Det är hos högern rasismen finns

Esbati kommenterar och följer upp Andreas Malm artikel om hur den liberala högern banar väg för Sverigedemokraterna genom att vara rasistiska och islamofoba:

Vi har en av Europas mest aggressiva högerregeringar och ett av Europas mest högervridet enkelspåriga medieklimat. Och vi vet att högern är predisponerad till rasism. Samtidigt har vi fortfarande en lite bätte situation i Sverige än i många andra europeiska länder, när det gäller legetimeringen av rasism och främlingsfientlighet. Det beror inte minst på starka fackföreningar och på en trots allt bred folkbildningstradition. Det finns värden att försvara.

Det fins i sammanhanget också anledning att lyfta fram den undersökning som gjorts av svenska ungdomars benägenhet till antisemitism som Jinge skrivit om:

Fakta

Genomsnittligt ”antisemitindexvärde” (ju högre siffra desto mer intolerant mot judar) fördelat efter partipreferens.

Bäst i klassen:

1) Miljöpartiet : 0,62
2) Vänsterpartiet : 0,63
3) Folkpartiet : 0,83
4) Socialdemokraterna : 0,89
5) Centerpartiet : 0,90
6) Kristdemokraterna : 0,90
7) Moderaterna : 1,10
8.) Sverigedemokraterna : 2,15

Som ni ser. Ju längre åt höger vi kommer ju mer antisemitism. Hela rapporten finns att hämta på hemsidan för Forum för levande historia. Och på punkt efter punkt kan man se att vänstern är mindre rasistisk än högern.

Att det däremot finns individer i vänstern som bär på fördomar om invandare är självklart. Men det är långt därifrån till att säga att vänstern skulle vara rasistisk, antisemitisk eller islamofobisk.

Att det funnits antisemitiska/rasistiska strömningar inom vänstern historiskt är dock ingenting jag förnekar. Det har ju min partikamrat Håkan Blomqvist skrivit en mängd intressanta inlägg och artiklar om. Men det är också sant att det var vänstern som i första hand gjorde motstånd mot nazismen och att motståndsrörelserna i Europa alla hade stora eller dominerande kommunistiska inslag.

Inte heller är den historiskt belagda förekomsten av antisemitism hos en del ledande figurer i vänstern ett bevis för att vänstern idag skulle vara rasistisk. Vilket också ovan nämnda undersökning klart visar att vänstern inte är.

Och nej, Daniel Poohl i Expo, det som du tar upp som exempel på antisemitism faller inte inom ramen för det som är antisemitism. Det är måhända osmakligt och onödigt i en del läsares ögon. Men antisemitism är det inte. Inte heller är antisemitismen speciellt utbredd som Poohl påstår. Det räcker med att titta på undersökningen som jag nämnt ovan för att inse det. Det är synd att Expo lånar ut sig till borgarnas hets mot vänstern. Återigen, läs Håkan Blomqvist:

Håkan Blomqvist, Antisemitism och sionism – i vänsterperpektiv
Håkan Blomqvist, Antisemitismen och vänstern
Håkan Blomqvist, Israel= nazism=falskt

Alltså. Ju längre högerut på den politiska skalan, ju mer rasism, ju mer islamofobi och ju mer antisemitism och intolerans.

Här kan ni få fler lästips om vänstern och islam.

Intressant?
Bloggat: Som jag bäddar, Motbilder, Löwdin, Robert Zackrisson, Dresscode:Black
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

27 svar på “Det är hos högern rasismen finns”

 1. ”Och vi vet att högern är predisponerad till rasism.”

  Esbati vet nog det, för Ebati vet massa saker som hans hjärna har fantiserat ihop. Resten av världen vet att Nazism och Fascism uppstod ur vänster-rörelser, och att det alltid har funnits en liten anti-semitisk rörelse inom extremvänstern.

  Ja, den är liten och marginell. Men den finns. Att då kalla högern för ”predisponerad till rasism” är bara fjantigt.

  ”Ju längre åt höger vi kommer ju mer antisemitism.”

  Ja, men så är det ju inte. Folkpartiet är till höger om både S, C och M i dagens läge. Och mindre antisemitiska. KD är till högern om M och mindre antisemitiska. Och SD ses som höger därför att dom ÄR antisemitiska. Tar man SDs politik och tar bort invandringspolitiken är dom snarare sossar.

  Så det där stämmer ju inte alls.

 2. Egentligen tycker jag det är en konstig diskussion från början. Varför skulle människor från ett parti vara med rasistiska? Nu menar jag bland de demokratiska partierna, inte partier som bygger på främlingsfientlighet.

 3. Det finns naturligtvis inget ”etablerat” parti och inget parti på extremvänsterkanten som är rasistiskt. Det handlr ju om att rasism är vanligare bland höegersympatisörer än bland vänstersympatisörer och att en privatiserings- och nedskärningspolitik gynnar rasistiska idéer.

 4. Esbati har som vanligt ingen koll på världen utanför sin egen hjärna. Är Cecilia Uddén-affären ett tecken på att Sverige har ”ett av Europas mest högervridet enkelspåriga medieklimat” ?

  Varför ställde sig inte hela journalistkåren upp och jublade när Cecilia Stegö utnämndes till kulturminister, om medieklimatet nu är sådant? Eller menar Esbati att resten av Europa har ännu mer vänstervridet medieklimat?

  ”Och vi vet att högern är predisponerad till rasism.”

  Det går utmärkt väl att undersöka vilka som röstade på Sverigedemokraterna i valet 2006. Men fakta, framför allt fakta som sabbar ens teser, är inget Esbati gillar.

  Bah!

  Okunnighet och fördömmar i oskön förening. Som vanligt.

 5. ”Det handlr ju om att rasism är vanligare bland höegersympatisörer än bland vänstersympatisörer och att en privatiserings- och nedskärningspolitik gynnar rasistiska idéer.”

  Ja, det handlar det om. Men som vi u ser så är det ju inte så. Det finns inget samband mellan höger och rasism (såvida man inte från början definierar rasism som höger, men det är ju då att anta det som skall bevisas).

 6. Lennart, hur vore det om du läste undersökningen i fråga. Sambandet höger och rasism är klart. Sen kan vi ju i evighet diskutera om folkpartiet, moderaterna eller kristdemokraterna är mest höger. Men det är ju ganska ointressant i det stora hela.

 7. Det är fullständigt glasklart bara från den tabell du visar ovan att något sådant samband inte finns att finna i den undersökningen. Så varför skall jag läsa den? Menar du att jag bör utgå från att du missrepresenterar vad undersökningen säger, och inte bara att du drar felaktiga slutsatser?

  Det verkar osannolikt.

  Släpp sekterismen, Anders.

 8. Anders, att du pallar diskutera med Regebro? Han lade ner ca 50 inlägg på min blogg för att försöka övertyga mig om att lönerna inte ingår i kollektivavtalet. Det tycker jag säger det mesta.

 9. Lennart:
  ”Resten av världen vet att Nazism och Fascism uppstod ur vänster-rörelser”

  Den tyska nazismens framväxt är inte en helt enkel och liktydlig process, men om man skall nämna EN rörelse som nazismen uppstod ur, så skulle det vara Freikorps. Och Freikorps var verkligen ingen vänsterrörelse.

  Fast jag skulle framförallt hävda att nazismen inte har sitt huvudsakliga ursprung i någon särskild rörelse utan snarare i bristen på en sådan.

  ”Ja, men så är det ju inte. Folkpartiet är till höger om både S, C och M i dagens läge. Och mindre antisemitiska. KD är till högern om M och mindre antisemitiska. Och SD ses som höger därför att dom ÄR antisemitiska.”

  Statistiken handlar inte om partiernas åsikter utan om väljarnas åsikter. Såväl Folkpartiet som Sverigedemokraterna är väldigt pro-sionistiska partier, men det hindrar inte främst Sverigedemokraterna från att ha många antisemitiska väljare. (jag skulle heller inte hävda att Folkpartiet står till höger om Centern eller Moderaterna, inte Kristdemokraterna heller för den delen)

  ”Tar man SDs politik och tar bort invandringspolitiken är dom snarare sossar.”

  Nej, verkligen inte. Sverigedemokraterna är väldigt fackfientliga och värnar mycket om småföretagare och sånt.

 10. Där får jag hålla med dig, det säger rätt mycket. Jag borde ha gett upp efter tre inlägg, det var rätt uppenbart att du inte var emottaglig för fakta redan då.

 11. Giles: Den nazistiska ideologin kommer entydigt ur att socialister omfamnar nationalismen. Att man gör detta just i stor utsträckning för att locka till sig frikårerna och ta kontrollen över dom för att i förlängningen kunna ta makten ändrar ingenting. Nazismen är i grunden en socialistisk rörelse sprungen ur den Hegelianksa/Marxistiska idétraditionen.

  Om det inte är vänster så är inget vänster, och då blir hela debatten meningslös. 🙂

 12. Angående ”antisemitindexvärde” så handlar det om en enkät som skolelever fått göra, både grundskola och gymnasieelever. Det handlar alltså om ungdomar som aldrig har röstat och som knappast känner till särkilt mycket om politik, i den åldern så läser man ju normalt inte tidningar och ser tex inte på nyheterna på TV.

  Vi pratar alltså inte om partiernas program, ej heller om partiernas åsikter… inte ens om de som röstar på partierna utan om personer som aldrig ens har röstat. Undersökningen säger således inget om vare sig partierna, dess åsikter eller ens dess röstares åsikter.

 13. Hmm. Jag råkar veta att Sverigedemokraterna är Israelvänliga, och knappast anti-semitiska (i meningen anti-judiska). Detta gäller alltså partiprogram. Det var just en av orsakerna till avsplittringen av det betydligt mer antisemitiska ND för några år sen.

  Det är i och för sig intressant att göra attitydundersökningar bland unga (som den ursprungliga artikeln handlade om, den jinge refererade till), men när du sen gör en generalisering av typen ”höger=rasism” så kokar du en väldigt tunn soppa.

  Jag längtar efter den dag då politiska debattörer kan börja ta sig ut ur ”höger-vänster”-skalans endimensionella tvångströja. Många skulle tjäna på det, kanske till och med socialister.

 14. vilket jävla skämt!! Denna sk undersökning är så riggad att jag vill spy! Det komiska är att det är sossarna som skapat klimatet! Det finns inge islamofobi eller dyl i Sverige . Vi tar in mest invandrare i värdlen skulle vi göra det om så vore fallet? Jävla skitsnack!

 15. Roberth: Ja, varken islamofobi, homofobi eller antisemitism är speciellt vanligt i Sverige. Som helhet är Sverige ett mycket tolerant land och vi som bor i Sverige mycket toleranta.

  August: Om SD:s Israelvänlighet. Den baseras på samma sak som pingströrelsens och en del andra kristnas Israel-vänlighet. Nämligen en speciell form av antisemitism eller rasism. Man tror nämligen att Messias inte kommer att återvända till jorden förrän det utvalda folket bor i det utvalda landet. Dvs för att Messias ska komma tillbaks krävs att alla judar lämnar alla världens länder (utom ett) och flyttar till Israel. Det är rasistiskt gentemot judar och förtryckande gentemot palestinier. Antisemitiskt och islamofobiskt på en gång kan man säga.

 16. Angående det där med vad SD:s israelvänlighet. Är du helt säker på det? Visst, det finns säkert en del frimicklare inom SD, men är dom verkligen så tongivande inom partiet? Jag tror mer det handlar om populism, och ett sätt att slå tillbaka anklagelser om antisemitism.

 17. Jag tror inte det har ett direkt samband på så sätt att SD har en massa pingstvänner som medlemmar. Men jag tror det finns ett indirekt samband. Det är från samma idétradition (den finns i svenska kyrkan också) om än inte direkt från pingströrelsen tilL SD. I västverige finns dock en direkt koppling mellan schartauaner (en del av svenska kyrkan) (som omfattar likartade uppfattningar om judar, Messias och israel) och högerextremism. Mycket schartauaner i en valkrets – hög andel röster på SD.
  http://www.zaramis.nu/blog/2006/10/23/vilka-rostade-pa-sverigedemokraterna/
  http://www.zaramis.nu/blog/2007/09/28/sjal-och-hijab-i-sverige/

Kommentarer är stängda.