Rädda hyresrätten!

För allas rätt till en bra bostad!

Allmännyttan attackeras från alla håll av stadshusmajoriteten. Ombildningar till bostadsrätter, utförsäljning till privatvärdar, lyxrenoveringar/chockhöjda hyror, ”marknadsliknande” hyror och vanskötsel. Hyresgästernas vilja bryr man sig inte om.

Vart ska alla som inte kan eller vill köpa bostadsrätt ta vägen? Hur ska våra ungdomar få nånstans att bo?

Hyresrätt – en social allemansrätt

Nu säger vi stopp till tvångsprivatiseringen av hyresrätterna i Stockholm. Allmännyttan måste få vara kvar, förvaltas gemensamt och rustas upp på hyresgästernas villkor. Vi kräver att moderniseringar sker i samförstånd med de boende.

Nej till privatiseringar, marknadshyror och segregering!

Ja till valfrihet, frihet att bo i allmännyttan. Ja till ett sammanhållet och dynamiskt Stockholm.

Detta var uppropet för den demonstration som idag ordnades i Stockholm av Nätverket Rädda Hyresrätten och Nätverket nej till ombildning. Krav som Per Gudmundson inte tycker att alla ska ha rätt att demonstrera för. I alla fall inte om man är med i ett vänsterparti och aktivist. Fast varför bry sig om honom.

Borgarmedia: DN1, DN2
Andra bloggar om: , , , , , , ,

4 svar på “Rädda hyresrätten!”

 1. Marknadshyror kan ju faktiskt vara en vettig lösning på problemet med oviljan att bygga och behålla hyresrätter – det är klart som korvspad att ägarna vill sälja ut till bostadsrättsbildning om de inte kan ta ut hyra nog för att ge vinst efter täckning av exploateringskostander med mera.

  I Tyskland, där jag bor för tillfället, är det fortfarande en hög andel av befolkningen som bor i hyresrätter och hyrorna är mycket mer marknadsanpassade än i Sverige. Man kan ha både ock. En del regleringar finns kvar, men inte alls lika rigida som i den så kallade allmännyttan.

  Och här finns inte direkt några kåkstäder, som ju skulle dyka upp enligt ett tidigare inlägg du skrev i ämnet…

  Ja till hyresrätter, men även ja till privata hyresvärdar och marknadspriser!

 2. Håller med dig helt och hållet. Borgarna med moderaterna i spetsen är fullständigt fixerade vid att privatisera allt de kommer åt. Hyresrätter, vårdcentraler, äldreboenden, Folktandvården, skolor och sjukhus. När folk säger nej blir det ”tvångsprivatiseringar” istället. Vad kan man göra annat än protestera och demonstrera, oavsett vilket parti man råkar tillhöra 😉

  P.S. Blev mycket smickrad över att du valde min blogg som en favorit. Tack, det värmde!

 3. Hyresrätter är ett bra och viktigt alternativ på dagens bostadsmarknad. Att alla skall ha rätt till ett rimligt bra boende är vi alla överens om. Dock finns det en del felaktigheter i dagens system. En tydlig felaktighet är att vissa får bo subventionerat med konstlat låga hyror i nnerstaden, vilket är orättvist när andra är tvugna att betala marknadspris när de köper bostadsrätter. Ta därför på sikt bort hyresreglerna på lägenheter i attraktiva lägen.

  En ”intressant” fråga är också varför det är ”brist” på lägenheter men ingen ”brist” på villor?

Kommentarer är stängda.