FN kritiserar utvisning till Eritrea

I Eritrea sitter sen länge en svensk journalist av eritreansk härkomst i fängelse för att han skrivit regimkritiska saker. Jag talar om journalisten Dawit Isaak. Den svenska regeringen har varit mer än lovligt passiv i hans fall. Men nu kanske vi har fått en förklaring. I Sverige verkar det vara så att man anser att Eritrea är ett helt okej land. Ett land där man kan vara politiskt aktiv och kritisera regeringen utan att hamna i fängelse eller drabbas av andra problem.

För Sverige tycker ju att man kan utvisa folk som sökt politisk asyl till Eritrea utan problem. En uppfattning som inte delas av FN.

Vi kan också konstatera att det är inte bara i fråga om Eritrea som den svenska regeringen och ansvariga myndigheter är osams med FN och låter bli att värna de mänskliga rättigheterna. Häromdan stoppade polisen utvisningar till Afghanistan efter att FN-organet UNHCR sagt att det inte var säkert. Polisen i Sverige agerar alltså mer humant än den myndighet som beslutat om utvisningarna, Migrationsverket. Skulle man följa sina fördomar hade man nog trott att det skulle varit tvärsom.

Intressant?
Borgarmedia: Dagen,
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Advertisements