Det israeliska mördandet

Jinge är bekymrad över läget i Gaza och Israels tilltagande brutalitet. Men det är inte bara detta som bekymrar honom, utan också svensk medias ointresse för den besvärliga situationen för den palestinska befolkningen.

Och jag kan del Jinges upprördhet över svenska media. Israel mördar i stort sett dagligen civila palestinier men svensk media rapporterar nästan ingenting. Trots att situationen är på alla sätt förskräcklig för människorna i utomhusfängelset Gaza.

I jämförelse med norska och danska tidningar så är rapporteringen i Sverige klart sämre, för att inte säga nästan obefintlig.

Det hela är speciellt upprörande då det handlar om en situation där en övermakt, Israel, med stöd av västvärlden och i brott mot en mängd FN-resolutioner brutalt förtrycker en befolkning, palestinierna, som tvingats in i flyktingläger och muromgärdade områden som mer och mer liknar fängelser med mycket dåliga förhållanden.

Intressant?
Bloggat: Jinge, Rawia Morra
Borgarmedia:DN, SVD, AB, Dagen, PDK, DB, ETC
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

21 svar på “Det israeliska mördandet”

 1. Hvordan kan du si at beskytning mot gaza og HAMAS er ett slags folkemord ?
  Har du ikke tv og blir oppdatert hva som skjer s??r i ISRAEL ?
  Tipper du hadde bedre forståelse hvis mi nordmenn sendte noen raketter over til dere i sverige…

 2. Jag har tagit bort en rad kommentarer på grund av ett par anledningar. Det har varit islamofobi och antisemitism i några. Det har också funnit en mängd påståenden utan substans och bevis om den svenska vänstern och vänsterns förhållningssätt till islamistiska organsiationer. Jag har ingen lust att svara på rena dumheter och därför är de borttagna. Vidare har jag tagit bort kommentarer som varit off-topic (om ETA och en massa annat ovidkommande)

 3. Om jag tolkat media rätt så står det 66-1 till Israel, bara de senaste dagarna, och det är inte cricket det handlar om. Israelernas mål är otvivelaktigt att utrota Palestina/palestinier. Vore det inte så, hade man agerat som en rättstat och inte som en terroristregim. Man har möjlighet att lägga stora resurser på polisiära insatser och (kanske i samarbete med palestinsk polis) den vägen öppna möjligheten för en dialog. Nu odlar man istället hat. Naturligtvis!

 4. Per:
  Skulle du samarbeta med de som skjuter raketer helt urskiljningslöst mot Israel?
  Den palestinska polisen styrs av Hamas vars väpnade gren skjuter raketer mot Israel.

  Tagga ner israelhatet och inse att den palestinska folket måste ta itu med terrororganisationer som Hamas först.

 5. Varför skjuter Hamas raketer på Sderot och Ashkelon? Om de inte hade gjort detta hade ingen av detta hänt. Så de får skylla sig själva. Tänk dig själv om hundratals raketer varje månad landar där du bor,. varje dag får man springa till skyddsrumm osv… Israel måste få försvara sig, tycker du inte Svensson?

  Krig är krig, och i krig dör folk. Hamas vill ha krig, så då får de krig. Inte svårare en så.

 6. Det är Israel som begår övergreppen. Israel har ockuperat land som inte ska vara israeliskt. Självklart försöker de förtryckta försvara sig.

  Det finns däremot inget som helst försvar för Israels övergrepp.

 7. Anders_S,

  Du skriver i ditt inlägg att Israel ockuperar land som inte ska vara israeliskt, och av att döma relevansen menar du Gaza. Tycker att du förlöjligar hela debatten kring ämnet då du tydligen inte vet att Israel drog sig tillbaka från Gaza redan i augusti 2006. För tillfället finns varken israeliska bosättningar på Gaza eller krav på att återockupera.
  Och Anders, du påstår ju att landet inte ska vara israeliskt men vem ska det vara då? Egyptens? De var ju det senaste landet det tillhörde? Eller kanske ska man ge det till britterna när man ändå håller på? För så vitt jag vet har det aldrig existerat en självständig palestinsk stat på det området, trots att det har gått 61 år sedan tillfälle getts.

 8. Det är lätt att missförstå om man vill.

  Men i korthet:

  Jag anser att allt som är utöver 1948 års gränser är illegalt ockuperat.

  Vidare anser jag att lösningen är en sekulär stat omfattande både Israel och Palestina. Vägen dit kan bestå av flera steg. Det första är att avbryta isoleringen och bojkotten av Palestinas legitima regering, riva muren och utrymma alla bosättningar på västbanken.

  Vidare att alla fördrivna palestinier ska ha rätt att återvända och få tillbaka sina bostäder, egendomar och annat som Israel tagit ifrån dem.

 9. Anders,

  Tack för du förenklar debatten. Med de 1948 års gränser som du förespråkar finns inget ”Palestina”.

  Vidare förstår jag inte varför du ensidigt belastar Israel för flyktingfrågan. Israel bär inte ansvaret för vare sig anledningen till eller att flyktingproblemet kvarstår och därför kan inte Israel påta sig ansvaret för detta problem. Något flyktingproblem skulle aldrig ha uppstått om inte Israel påtvingats detta krig av arabländerna och den lokala arabiska befolkningen.
  Du bör heller inte glömma att hundratusentals judar drivits ut från arabländerna. De lämnade egendomar och förmögenheter efter sig för vilket de aldrig kompenserats.

  Typiskt för den palestinska lobbyn som ni är att man konstant refererar varje dålig händelse till de omtvistade områdena. Genom att göra så anser jag att har de lyckats vända bort diskussionen från relevanta fakta, skriva om eller ignorera historien och återskapa folkrätten så att den ska passa deras syften.
  Jag tycker att genom att fokusera uteslutande på ‚Äùockupationen‚Äù, döljer man grundläggande fakta i konflikten. Man nämner aldrig varför Israels närvaro på de omtvistade områdena började eller anledningarna till att konflikten fortsätter och de ignorerar både historiska och lagliga anledningar till Israels närvaro.

  Sist men inte minst. En påtvingad enstatslösning ifrågasätter Israels suveränitet och det judiska folkets rätt till en judisk nationalstat. Det är även orimligt ur ett demografiskt perspektiv, vilket du säkert förstår.

 10. Till sista frågan först: En stat baserad på religion eller etnicitet (dvs en rasistisk stat som du föreslår och som israel är) är inget jag kan acceptera. Alltså förstår jag inte alls det sistnämnda.

  Fokuseringen på ockupationen beror på att den är det huvudsakliga problemet på kort sikt. Och, ja jag anser att Jordaneins och egyptens innehav av delar av palestina efter 1948 var lika felaktigt som skapandet av staten Israel på den yta som innan dess var det engelskkontrollerade området Palestina.

  Men idag är Israel ett faktum och den judiska befolkningen ett faktum som det måste tas hänsyn till när en sekulär stat konstrueras (en utopi förstås, långt fram i tiden). Enda lösningen på långs ikt är meellrtid den. Kristna, muslimer och judar måste kunna leva ihop. Svarta, araber, ryssar och amerikaner som nu lver i området måste också kunna leva ihop. I en framtida sekulär och icke-rasistisk stat.

 11. Intressant hur inkonsekvensen lyser igenom. Du anklagar i själva inlägget Israel att bryta FN-resolutionen men vägrar godkänna Israels uppfyllande av FN-resolution 181, den s.k Delningsplanen.

 12. Israeler?? Jag har har alltid fått höra att det är en judisk stat med stadsreligion judendom. Så är det inte judar vi menar när vi diskuterar Israel och israeler? Är glad för ett svar då jag inte har förstått det hela riktigt.

 13. En holocaust är var det här är. Och världen bara tittar pa och later Israel ta för sig. Ett stycke sorglig ironi sett ur ett historiskt perspektiv.

 14. Surfat runt efter de fruktansvärda bilderna från Gaza. Det Israeliska mördandet fortsätter och trappas upp. Allt grundat på ide¬¥n om en rasistisk statsbildning(”judisk nationalstat”). Hur kan det finnas människor som försvarar denna kollektiva bestraffning av den palestinska befolkningen? Jag kan bara svara med att skicka mer pengar till Palestinagruppen. Leve ett fritt och sekulariserat Palestina/Israel dår man kan bortse från religioner.

 15. var finns logiken?
  Så vitt jag vet så e det palestinierna som e ockuperade av ”israelerna” och inte tvärtom!, då e det ju så uppenbart att förstå vem det är som har rätten att försvara sig!!! ockupationsmakten eller den ockuperade befolkningen

  Palestina är ockuperat sens 1948 ända fram tills idag om någon missat det, ”Varför skjuter Hamas raketer på Sderot och Ashkelon?”
  Dom civila judar i palestina stödjer ockupationen och dess rasistiska militär apparat med alla möjliga medel (tex.skatt som delvis går åt vapen inköp samt skickar iväg sina söner till ockupations armen) och är däremed inblandade och delaktiga i den massaker som dom arabiska palestinierna utsätts för..Då är det helt rätt och enligt FNs stadgan om att (varje land har rätt att försvara sig) driva ut ockupanterna och dess bidragsgivare /*Antisemitisk mening borttagen*/ #AS med alla möjliga bekämpnings medel som finns tillhands
  ”Israel” är skyldiga till folkmord, systematisk aphartheid politik, stats terrorism, och nu senast använder dom ordet förintelse i sina planer för Gazaremsan!

  /*borttagen antisemitisk mening*/ #AS

 16. Jag var otydlig i mitt förra inlägg där jag skrev ”israelerna”. Jag menar den israeliska regimen och inget annat. Jag hoppas och tror att många människor på båda sidor inte önskar annat än fred. Jag tycker inte att en stat, lika lite som någon annan, har rätt att döda urskillingslöst. Den terrorism som finns bland palestinier måste bekämpas på legal väg annars tappas allt förtroende.

 17. Jag förstår inte hur folk kan diskutera ett framtida Palestina som en sekulär stat. Den arabiska befolkningen på de omtvistade områdena röstade i januari 2006 fram Hamas, som knappast står för ett sekulärt samhälle och knappast förespråkar det vi i västvärlden anser som demokratiska rättigheter. Vidare så är uppgiften om ”holocaust” fel då Reuters inte kan översätta hebreiska tydligen.

  Vidare finns 1,3 miljoner arabiska medborgare i den demokratiska staten Israel. Värt att tänka på, eftersom jag har svårt att komma på hur många israeler/judar lever i Gaza? Eller om de levde i samexistens?

 18. David, uppgiften om Holocaust är sann eftersom Reuters använt exakt samma definition som den israeliska tidningen Haaretz. Anklaga gärna israelerna för att inte kunna sitt språk om du vill ta det på det sättet.

 19. /* Editerat av #AS. Det är antisemitism att skriva judar när man menar israeler. Det är antisemitiskt att skriva judendom/judar när man menar Israel. Judendomen eller judar är inte ansvariga för Israels övergrepp eller identiskt med israel eller israelisk politik. Precis lika lite som islam är det samma som al-Qaida eller fundamentalism.*/ #AS

 20. Lustigt (och kusligt) att sionister som David inte ser att Israel har förvandlats till en lika rasistisk stat som Tredje Riket.

  Fjärde Riket ligger i Östra Medelhavet.

Kommentarer är stängda.