Oroligheterna i Köpenhamn och Muhammed-krisen

Det finns en del tecken på att oroligheterna i Köpenhamn har med den danska regeringens odemokratiska hantering av hotet mot Muhammed-tecknarna. En hantering som till och med tecknarna nu protesterar mot.

Det kan säkert vara en bidragande orsak, men kanske inte den enda. Det kan också vara så att polisen uppträtt aggressivt och provocerande mot ungdomar i samband med razziorna kring mordhotet mot Muhammedtecknarna. Polisen har ju i kraft av kampen mot terrorismen fått utökade kontrollmöjligheter. Nåt man anses utnyttja på ett aggressivt och oacceptabelt sätt. Andra delförklaringar är förstås den långa och ej lösta konflikten kring ungdomshuset i stadsdelen Nörrebro.

Även en minister i den danska regeringen är skeptisk till hanteringen av ärendet kring mordhotet. Birthe Rønn Hornbech, intergtaionsminister och tidgare polis säger enligt GP:

– Jag var inte särskilt begeistrad över utvisningsbestämmelsen när den kom 2002, och har inte blivit mer begeistrad senare. Jag har ju inte ändrat åsikt bara för att jag har blivit minister, säger hon till tidningen Politiken.

Förhoppningsvis kan nu det faktum att utvisningarna stoppats lugna ner läget i Köpenhamn och andra danska städer.

Intressant?
Borgarmedia: DN, SDS1, SDS2, HD
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

14 svar på “Oroligheterna i Köpenhamn och Muhammed-krisen”

 1. Hej!

  Ville bara påpeka att du inte är speciellt insatt i situationen om du drar paraleller till Ungdomshuset.

  Under konflikten kring Ungdomshuset blev BZ¬¥er angripna av grupperingar av 2:a-generationsinvandrare åtskilliga gånger. Samma grupperingar tände då eld på containers och kastade kullersten mot polis och BZ¬¥er. En del av de då anhållna bråkmakarna som inte kom från Ungdomshusets led, har även blivit gripna i samband med dessa oroligheter då de kastat sten mot polis, ambulanser och brandbilar.

  Att ungdomar i Århus utkanter kastar sten mot brandbilar och ambulanser är inget nytt. Det gjordes innan Muhammed-krisen, och har fortsatt efter. Precis som bränderna. Du vet säkert att en grupp med 12-16 åringar blivit gripna på bar gärning flera gånger. En gång var de i färd med att tända eld på ett källarförråd i ett 8-våningshus, en gång släppte de en stor sten från en gångbro ned på en fylld skolbuss så att stenen penetrerade genom taket. En tredje gång blev två ambulansmän överfallna av gruppen när de skulle hämta en sjuk person i ett hus i området Gellerup. En fjärde gång stack två killar från samma grupp ner en busschaufför med kniv för att han försökte slälnga av dem från bussen när de åkte utan biljett. Om du försöker härleda dessa tonåringar beteende till Muhammedkrisen är du ute och cyklar. Det är inte troende personer, alla är inte ens muslimer och kan orimligen blivit förnärmade av tecknigar av profeten. Utöver detta bör en eventuell konflikt med polis i Köpenhamn inte leda till våld i andra städer. Konflikterna i Århus och Kalundborg har inte heller något med utvisandet av två personer som planerat att mörda en av Muhammed-tecknarna att göra.

  Som jag förstår ditt blog-inlägg så tycker du att det som sker just nu är legitimt, helt naturligt och eventuellt också bra?

  Skriv gärna om ämnet igen, och följ ännu hellre med dygnet runt på TV2 NEWS, för en mer nyanserad bild än svenska medier ger av situationer i Danmark. Du får även gärna sluta racka ner enbart på poliser, och istället även fördömma alla de små idioter som skjuter hemmagjorda raketer mot brandbilar, polisbilar, ambulanser och andra offentligt anställda som finns för samhället skull.

  Trevlig helg!

 2. Som jag skrev, så finns det säkert flera olika anledninagr till det som händer. Polisen i Danmark uppger själva att Muhammedkrisen spelar roll för det hela.

  Inte heller behöver man vara troende för att ta trakasserier från polisen som anledning till att ställa till jävelskap.

  Jag tycker inte att kravallerna på Nörrebro och på andra ställen i Danmark är acceptabelt beteende, men jag tror att det går att förstå anledningarna till dem.

  Och som avslutning, jag är en av Sveriges största experter på polisen och konsekvensen av polisers agerande på folkmassor/folkgupper/ungdomar. De senaste 7 åren har dessa frågor upptagit större delen av min fritid och dessutom en stor del av mitt liv i det hela taget.

  Läs mer på Modkraft
  http://www.modkraft.dk/

 3. Som progressiv dansk och humanist kan man ibland bara HÄPNA ¬®över allt oerhård naiv ”forståelse” för seneaste dagernes Mussolini och SA-metoder: Brinna Skolor(!), kasta sten och molotov-cpoctatils emot BRANDKÅR (!!), bybussar och brinna annan ren gaut-terror…

  Hur i H… kan man visa bara NÅN ”tolerans och forståelse” gentemot såna fascist-metoder?

  Om det hade varit danske racister elelr nazister om hadde betedd sej på samme sette ville ”forsåelsen” ha varit ZERO, och det bör den också vara nu. Alt annat år en dumhet så stor at man korsar sej.

  Dom där molotov-coctail-terroristere bör finnas så snabbt som m¬®jligt, och åtalas för mordbrand – och sne i¬®dömmas månaders samhällstjänst hos samme danska Brandkår och ambulansfolk som risikerer sitt liv och hälsa på at satäda upp efter dessa gemene förbrytare. Punkt slut !

  Tommy, Köpenhamn (med många ytterst tolerante og fridliga barnfamilier som dessa dagar lever i standig oror över dess gatu-terroristers ill-dåd).

 4. Att man förstår orsakerna till att något händer innebär inte att man försvarar det. Men förståelse underlättar när man vill göra något åt läget. Dvs om man vill ta bort orsakerna till dåliga händelser är det först bra att förstå vilka orsakerna är.

  Att åtgärda symptomen (kravallerna) löser inga problem på längre sikt.

 5. Hej igen!

  Det polisen sade först, var att det kunde ha med nypublicerigen av en Muhammed-teckning att göra, då konstnären till just denna teckning blev konkret mordhotad nyligen. Det var deras första teori. Därefter har de övergett den teorin, som du hade vetat om du följt med i andra medier än GP och den samlade svenska kvällspressen!

  Det du säger om att man inte behöver vara troende för att ta trackaserier som grund till att starta jävelskap, hur resonerar du då? Du menar alltså om en kassörska på ICA kallar en man mansgris så skallar han henne och det är ok? Eller är det bara ok när jävelskapen vänder sig mot polisen?

  Det har självklart inget med tro att göra det som sker nu, utan det jag belyste var att de som startar jävelskap nu inte gör det pga kränkningar av proften, som du resonerade om.

  Skönt att höra att du inte tycker det är acceptabelt beteende med denna typ av kravaller! Och jag är 100% säker på att man kan hitta orsaken till dem. Dock är jag osäker på om man kan förstå och acceptera alla anledningar till samma beteende.

  Och som avslutning, jag ifrågasätter inte dina kunskaper om konsekvenser av polisers agerande på grupperingar, men är fascinerad över att du som ”expert” hänvisar till en väldigt politisk hemsida som modkraft.dk då den inte direkt har en opartisk hållning till polisers befogenheter och beteende.

 6. Danskboende_svensk : Det finns ingen oberoende eller ickepolitisk media. Svenssons blogg är en politisk blogg med vänsterperspektiv. Inte heller konstigt att han länkar till texter både ifrån borgerlig media och en av europas största sida för utomparlamentarisk vänster (modkraft.net). Att en sida är kritisk till polisen är väl dessutom högst välkomnat i en debatt om just polisen.

  Det intressanta för oss inom en radikal vänster är att studera vårt samhälle dialektiskt. Makt föder motmakt. Oavsett om denna motmakt tar sig form i en läskig kravall så är den viktig för att kunna förstå sig på den makt som den befinner sig i ett dialektiskt förhållande till.

 7. Vad är det som ”går att forstå” ? Att Polisen patruljerar därför att dessa gäng sen åratal bedriver kriminalitet, inklusiva Hasch-handel i området runt ”Folkets park”? Att samma ligister nu (ganska opportunt, tycks det) åberåper sej att vara ”kränkta” därfor att danska tidninger till stöd för att en helt vanlig dansk tecknare har varti MORDhotad sen månader, och därfor publicerar denna mannens teckningar?

  Oavsett – og igen: Om danske racister och högerradikala nazister bettedde sej på samma mordbrands-agtiga sätt, då ville formodlingen inte många ”progressiva” prata et dugg om at ”lösa dom grundläggande problem bak”, ty vad är dom(?) om man bedriver simpel kriminalitet och angriper representanterne för det samma samhälle, där man – ovasett ALLA sociala problem – lever skyhögt bättre, inte minst vad angår politiska firhedsrättigheder – i alla avsenden än dom stater som samma mellanöstliga 2. generations indvandrede kommer ifrån.

  Jag jobbar smed politiska flykningar i Danmark, jag bekämper dagligen racistiska atttuder gentemot åna genuina flykningar. Och notera då, att dom geunina poltiska flyktningarna, t.e.x. kurderne, aldrig har varit involverat i såna illdåd, som dessa ligister bedriver dessa dager.

  Jag upprpar et NUL tolerans gentemot personer som angriper polis och inte minnst brandkårm vanliga bussar och ambulansfolk. Det är SA-metoder, och det finn igenting at ”först¬®å” – med mindre man är politisk naiv och historiel??s idiot.

 8. Hej igen!

  Håller med dig, att åtgärda symptom förhindrar inte sjukdom i senare skede.

  Dock är problemet även i detta fall att inte ens de gripna marodörerna kan ge ordentliga svar på varför de bränt skolor eller skjutit raketer mot poliser och brandmän. Anser även att det ligger stora problem i huvuden på dem som utför dessa våldsgärningar pga eventuella eller riktiga provokationer i denna storlek.

  Exempelvis är jag också invandrare i samma land, Danmark, och har blivit stoppad av polis flera gånger. Jag har dock aldrig känt mig provocerad, trackaserad eller på något sätt stött av det. Det kan självklart bero på att jag förstår och talar språket och sällan missuppfattar, eller helt enkelt inte har mentaliteten till att slå sönder saker, bränna andras bilar och egendom eller ta till våld på annat sätt bara jag känner mig det minsta oförrättad.

 9. Till Redundans:

  Absolut enig, ingen är oplitisk. Men det förändrar inte det faktum att jag tycker det är märkligt att en ”expert” väljer att hänvisa till en sida som modkraft.dk, när den är så ensidig. Det betyder för mig att ”experten” anser att åsikterna som presenteras där, om i detta fall polisen i DK, är 100% riktiga. Det reagerar jag på, då jag anser att det inte är så, och normalt inte hyser speciellt mycket respekt för ”experter” som enbart lutar sig mot höger eller vänster. Enligt ditt resonemang kring en sida som modkraft.dk i kritisk debatt mot polis, borde en nynazistisk hemsida även vara högst välkomnad i debatten om invandring, om du anser att allt som är kritiskt är bra. Rätt eller fel?

  Jag reagerar inte mot att folk är missnöjda på olika saker i det danska samhället, det har man all rätt, och ibland närmast skyldighet att vara. Dock är steget från missnöje till stenkastning och anlagda bränder långt för mig.

 10. Jag är ju ”expert” utifrån min extremvänsterposition. Men väl ansedd hos de flesta inom såväl aktivistkretsar som inom polisen.

  Jag är alltså både extremvänster (om än inte anarkist eller autonom, i Danmark hade jag varit medlem i Enhedslisten) och expert kan man säga.

 11. Det är underligt för vänstern att varken sanning eller yttrandefrihet betyder något utan det är den heliga klasskampen som gäller. Att hota någon till livet för att han har ritat Muhammed med en bomb är tydligen helt ok, och alla underliga regler som kristendom, islam och andra skrifttroende människor finner heliga och blir kränkta när man inte tar på allvar är också helt ok, för man är ju gud bevars representanter för den heliga arbetarklassen. Hur mycket idiotisk kränkhet beror på att okänsliga människor låtsas kränkta för att få bevisa vilka känsliga själar de är och få en anledning till att ställa till bråk.

 12. Göran R: Du läser uppenbarligen lite dåligt.

  Det finns ingen vänster som har de åsikter du påstår att vänstern har.

  Följande har jag skrivit ovan:

  ”Jag tycker inte att kravallerna på Nörrebro och på andra ställen i Danmark är acceptabelt beteende, men jag tror att det går att förstå anledningarna till dem.”

  Och i mitt förra inlägg så anser jag det självklart att fördöma hoten:
  http://www.zaramis.nu/blog/2008/02/14/dansk-vanster-om-muhammed-karikatyrerna/

  Det är bra om man läser inlägg och kommentarer först, Göran. Så slipper man skriva dumheter.

 13. Hej igen!

  Det resonemanget kan jag absolut acceptera Anders! Respekten är återuppstånden!

  Trevlig helg!

Kommentarer är stängda.