Skandalen och tragedin i Irak

För fem år sen invaderades Irak av US-amerikanska trupper. Invasionen skedde efter att en lång rad lögner och falska ”bevis” presenterades av USA och dess president George W. Bush. Presidenten som tycker att tortyr är en bra och nödvändig metod för att kunna vinna ”kriget mot terrorn”.

Hela ”kriget mot terrrorn” bygger dock samma saker som invasionen av Irak. Det bygger på lögner, falska antaganden och övergrepp mot människor. Det bygger på att vi ska tro på alla dumheter som Bin Laden påstås ha sagt, att vi ska tro på att tortyr fungerar och är en acceptabel metod, att vi ska accepterar inskränkningar av mänskliga rättigheter för att USA:s president och USA.s myndigheter säger att det är bra och vettigt.

Varför ska vi tro på en president och ett land som vi vet ljuger, som vi vet använder tortyr mot fångar, ett land som vi vet vägrar följa internationell lagstiftning, ja man accpeterar och erkänner inte ens internationella domstolen i Haag. Amerikanska truppers och myndigheters övergrepp tillåter man ingen internationell prövning av. Varför ska vi lita på ett sånt land?

Ett land som skapat en tragedi i Irak, som Hans Blix säger ligger nämligen ansvaret för tragedin i Irak hos USA:

”Ansvaret för kriget måste läggas på dem som struntade i sanningen för fem år sedan”, skriver Blix och syftar på det faktum att inga bevis för massförstörelsevapen någonsin hittades i Irak, vilket inte hindrade USA att invadera landet.

Invasionen och ockupationen av Irak har inte gjort världen till en tryggare plats, utan till en otryggare plats. Det är kanske dags att sluta följa USA:s krigiska och tragiska vägval. Kanske bättre att slå in på en annan väg, försoningens väg. Att avveckla ockupationen av Irak omedelbart. Att sluta sprida islamofobiska idéer i väst. Att Sverige slutar sälja vapen till kriget i Irak osv. Den vägen kommer garanterat att lyckas bättre än den som USA valt. USA:s krigiska väg har bara gjort världen osäkrare. Vi andra måsta sätta stopp för USA:s krig och osäkerhetsskapande manövrer. Annars kommer tragedierna i världen att fortsätta avlösa varandra.

Intressant?
Bloggat: Jinge, Motbilder, Esbati,
Borgarmedia: DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, SDS1, SDS2, PDK1, PDK2,
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

5 svar på “Skandalen och tragedin i Irak”

  1. Frågan är om Talibaner, fundamentalistiska islamister, beväpnade muslimska fraktioner är intresserade av ”försoningens väg” eller om det bara är naiva tankar från grupper i Europa och en del idealistiska politiker som tror att det går att snacka? För dessa grupperingar är ju Islam det allenarådande och ska helst införas globalt. Vet inte om jag är så pigg på det…

Kommentarer är stängda.