på olika brott och att skilja mellan olika dåliga saker. Med den argumentation som återfinns hos Göran ovan är den amerikanska staten en terroristorganisation. Så kan man inte definiera en terroristorganisation. Det blir då ett oanvändbart begrepp. Det är väl inte troligt att du är överens med mig, Göran, men det spelar ingen roll, låt oss konstatera det och låta bli att diksutera när vi ändå inte kommer att komma fram till en gemensam ståndpunkt.

  Censur är när stater eller överhet bestämmer vad du får säga, skriva eller tycka. En privatperson eller en tidning kan inte ägna sig åt censur. Jag är ansvarig för allt som publcieras på min blogg (Inklusive kommentarer) och har rätt att godknna och ta boprt det jag anser bryter mot lagar och regler eller de kommentarsregler jag satt upp.

 18. Ok Anders,

  Självklart har du rätt att ta bort vad du vill. Det är din blogg. Bush regeringen är i någon for terrorister eftersom de attackerar civilbefolkning i ett enligt Geneve conv. och FN olagligt krig. Jag ville endast hålla temat till FARC. Det finns mycket dåligt i världen. FARC tillhör det dåliga. Men du kanske kan berätta och ge exempel på vad du anser gör en grupp till en terrororganisation?

 19. Göran: Det finns flera inlägg där jag skrivit om vad jag tycker är terrorism.

  Jag stöder inte heller FARC. jag skulel inte vilja leva i ett land där de har makten. Men jag behöver inte kalla dem för terrorister för det.

  Jag anser inte att USA:s regering är terrorister. Trots allt de gör som jag inte gillar.

  Att man bryter mot Genevekonventionen innebär att man begår krigsbrott. Det är inte det samma som terrorism.

 20. Kan du då ge ett en kort definition på vad en terroristorganistion är. Och har du ett exempel på en terroristorganisation? Jag har läst vad de inte är. Finns terroristorganistationer i din mening?

 21. Göran: Nej det kan jag inte (Det krävs resonemang och funderingar). Och vill inte göra i samband med detta inlägg.

  Du får läsa fler inlägg på min blogg. Det är bara att söka.

 22. Ok tack för att jag fick skriva på din blogg. Den 4:e februari kommer det vara protestmarcher i 131 städer runt om i världen mot FARC. Feel free to join!

 23. De är ingen i denna bloggen som förstår sig på vad som händer Colombia. Det är nåt annat o leva den än o höra vad tidningarna och andra människor som bara pratar, för dem har intresse i det! Du som sa att du var från Colombia, o vet vad gerrillan e för några. Du ska veta att du vet inte ett piss!!!!För du e säkert medlem av dem som har förtryckt människor i evighe
  ter. Gerilla skapas på grund av förhållande av landet, till ex. hunger, fattigdom, sjukvård, allt sånt som inte finns i Colombia. Därför har det blivit en intern konflikt. Sen har vi en av dem största bovarna, o det är medierna! Det är tyvär i Colombia den enda landet i världen där befolkning lever lurade o manipulerade varenda dag, ni ska vet att gerillan har gjort sitt, o det betyder inte att jag försvara dem, men snälla se vad regeringen med hjälp av dem Paramilitära gruppern (AUC) har gjort…..oändliga massaker som bara vi Colombianer vet om,¬¥resten av världen blir manipulerade. Vad hände när gerillan en gång i tiden fick chansen o komma med politisk o starta sitt parti? e d nån som vet?
  Jo, jag ska berätta. 3000 personer blev mördade av regeringen och dem paramilitära gruppen, som stöds av Alvaro Uribe och hans parti! Det är klart när gerillan försökte integrera samhället o blev av med hela sin parti på 3000 man, då gick dem tillbaks till djungeln! Så snälla det har aldrig varit gerillan som inte vill, men regeringen i Colombia med hjälp av USA:s har alltid lyckats gillra sina fällor, genom och ge dem chans o integrera samhället o sen blir dem mördade. O direkt börjar dem stora medierna o ljuga för allmänheten o säger att gerillan inte vill! Ibland går landets styrkor o mördar hela byn, o sätter p¬®å kropparna lite militär kläder o säger att de var gerrilla soldater o så suddar dem ut den lögnen. Dem här metoderna e kända i Colombia men inte i resten av världen. Alla människor som dör i Colombia skylls på gerillan även om det var regeringen, så efter alla års lögner o manipiulerande av medierna, så vem tror på gerillan`?

 24. Allt behöver inte vara så svartvitt. För mig är FARC riktiga svin. Men det betyder inte att jag på samma gång försvarar paramilitärerna eller Uribe och hans ”demokratiska” regering. Inte alls.

  FARC är tillsammans med övriga beväpnade grupper (inkluderat militären) i landet ansvariga för att Colombia har näst flest kidnappningar i världen om året (efter Irak), näst flest internflyktingar i världen (efter Sudan) och flest politiska mord i världen om året. Deras marxistiska retorik är bara retorik och att beväpna bönderna handlar om att driva bort dem från deras mark och tvinga dem att bli kanonmat.

 25. Ord som tvivelaktiga medoder låter märkligt i min öron.
  Tvivel är när man inte är riktigt säker, alltså kan det vara så att FARC ändå är någorlunda OK?
  Människor som kidnappar mödrar, våldtar, tvingar barn att döda m.m. kommer alltid kallas mördare oavsett politisk hemvist, hudfärg eller religion.
  Och på hela vårt jordklot är mord och övergrepp kriminella handlingar. Det spelar ingen roll om det är i Stockholm eller Colombias skogar.

 26. Hej

  Du som säger att ”Människor som kidnappar mödrar, våldtar, tvingar barn att döda m.m. kommer alltid kallas mördare oavsett politisk hemvist, hudfärg eller religion.” Undrar om USA finns med på din lista. Jag tror många borde läsa om inte bara colombias historia, utan den latinamerikanska kontinentens. USA:s roll och inblandning där är inte precis fred, utveckling och demokrati, så som de påstår. FARC gerillan kanske visst utför många saker som jag inte heller håller med om, men tyvärr så existerar dem pga att regeringarna i landet sedan självständigheten aldrig riktigt haft någon vilja att förbättra för majoriteten colombianer. Colombia har haft korrumperade presidenter som endast bryr sig om sig själva. Uribe är en av dem. Plan Colombia, hur kan en regering tro att konflikten i landet kan lösas med ökad våld. Och att FARC gerillan är grunden till landets situation idag.De som tjänar mest på knarksmuglingen och som begår de grövsta brotten är AUC, vilka är kopplade till regeringen. Jag tror att om gerillan i colombia redan från början fått hävda sig och den colombianska regeringen lyssnat och utfört mycket av de (sociala) krav som de ställt, så hade de inte tvingats in i knarkhandeln för att överleva. Synen på FARC-gerillan kanske även skulle vara annorlunda idag. Landet befinner sig så som den är idag pga av regeringarna och deras ovilja att lösa konflikten. Jag ser ingen lösning. FARC gerillan kan försvinna, men det kommer komma nya grupper som kräver att regeringen gör sitt jobb.

  Min mamma gick i smyg till m-19 möten i colombia, denna gerilla klassades också som en terror grupp av amerikanerna , endast för att ställde krav på förbättringar för de allra fattigaste. I mötena fick många lära sig läsa och skriva. Alla gerillor är inte dåliga och FARC är bättre än AUC och Uribe.
  punkt slut

 27. Tja, nu har dom iallafall blivit av med ett antal gisslan i en mycket snygg operation. Huruvida dom är terrorister eller inte är ointressant. Hells Angels och Cosa Nostra är inte heller terrorister….

Kommentarer är stängda.