Sexköpslagen inte en flopp

Eller rättare sagt så är det ingen som vet om det är en flopp eller inte en flopp. Alla prostituerade eller f.d. prostituerade jag pratat med eller känner till från verkliga livet anser vad jag förstår att lagen nog är bra. Men jag har å andra sidan läst annat på webben. De poliser jag pratat med om detta delar också uppfattningen att lagen varit bra.

Att som Per Hagwall och Erik Svansbo i SVD kategoriskt hävda att sexköpslagen varit dålig är idag inte möjligt då nån utvärdering ännu inte gjorts. Något som det är hög tid för som jag ser det. En sådan utredning är på gång. Svansbo och Hagwall tror attd en kommer att ha begränsingar i direktiven. Det tror inte jag och informationen från en välunderättad källa jag haft kontakt med nämnde inget sådant.

Att gatuprostitutionen minskat tar många ofta som att prostitutionen på grund av lagen tvingats under jorden och blivit mer svårkontrollerad. Men det är inte sant. Gatuprostitutionen i länder som Tyskland och Holland har också minskat till förmån för internet. Det är helt enkelt en naturligt utveckling. Huruvida sexköpslagen minskat prostitutionen i stort vet ingen. Det är det som utredningen ska visa.

Ett faktum är att antalet offer för trafficking i Danmark beräknas ligga 10 gånger högre än i Sverige (enligt siffror jag hörde i debatten om prostitution på Enhedslistens förra kongress). Antalet prostituerade i Danmark är också mångdubbelt fler enligt alla siffror jag hört (alla sådana här siffror är mycket osäkra, för Sverige och även för Danmark).

Men som sagt, ingen kan idag säga om lagen är en flopp eller om den är bra. Trots att en del verkar tro det. Men en bedömning av den är bra eller inte kan inte vila på felaktiga förväntningar. Vilket socialstyrelsens tidigare bedömning gör. En utredning är på gång. Låt oss vänta på den innan vi bestämmer oss för vad vi tycker om lagen. Jag lutar åt att lagen är bra. Andra lutar åt motsatsen.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

9 svar på “Sexköpslagen inte en flopp”

 1. Hmmm vad politiker påstår om antalet offer för människohandel är ofta mycket överdrivet. Detsamma gäller den polis i Sverige som har hand om detta ty de har en egen agenda (få öronmärkta pengar). Kajsa Wahlberg på rikskrim sa senast (trots att man i officiella tapporter inte vill skriva någon siffra)att det finns över tusen offer för sexuella människohandel i Sverige (källa: The guardian) medan hennes danska motsvarighet Kim Kliver uppskattar (källa: Dansk polistidning) att max en procent av de utländska sexarbetarna i Danmark är offer för sexuell människohandel = 25- 125 offer i hela Danmark.

  Man kan jämföra Wahlbergs siffra med att man i hela USA under de senaste 7 åren har hittat endast ca 1300 offer för människohandel trots att man spebderat över en bilhard dollar på att försöka hitta dem. (Källa: Washington Post). Eller att hon uppskatta antalet offer till att bara vara hälften för några år sedan = sexköpslagen är en katastrof om dess syfte skulle vara att minska sexuella människohandel.

  Lägg därtill att prostitution och sexuell människohandel är mycket vanligare i puritanska länder där prostitution är totalt kriminaliserat med stränga straff!

 2. Det dyker upp en debattartikel där någon tycker det är fel att man vägrar utreda an viss lags konsekvenser och genast får den repliken ”Vi vet inte att den är dålig. Än. Nye-nye-nye-nye-nye!”

  Lite lustigt.

 3. Trevligt med ett balanserat (på SVT Opinion är det cirkus, som man kunde misstänka) inlägg Anders, även om jag inte håller med dig om en del faktauppgifter.

  Naturligtvis skall vi vänta på att den nya, som jag förutsätter förutsättningslösa, utredningen skall bli klar. Men när du säger att någon utvärdering inte gjorts så har du fel. Norska staten utvärderade den svenska sexköpslagen 2004 och kom fram till att den var misslyckad. http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_395157.svd

 4. Faktauppgifter i detta med prostitution är som sagt väldigt svårt och siffror kring trafficking (innefattar dessutom ofatst all trafficking dvs flyktingsmuggling, barnhandel, kvinnohandel etc), porr och prostitution är ofta enormt överdrivna.

  Man kan inte vara kategorisk kring denna sak. Sexköpslagen kan ha negativa effekter, men också positiva effekter. Då får man väga dessa mot varandra.

  Jag ska se om jag kan läsa den norska utvärderingen. Vänstern i Europa (jag jobbar med politik på ett europeiskt plan mest, gatupolitik dvs) är splittrad i denna fråga. Majoriteten är nog för en legalisering av prostitution och en minoritet mot.

  Jag anser nog dock att prostitution är vanligast i länder där det funnits stora grupper med främmande militärer placerade (ex. Tyskland, Thailand, Filippinerna). Det är dock inte den enda anledningen till den stora prostitutionen i dessa länder och det finns mycket prostitution även i en del länder som inte haft militärer utstationerade.

 5. Det är dock stor skillnad mellan Tyskland och de asiatiska länder du nämner. I exempelvis Thailand, Kina och Japan har prostitution funnits som fenomen under lång tid, och är delvis kulturellt betingat. Se exempelvis ”Sexual Cultures in East Asia” av Evelyne Micollier. Delvis har du dock rätt angående Thailand – då framförallt Pattaya, som innan besöken av de amerikanska militärerna under Vietnam-kriget var en outvecklad by.

Kommentarer är stängda.