Förväntade serbiska protester

Upploppen och protesterna mot FN-styret och Kosovos självständighet bland serberna i norra Kosovo är helt förväntat efter att Kosovo förklarade sig självständigt. Det var uppenbart att den snabba självständighetsförklaringen och det snabba erkännandet från olika västländer skulle leda till fler problem. Protesterna i Mitrovica är antagligen bara början på de olika problem som Kosovos snabba självständighetsförklaring förmodligen för med sig.

Inställningen till Kosovos självständighet varierar inom vänstern och Peter Widén från Socialistiska Partiet anser att det hela är en skapelse av USA-imperialismen och att man inte bör ge stöd till självständigheten. Han får dock svar på tal av en annan medlem i Socialistiska Partiet, Anders Karlsson, som menar att självständigheten är självklar för Kosovo oavsett om det är en skapelse av imperialismen eller inte. En uppfattning som jag i stort delar.

Som sagt, jag tror oroligheterna i Mitrovica bara är början på en ökning av problemen i det forna Jugoslavien. Oroligheter som uppstår helt i onödan. Hade man skyndat lite långsammare med processen att göra Kosovo självständigt är det högst troligt att många problem som man nu kommer att få hade kunnat undvikas.

Läs mer om Kosovo i tidskriften Röda Rummet.

Intressant?
I media: SVD, DN, SDS, PDK1, PDK2, DB, AB, HD
Andra bloggar om: , , , , , ,

7 svar på “Förväntade serbiska protester”

 1. Anders – och andra,

  Medan jag tyvärr personligen befarar, att det serbiska våldet i Mitrovica inte alls är ”spontant”, men regisserats i syfte att riva loss den norra serbisk-dominerade enklaven ”hem” til Serbien, då är det i alla fall bra med lite rekapitulation av historien, se ganska bra artikel av Lars Adaktusson ifrån SvD nedan.

  Kanske en sån artikel också borda studeras hos dom delar av vänstern som tyvärr i fallet Kosovo aldels har glömt bort grymma historien om et mycket grymt nationalt förtryck, och av mystiska anledningar inte i fallet Kosovo beaktar FN’s almänna charter om alla folks rätt til oberoende? Strange indeed !

  SVD kolumn Lars Adaktusson
  Serbernas framtid test på Kosovos hållbarhet
  Publicerat: 12 mars 2008, 05:27
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_963749.svd

 2. kosovo bör inte bli självstädigt, det är en del avc serbien,
  albanerna har redan ett land o det är albanien.vad är det med världen egentligen, usa o kina styrs av storbrittanien.
  folk fattar fortfarande inte. folk får skylal sig självaför de fattar inte att det är de som har makten o de läser inte fakta om vad deras så kalalde ledare har gjort, att de är blodtörstiga idioter som skapar skti ivärlden.USA slösar biljoner på militären istället för vettigare saker, dåser man vad som pågår. jg hopppas att självständigheten bryts o kosovo ges tilbaka till serbien,o albanerna har redan ett land o det är albanien.

 3. Kosovo tillhör albanerna och bör därför vara självständigt och inte en del av Serbien.
  Serbien har ockuperat Kosovo, den tillhör inte dom. Dom påstår att det är deras vagga för dom hade något krig där mot turkarna på 1300-talet (där albaenr, romer, kroater, slovener mm var med) och där dom förlorade dessutom. Om man ska kolla historia som serberna gör så var albanerna där långt före serberna. Serberna är slavisk folk som invandrdad från områden uppe i Ryssland (därför ryssland är så pro-serbisk osså).
  Albanerna härstammar från illyrerna och har bott i Balkan så länge dom existerat i stort sett. Det är lätt att ta reda på vem landet tillhör. Det är bara till att kolla historia och fakta, och inte internetskit där det står bara skit o åsikter utan i riktiga historieböcker från neutrala författare och forskare. Jag har gjort det och har sett att Kosovo är albansk mark och att albanerna har rätt till mycket mer land än dagen Albanien.

 4. och så finns det avensjuka människor som stör sig på att kosovo har blivit självständigt. Gjort är gjort! Tyvärr!
  Kosovo tillhör albanerna. Det är ett muslimskt land med albanskt språk. Inse fakta!

 5. kolla,om man ska tänka så vad som tilhörde vem före turkarna krigade i kosovo så skulle alla länders karta ändras, de som e bakom storbrtianiens regering, kinas+ usas regering e skurkar o massmördare,
  o de ligger bakom varje krig, ni har albanien åk tilbaks dit, kosovo e stulet med hjälp av usa, ni hade aldrig lyckats göra det själva, ni hade blivit utkickade direkt, + ni vill ta makedonien också. o mitt snack e fakta också. o slaverna kommer från balkan området , när turkarna o tyskrna höll på dför spred de sig till ryssland o övrigt, medans ni albaner kommer hit o tror att ni e nåt i sverige, eran flagga e usa som ritat o 2 huven= freak.

 6. I själva Kosovo blev över 15 000 dödade och över 6 000 saknade. Flera tusen förgiftades också, min mamma på sin arbetsplats samt nio av mina klasskompisar. Enligt FN hittas ännu i dag massgravar och minor där. ‚ÄùAldrig igen‚Äù var löftet som världssamfundet gav efter folkmordet i Bosnien. Men 1999 då makten i Belgrad bestämde sig för att utrota albanerna i Kosovo sade Nato med USA i spetsen att ‚ÄùNu är det nog‚Äù ‚Äì och de agerade. Konflikten och stridigheterna tog slut, trots att FN inte kunde enas på grund av Rysslands motstånd.

Kommentarer är stängda.