Om att stoppa gängbrottsligheten

Det bästa sättet att stoppa gängbrottslighet är att arbeta förebyggande. Möjligheterna för gängen att rekrytera måste brytas. Det innebär att segregation och utanförskap måste bort.

I denna process krävs alltså att man satsar pengar på åtgärder som på sikt löser problemet. Åtgärder som leder till att förutsättningarna för gängens rekrytering försvinner. Amerikanska erfarenheter visar på att det är enda vägen och det gör också framgångsrika exempel från Göteborg.

Bland de åtgärder som märks i ovanstående exempel och med ”översättning” till svenska förhållanden är:

 1. Fler poliser som ska tjänstgöra ute på gatan och på de tider de behövs, vilket ger ökad social kontroll.
 2. Fler poliser med invandrarbakgrund.
 3. Längre straff för de som grips och fälls för brott (en punkt där jag ändrat uppfattning efter att ha läst amerikanska undersökningar).
 4. Satsning på fritidsgårdsverksamhet
 5. Ökade resurser till socialt stöd för familjer med problem
 6. Ökade resurser till förskola och skola
 7. Återställning av socialbidrag och arbetslöshetsersättningar till en nivå som gör det möjligt att leva på dem (då dras behover av att tjäna pengar på annat bort, dvs man slipper vända sig till kriminalitet när man inte kan få ett vanligt jobb)
 8. Konstruera en socialt hållbar stad med kvartersbebyggelse. Något som innebär att många miljonprogramsförorter måste planeras om. Men frågan är om Järvalyftet verkligen är ett sådant projekt som Alvtegen påstår i SVD.

Det mesta av detta är åtgärder som syftar till ökad social kontroll.

Nu till något vi inte behöver. Ökad övervakning och ökad kontroll från myndigheters sida. Sådant leder inte till minskad brottslighet. Alla undersökningar som finns visar att det inte har någon som helst effekt på brottsligheten.

Inte heller behövs det nåt svenskt FBI.

Intressant?
Borgarmedia: SVD1
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , ,

5 svar på “Om att stoppa gängbrottsligheten”

 1. Det var många kloka saker i dina förslag. Kanske jag vill problematisera det där med hönan och ägget. Dvs vart är starten och vilket skall komma på första plats.
  Jag ordnar om prioriteringen till 5,6,8,9,4,1,2,3.

  Med följande tillägg: 9 är en obligatoriskt föräldrautbildning där hela sveriges föräldrar får bilda sig innan de får det första barnet om hur äkta och trygg anknytning går till, dvs praktisk och pragmatiskt utbildning i Anknytningsteori. Föräldrautbildning är kopplad till rätten att få barnbidrag och upprepas ända upp till att barnen fyller 18 år.

  Sedan en väsentlig korrigering: Det är handlingar som straffas. Personer behandlas. Annars är vi kvar på den irrationella Medeltiden, dvs före den sk Upplysningstiden och före Evolutionslärans kunskapskomplex. Det är behandlingsmetoderna och behandlingstiderna som behöver förändras inte straffen. Inget straff kan läka de mentala sår som finns i höger hjärnhalva pga av tidiga brister i föräldraanknytning.

  Annars håller jag med om allt.

  Hejdå Säger Anders B Westin

Kommentarer är stängda.