Stora skolprotester i Danmark

Som ett svar på den danska regeringens nedskärningsförslagskolområdet har den danska elevorganisationen DGS svarat med att utlysa blockader och strejker på en mängd gymnasier, enligt Politiken.dk handlar det om fler än 20 gymnasier där protester kommer att genomföras:

Lærerne har ifølge Esben Lykke Olsen udvist forståelse og holder sig for sig selv:

»Men det er dog fedt, at de støtter os«, lyder det fra elevrådsformanden.

Hos de Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS) har man også fået positive meldinger fra de mange skoler med aktionerende elever:

»På de fleste skoler har man fået rigtig fin opbakning fra lærerne, og vi står så meget sammen med dem, som vi overhovedet kan«, fortæller DGS’ formand, Gry Möger Poulsen, til politiken.dk.

Det är alltid trevligt att bevaka Sveriges grannländer efetrsm protesterna mot dålig politik och nedskärningar ofta är mer omfattande där än i Sverige. Vi borde lära av de danska elevernas och nadra skamp att det lönar sig att protestera och kämpa mot försämringar och nedskärningar.

Protesterna i Danmark handlar dock inte bara om protester bland elever mot nedskärningar på skolområdet utan det händer även saker på andra områden. Sålunda har danska fackföreningar varslat om strejk bland offentliganställd sjukvårdspersonal.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Advertisements