Livrädda människor lyder inte

En nyhet idag i är att människor som fått avslag på asylansökan stannar kvar i Sverige. Det är väl egentligen ingen nyhet. Det är ju självklart att ingen människa vill åka tillbaka till kaos och krig. Till risk att blid dödad, sprängd i luften, mördad. Till en tillvaro som förutom riskerna med att leva i ett krigsdrabbat land också kan innebära misär och fattigdom. Det är mer förvånande att nån överhuvudtaget åker tillbaks. Inte att de stannar i Sverige.

Det hela bevisar att den svenska asylhanteringen är felaktig. Alltför många få avslag. De flesta av de som inte åker tillbaks till Irak borde ha beviljats asyl. Det är där problemet ligger. Inte i det faktum att de vägrar åka tillbaks. Det är normalt mänskligt beteende att vägra åka till ett krig. Men det är banne mig inte normalt mänskligt beteende att utvisa folk till ett krigsdrabbat land. Det är inhumant, omänskligt och cyniskt. Det är myndigheterna, Migrationsverket som måste ändra sitt beteende, sin policy. Inte irakierna som sökt asyl.

Så självklart, människor som är rädda lyder inte och bryr sig inte om vad som är uppenbart felaktiga beslut. Det är logiskt och mänskligt att handla så.

Intressant?
Borgarmedia: SDS1, SDS2, SDS3, HD, SVD
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

5 svar på “Livrädda människor lyder inte”

 1. 1, /*bortrensat påstånde utan bevis*/ #AS de kunde tagit sig till angränsande länder och levt lyxigt jämfört med större delen av befolkningen.

  2, läget är stabilt i Irak, bara för att du bara ser nyhetsbilder om bomber som dödar ett tiotal i ett land på flera miljoner betyder det inte att det är livsfarligt att vistats där, är man personligen hotad i ett område kan man flytta till andra delar av landet.

  /*Bortrensat personligt påhopp*/ #AS

 2. Jag tycker Sverige tagit ett stort ansvar för irakier och alla förstå vi nog känslan av panik om man skulle bli utvisad eller ej fått asyl. Dock, är Sverige hela värdlens samvete? Någonstans måste en avvägning göras och juridiken kommer alltid vara trubbig på det sättet. Uppfylls inte vissa kriterier så…

  Att ha empati och vilja gott kanske också handlar om att arbeta för att andra länder skall ta emot fler irakier och bevilja dem asyl och fristad?

  Svår fråga detta.

 3. Alfa, du har flera poänger där. Sverige måste naturligtvis arbeta hårt för att även andra länder ska ta emot flyktingar.

  Och ja man måste ha kriterier och regler för vilka som kan beviljas asyl. Samtidigt är det ganska lätt att förstå varför folk stannar när de fått avslag. På sikt anser jag dock att öppna gränser är det enda vettiga sättet att hantera invandring och flyktingar. Då behövs inga asylregler eller liknande saker. Jag har argumenterat för fri invandring i andra inlägg, så kommentera gärna just den saken där istället för här.

 4. Det är konstigt att just Sverige ska ta emot alla Irakiska flyktingar. Det är ekonomiskt ohållbart att ta emot alla som kommer. Varför tar inte USA sitt ansvar, det var ju de som ställde till det. Sverige är ett land med enormt skattetryck och en ekonomiskt kuvad befolkning vi har inte råd att vara världens flyktingparadis. Vänstern har väldigt lätt för att ge bort pengar som inte de själva jobbat för. Sänk min skatt och tvinga resten av EU och USA att ta gemensamt ansvar.

  Fri invandring är perfekt om vi ställer krav på att de som kommer kan tillföra kompetens och inte bara kostar pengar.

Kommentarer är stängda.