Antalet poliser har betydelse

Per Gudmundson i SVD har när han skriver att antalet poliser haft betydelse för nedgången av brottsligheten i New York. Men det är inte den viktigaste förklaringen. Den viktigaste orsaken till nedgången i brottsligheten i USA och New York stavas legal abort. Införandet av legala aborter i USA är den sak som är den huvudsakliga anledningen till nedgången. Det är bevisat i flera amerikanska studier. Motsvarigheten till något sådant i dagens Sverige är rejäla social insatser för barn och ungdomar innan de dras in i kriminalitet. Detta har också visat sig fungera, exempelvis i Hammarkullen i Göteborg.

Hårdare straff är liksom fler poliser också en mindre anledning till minskningen av brottsligheten. I just New York bidrar också utflyttningen av fattiga till Newark, Jersey City och en del andra städer till en nedgång av brottsligheten.

Däremot är hårdare tag på gatan och nolltolerans helt utan betydelse och följaktligen meningslösa åtgärder enligt de amerikanska undersökningarna.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

8 svar på “Antalet poliser har betydelse”

 1. Dock är det även visat att nedgången i New York förstärktes av att man anställde fler poliser. Det är ju egentligen ett ganska självklart konstaterande. Liksom att brottslingar som sitter inne inte begår lika många brott som brottslingar som går fria.

  Men motsvarigheten till legaliserad abort i USA måste rimligtvis vara legaliserad abort även i Sverige. Men det har vi ju, typ. Så då är ju nästa steg, som du säger, insatser mot groende brottslingar.

 2. /*Detta stycke togs bort då det var förolämpande och kränkande*/ #AS

  Av de som bor i New York hävdar mer än 80% att den minskade brottsligheten beror på den hårdare uppföljningen av lagöverträdelser, från både åklagare och polis. Men som vanligt vet väl du bättre än de gör… Du kan ju passa på att förklara varför brotten inte minskat i LA och Miami trots att Californien och Florida verkligen breddat aborträtten de sista tjugofem åren.

 3. Cortex: Du har fel. Om du läst inlägget jag länkat till så hade du sett att det är amerikansk forskning (Steven D. Levitt) som visat att det handlar om aborter.

  Abort blev legalt i New York år 1970. 1988 började brottsligheten i New York minska. Sambandet är helt klarlagt enligt den amerikanska forskningen.

  Jo, brottsligheten har minskat i hela USA inklusive Florida och Miami (det måste i såna här sammanhang också tas hänsyn till befolkningsutevckling, ökar befolkningen kan det ibland se ut som om brottsligheten ökar när den i själva verket minskar.

  Vad folk tror i sammanhanget är ointressant.

 4. Ändrad befolkningsstruktur i NY bidrar säkert till minskad brottslighet, man gick från ett läge där centrala NY var nergånget och medelklassen flydde ut till förorterna. Om jag kommer ihåg rätt så höjde man också skatter för att höja standarden, inkl fler poliser, på stan för att locka in medelklassen. Demografin har betydelse, minskar andelen unga män i lägre socialgrupper minskar brottsligheten. Har man rapporteringssystem där det lönar sig att visa bra statistik dvs brottsligheten sjunker påverkar det också. Man måste nog också titta djupare än ytliga floskler som nolltolerans och fler poliser, vad har man gjort för förändringar i sin organisation.

 5. Steven D. Levitt har en intressant teori som han lanserar i succéboken, freakonomics, om att det är den legala aborten som ligger bakom nedgången av våldsbrott i USA (mord). dock, han är forklsare i ekonomi, inte i kriminologi. han hånar de amerikanska kriminologerna i boken för att de inte sett ”ljuset”, dvs abortförklaringen.
  Så än är jag inte övertygad.
  En teori han överhuvudtaget inte tar upp är den om den allt bättre sjukvården som räddar fler liv.

 6. Om du hade följt en av länkarna i inlägget hade du sett att jag hänvisar till Levitt. Numera är hans forskning (det är verklighetsstudier, inte nån teori) accepterad av de flesta).

  Levitt anför fyra orsaker till den misnakde kriminaliten:
  1. Legal abort (överlägset viktigast)
  2. Fler poliser
  3. Den ekonomiska kraschen på crack-marknaden
  4. Längre straff.

  Ett par av de grejer han avför som icke-fungerande är nolltolerans och hårdare vapenlagar.

  Sjukvården påverkar inte mordstatistiken i USA där man inte för statitisk över anmälda mord, utan konstaterade mord. Så det är klart att han inte tar upp den.

 7. ”Sjukvården påverkar inte mordstatistiken i USA där man inte för statitisk över anmälda mord, utan konstaterade mord. Så det är klart att han inte tar upp den.”

  Nu förstår jag inte ditt argument, om det nu var ett argument. Betyder det faktum att han inte tar upp den förbättrade sjuvården, att den inte påverkar mordfrekvensen?

  Om akutsjukvården blir mycket bättre, så räddas ju fler människor som angripits av potentiellt dödligt våld.
  Varför skulle inte förbättrad sjukvård påverka antalet mord?Just att han inte tar upp detta, gör att jag ställer mig frågande till hans teorier över huvudtaget. Även om det borde var så att aborterna också spelar in, så borde en hederlig forskare ta upp ett sådant viktig pusselbit. Men så är han u ekonom och inte medciniare eller kriminolog.

Kommentarer är stängda.